Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii din Uniunea Euopeană discută cu şeful NATO despre cooperarea în domeniul securităţii

UE Uniunea europeana

Cei 27 de şefi de stat sau de guvern din ţările membre ale Uniunii Europene discută vineri, în a doua zi a summitului lor prin videoconferinţă, pe teme de apărare şi securitate, informează dpa, potrivit AGERPRES.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a alăturat videoconferinţei pentru o discuţie cu privire la cooperarea între UE şi Alianţă.

'Eforturile UE merg mână în mână cu eforturile militare pe continent', a afirmat Stoltenberg înaintea reuniunii.

'Pentru NATO, misiunea principală în această pandemie a fost să se asigure că o criză de sănătate nu se transformă într-o criză de securitate', 'pentru că ameninţările cu care ne confruntam înaintea pandemiei sunt încă aici - prezente: acţiunile agresive ale Rusiei, forme mai brutale de terorism, atacuri cibernetice sofisticate, ascensiunea Chinei şi implicaţiile de securitate ale schimbărilor climatice', a explicat el.

Citește și: LISTA miniștrilor care își țin la secret consilierii personali: transparență până se ajunge la oamenii șefului

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a adoptat un ton similar, afirmând că 'parteneriatele puternice au nevoie de parteneri puternici'.

Statele UE încearcă să se coordoneze mai îndeaproape - strâns în probleme de apărare şi securitate în ultimii ani, spre exemplu prin planuri de finanţare comună a unor proiecte de dezvoltare de capacităţi de apărare.

Obiectivul fundamental este o mai mare autonomie strategică, care să permită Uniunii să-şi promoveze interesele şi valorile pe o scenă mondială de pe care Statele Unite par să fie în retragere, iar China şi Rusia devin tot mai asertive.

Potrivit unui comunicat al Consiliului European, liderii UE vor avea o dezbatere strategică cu privire la securitatea şi politica de apărare europeană. Ei urmează să discute, de asemenea, despre căile de creştere a rezilienţei la atacuri cibernetice şi ameninţări hibride, precum şi despre relaţiile Uniunii cu vecinii din sud.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.