Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii conservator şi al extremei drepte din Austria, entuziaşti după primele discuţii pentru formarea guvernului

austria harta

Prima rundă de discuţii între conservatorii şi extrema dreaptă din Austria în vederea formării unei noi coaliţii de guvernare a constituit un excelent început, au declarat miercuri liderii ambelor partide implicate, informează agenţia de presă dpa. Liderul Partidului Popular Austriac (OeVP, conservator), Sebastian Kurz, şi liderul Partidului Libertăţii din Austria (FPOe, extrema dreaptă), Heinz-Christian Strache, au apărut împreună în faţa presei după întrevederea lor, purtând amândoi costume albastre şi cu gulerele cămăşilor desfăcute.

"A fost un început foarte, foarte bun pentru negocieri", a declarat Strache, al cărui partid eurosceptic şi populist FPOe a câştigat 26% din voturi în alegerile din 15 octombrie. "Atmosfera a fost foarte, foarte pozitivă", a susţinut şi liderul de 31 de ani al OeVP, care a câştigat alegerile după ce a adoptat mai multe dintre ideile politice ale FPOe privind reducerea imigraţiei şi combaterea ameninţării crescânde a islamizării.

Ambele partide doresc de asemenea să reducă taxele şi să simplifice birocraţia din Austria. OeVP şi FPOe au convenit să analizeze în următoarele câteva zile finanţele guvernului pentru a stabili o bază comună în viitoarele negocieri asupra bugetului. În pofida afişării acestei armonii după întrevederea lor, Kurz a prezis că "vor exista faze dificile" în timpul discuţiilor asupra guvernului de dreapta ce va pune capăt unui deceniu de coaliţii centriste între OeVP şi Social-Democraţi.

Strache şi Kurz nu au vorbit public despre subiectele problematice, care include poziţia eurosceptică a FPOe, precum şi planurile lor de a reduce puterile marelui business în Austria şi ale reprezentanţilor organizaţiilor de lobby. Dacă vor reuşi, actualele negocieri guvernamentale vor deschide calea spre revenirea la putere a FPOe, la 17 ani după ce a fost invitat în anul 2000 de un alt conservator, Wolfgang Schussel. La acea dată, o astfel de iniţiativă a provocat nemulţumire pe plan european, conform Agerpres. Cu toate acestea, Sebastian Kurz a dat marţi asigurări că 'o orientare proeuropeană clară' este absolut necesară pentru a intra în guvernul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.