Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii din Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest trimit un ultimatum puciştilor din Niger

Liderii din Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), reuniţi duminică în Nigeria, le-au cerut militarilor care au preluat puterea în Niger să restabilească ordinea constituţională în termen de o săptămână. Conducătorii africani participanţi la întrunirea de la Abuja nu au exclus o intervenţie în forţă, informează AFP.

ECOWAS a cerut în special eliberarea imediată a preşedintelui ales al Nigerului, Mohamed Bazoum, arestat de pucişti, arată textul unei rezoluţii a summitului extraordinar prezidat de Bola Tinubu, şeful de stat al Nigeriei, potrivit Agerpres.

Dacă cererile organizaţiei nu sunt îndeplinite într-o săptămână, ECOWAS va lua "toate măsurile necesare", iar acestea "pot include recurgerea la forţă".

Urmează o reuniune a şefilor de stat-major din statele membre ale ECOWAS - Benin, Burkina Faso, Capul Verde, Cote d'Ivoire, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Liberia, Mali, Nigeria, Senegal, Sierra Leone şi Togo.

Ţările respective vor suspenda toate tranzacţiile comerciale şi financiare cu Nigerul, de asemebea membru al ECOWAS.

La Abuja a fost invitat şi conducătorul Ciadului, Mahamat Idriss Deby Itno, a cărui ţară nu face parte din organizaţie. Ciadul se învecinează însă cu Nigerul, fiind o putere militară în Sahel şi aliat al Franţei.

Puciştii de la Niamey au denunţat summitul ECOWAS, susţinând că obiectivul reuniunii a fost "validarea unui plan de agresiune împotriva Nigerului".

ECOWAS a decis la sfârşitul anului trecut înfiinţarea unei forţe regionale pentru intervenţii împotriva jihadiştilor şi în cazul unor lovituri de stat, reaminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.