Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii europeni îi pregătesc ceva lui Viktor Orban: jocul prin care va fi doborâtă Ungaria

Digi24
Viktor Orban

Viktor Orban a respins vineri prin veto un acord privind un program de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, în situaţia în care o astfel de decizie necesita unanimitate. În speranța că s-ar putea ajunge la un acord la următorul summit de la începutul lui 2024, liderii europeni asigură că Ucraina poate conta, în orice caz, pe UE. Cu 26 sau cu 27.

UE nu va abandona Ucraina, chiar dacă o va face fără Ungaria. Cum prim-ministrul ungar, Viktor Orbán, a respins un acord privind un program de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina  mai mulți lideri europeni au reacționat, sperând că se va putea ajunge la un acord la începutul anului 2024.

Orbán a avertizat, de asemenea, că este încă în măsură să blocheze procesul de aderare a Kievului la Uniunea Europeană, deși s-a ajuns la un acord în acest sens.

Însă în timpul discuțiilor privind programul de ajutor pentru Ucraina de 50 de miliarde de euro pe patru ani. Cei 26 nu au putut face nimic în fața opoziției hotărâte a acestui aliat apropiat al lui Vladimir Putin, de vreme ce era necesară unanimitatea.

Kremlinul a salutat atitudinea prim-ministrului ungar. Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, s-a declarat "impresionat" şi a denunţat decizia "politică" a UE de a deschide negocierile de aderare cu Kievul, care ar putea destabiliza blocul, potrivit Moscovei.

Viktor Orban, care critică constant UE în scopuri electorale interne, a declarat vineri la radioul public maghiar că a blocat programul de ajutor pentru Ucraina pentru a se asigura că Budapesta va primi fondurile pe care le cere din bugetul european.

UE anunțase, înainte de deschiderea summit-ului, debloarea a 10 miliarde de euro din fonduri destinate Ungariei după adoptarea unei legi privind independența justiției, dar Bruxelles-ul continuă să blocheze încă aproximativ 20 de miliarde de euro din cauza atacurilor repetate asupra statului de drept în această țară.

Continuarea negocierilor bugetare din ianuarie va fi "o ocazie excelentă pentru Ungaria de a spune că ar trebui să primească banii la care are dreptul", a spus Viktor Orban. Cu amărăciune, liderii europeni dau totuși asigurări că Ucraina va fi susținută financiar de UE, "orice s-ar întâmpla".

 

Să depășească veto-ul ungar pentru a ajuta Ucraina

Abţinându-se să "declare victoria" după acordul politic încheiat joi seară de țările membre privind deschiderea negocierilor de aderare cu Kievul, Emmanuel Macron i-a cerut premierului ungar, Viktor Orban, "să se comporte ca un european" și să nu ia UE "ostatică" în legătură cu Ucraina, subliniind că Ungaria și prim-ministrul ei au fost "respectați" în timpul summitului celor douăzeci și șapte.

"Mă aștept de la Viktor Orban în următoarele luni ca, fiind respectat, interesele sale legitime fiind luate în considerare, să se comporte ca un european și să nu ia progresul nostru politic ostatic", a spus el.

În chestiunea bugetului european și a ajutorului multianual de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, blocat de Viktor Orban, "cred că în februarie sau la începutul anului, va fi, fără îndoială, „mai simplu să găsim un acord”, a estimat președintele francez.

Într-adevăr, confruntați cu acest impas, liderii europeni au convenit să se reîntâlnească la începutul lui 2024, în cadrul unui nou summit, în speranța unui acord în 27. Dar dacă acesta ar eșua, s-au angajat totuși să-l susțină, chiar și fără Budapesta.

"Până atunci, vom folosi timpul pentru a ne asigura că, orice s-ar întâmpla, vom avea o soluție operațională la acest summit", a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Lucrăm din greu, desigur, pentru a ajunge la un acord între cele 27 de state membre. Dar cred că este necesar să lucrăm și la potențiale alternative pentru a avea o soluție operaţională în cazul în care un acord în 27 de ani nu ar fi posibil", a precizat ea.

"Sunt rezonabil de optimist" cu privire la șansele unui acord în 27, a declarat la rândul lui cancelarul german, Olaf Scholz.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a mers mai departe, spunând că este "extrem de încrezător și optimist" în ceea ce privește capacitatea UE de a-și respecta angajamentele față de Ucraina.

"Ucraina se află într-o situație dificilă ca urmare a blocajului din Congresul american și a blocajului din partea europeană. Există motive de îngrijorare, dar remarc comentariile destul de proactive ale diferiților lideri europeni", notează Lukas Macek, șef al centrului de cercetare Grande Europe de la Institutul Jacques Delors. "Dacă blocada maghiară persistă, statele membre care doresc să sprijine financiar Ucraina vor găsi o modalitate de a face acest lucru".

 

O "victorie à la Pirus"

La rândul său, Ministerul de Externe ucrainean a cerut ridicarea, din ianuarie, a blocării ajutorului de 50 de miliarde de euro din partea UE. "Ne așteptăm ca toate procedurile legale necesare să fie finalizate în ianuarie 2024, ceea ce ne va permite să primim fondurile în cauză cât mai curând posibil", a declrat ministerul într-un comunicat.

În alocuţiunea sa difuzată pe rețelele de socializare, președintele Volodimir Zelenski s-a arătat combativ: "Vom face tot ce ne stă în putere pentru a face Ucraina puternică și pentru a face în aşa fel încât, anul viitor, să putem fi cu toții încrezători: încrezători în sprijinul în materie de apărare, de macrofinanțare și sprijin politic".

Lukas Macek analizează vetoul ungar ca pe o "victorie à la Pirus". "[Viktor Orban] își accentuează izolarea în cadrul UE", explică el, amintind că liderul ungar tocmai a pierdut un aliat important, Polonia, în cadrul UE. "A-și epuiza partenerii europeni este o strategie riscantă".

Pe lângă subiectul ajutorului european, deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina – și Moldova – marchează totuşi limitele strategiei de obstrucționare a liderului ungar și reprezintă o victorie politică pentru președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-un moment în care sprijinul internațional pentru Kiev pare să se fărâmiţeze.

"Este o victorie pentru Ucraina. O victorie pentru toată Europa. O victorie care motivează, inspiră, întărește", s-a bucurat șeful statului ucrainean.

La sosirea sa la Bruxelles pentru a doua zi a summit-ului, președintele lituanian, Gitanas Nauseda, s-a declarat "mândru că este european", chiar dacă decizia de joi este "doar prima pagină a unui proces foarte lung".

Viktor Orban a continuat să critice o "decizie proastă". "Putem bloca acest proces mai târziu și, dacă este necesar, vom pune frână și decizia finală va reveni Parlamentului Ungariei", a avertizat el.

De două ori premier, din 1998 până în 2002 și din 2010, Viktor Orban este cu siguranță actualul lider european cu cea mai mare experiență din UE, dar colegii săi știu să-l "gestioneze", notează un diplomat european. "Cunoaște regulile jocului. De asemenea, știe să-și formuleze mesajele în așa fel încât să aibă întotdeauna mai multe căi de ieșire", subliniază acesta pentru AFP. "Dar joi a cedat" la aderarea Ucrainei, adaugă el. În același mod, el nu a stat niciodată în calea sancțiunilor europene împotriva Rusiei de la începutul războiului, "orice s-ar spune despre apropierea lui de Vladimir Putin".

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.