Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii formaţiunilor eurosceptice jubilează după victoria lui Viktor Orban

Budapest Business Journal
Ungaria vot

Liderii formaţiunilor de dreapta şi eurosceptice jubilau luni după victoria electorală a premierului Viktor Orban, probabil adversarul cel mai eurosceptic al imigraţiei, comentează dpa.

Lideri de dreapta din Franţa, Italia, Olanda, Austria şi Germania l-au felicitat pe Orban, care va guverna Ungaria pentru al treilea mandat consecutiv.


Foto: (c) Michel Spingler / AP

Lidera Adunării Naţionale (fostul Front Naţional, extrema dreaptă), Marine Le Pen, a salutat rezultatul de duminică drept "o victorie mare şi clară". "Valorile anapoda şi imigraţia în masă predicate de UE au fost încă o dată respinse. Naţionaliştii pot obţine majoritatea în Europa la alegerile europene din 2019!", a scris Le Pen pe Twitter.

"Ungaria a votat cu inima şi cu mintea, ignorând ameninţările Bruxellesului şi miliardele lui Soros. Mult noroc, preşedinte (şef al guvernului - n.r.) Orban, sper să ne întâlnim curând, eu în calitate de premier al Italiei", a scris tot pe Twitter şeful partidului Liga (extrema dreaptă) din Italia, Matteo Salvini.

Foto: (c) MASSIMO PERCOSSI / EPA

Populistul de dreapta Geert Wilders, şeful Partidului Libertăţii din Olanda, a calificat rezultatul votului din Ungaria drept "excelent" şi "binemeritat".


Foto: (c) JERRY LAMPEN / EPA

Ministrul de interne german Horst Seehofer, un alt opozant ferm al imigraţiei, l-a felicitat la rândul său pe Orban pentru victorie. Când vine vorba să câştigi încrederea poporului "nu există confirmare mai importantă decât victoria la urne", a spus Seehofer.


Foto: (c) CLEMENS BILAN / EPA

Liderul Partidului Libertăţii din Austria (extrema dreaptă), vicecancelarul Heinz-Christian Strache, nu a reacţionat la rezultatele alegerilor din Ungaria. În schimb, liderul din Parlamentul European al acestei formaţiuni, Harald Vilimsky, s-a arătat entuziast cu privire la victoria lui Orban. "Grozav! Felicitări din toată inima", a scris el pe contul său de Facebook.


Foto: (c) JIM LO SCALZO / EPA


Corului de felicitări i s-a alăturat şi eurodeputatul eurofob din Partidul pentru Independenţa Marii Britanii (UKIP), Nigel Farage. "Viktor Orban este cel mai puternic lider din Europa şi cel mai mare coşmar al Uniunii Europene", a scris tot pe Facebook Farage, principalul avocat al Brexitului.

Victoria lui Orban a fost salutată şi de formaţiunea belgiană Vlaams Belang (partid eurosceptic flamand), care a insistat că "şi Flandra are nevoie de o politică de imigraţie decentă".

Şi Partidul Popular European (PPE), din care Fidesz face parte, l-a felicitat pe Orban. Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, şi-a exprimat speranţa că "va continua să lucreze (cu Orban) pentru găsirea de soluţii comune pentru provocările europene".


Foto: (c) Domenico Stinellis / AP


În schimb, grupul europarlamentar al Verzilor a atras atenţia, prin intermediul copreşedinţilor săi - Philippe Lamberts şi Ska Keller - că triumful electoral al lui Orban demonstrează importanţa "apărării democraţiei şi drepturilor fundamentale în toate părţile Uniunii Europene". "Este adevărat, Orban a obţinut majoritatea. Dar nu trebuie să uităm că guvernul lui Orban a reuşit să pună botniţă presei şi opoziţiei, a ocupat o mulţime de posturi-cheie cu persoane care au dus o campanie agresivă sub semnul ştirilor false atunci când venea vorba despre imigraţie", au insistat Verzii.

Acest grup parlamentar a cerut din nou aplicarea articolului 7 din Tratatul UE împotriva Ungariei, pentru a împiedica Budapesta să voteze la reuniunile Consiliului UE, aşa cum a mai făcut-o şi în plenul legislativului european în 2017. În acest sens, joia viitoare, Comisia pentru Libertăţi Civile şi Justiţie (LIBE) a PE va dezbate un raport despre situaţia din Ungaria în care se evaluează dacă această ţară riscă să încalce valorile UE.

Biroul Naţional Electoral din Ungaria a confirmat luni că, după numărarea a 98% din voturi, Fidesz a câştigat scrutinul legislativ cu 48,9% din sufragii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.