Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii irlandez şi nord-irlandez au discutat despre impactul Brexit-ului

pixabay.com
brexit

Prim-ministrul irlandez Enda Kenny şi mai mulţi miniştri s-au întâlnit vineri cu omologii lor nord-irlandezi pentru a discuta despre impactul potenţial al părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, în contextul în care ambele părţi au subliniat necesitatea de a menţine frontiera deschisă, informează agenţia DPA.

"Noi (în Irlanda de Nord - n.r.) suntem singura parte a Regatului Unit care are o frontieră terestră cu UE şi avem nevoie de aranjamente speciale pentru libera circulaţie a mărfurilor şi persoanelor", a declarat Jeffrey Donaldson, un membru al parlamentului britanic din partea Partidului Democratic Unionist (DUP), înaintea unei reuniuni a Consiliului Ministerial Nord-Sud. "Nu dorim ca rezultatul (Brexit-ului) să fie o frontieră dură", a adăugat Donaldson la radioteleviziunea naţională irlandeză RTE.

După ce Marea Britanie va părăsi UE, graniţa dintre Irlanda de Nord controlată de britanici şi Republica Irlanda va deveni noua frontieră externă a blocului. Martin McGuinness, viceprim-ministrul Irlandei de Nord şi lider al partidului naţionalist irlandez Sinn Fein, a declarat că el şi prim-ministrul Arlene Foster, care face parte din DUP, au fost de acord să trimită o scrisoare comună prim-ministrului britanic Theresa May, "chiar şi pe fondul unor poziţii diferite". Scrisoarea va aborda problemele Irlandei de Nord, printre care frontiera, viitorul finanţării europene şi impactul Brexit-ului asupra agriculturii şi industriei alimentare, a precizat McGuinness la RTE. Kenny a declarat săptămâna trecută că Brexit-ul este "probabil cea mai mare provocare economică şi socială pentru această insulă din ultimii 50 de ani".

Consiliul Ministerial Nord-Sud a fost înfiinţat prin Acordul din Vinerea Mare în 1998, care a încheiat în mod oficial decenii de conflict sectar în Irlanda de Nord, pentru a dezvolta consultări transfrontaliere, cooperare şi acţiune, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.