Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii minorităţilor europene se distanţează de separatiştii catalani

parlamentul european

Separatiştii catalani fac prin acţiunile lor un deserviciu altor minorităţi din Europa, au transmis luni, la Viena, lideri ai acestor minorităţi, relatează DPA. Eforturile de a rupe Catalonia de Spania 'nu sunt de foarte mare ajutor', pentru că guvernele altor state au crescut gradul de alertă şi astfel a devenit mai puţin probabil să acorde drepturi suplimentare minorităţilor, a spus Lorant Vincze, preşedintele Uniunii Federale a Naţionalităţilor Europene (FUEN).

'Dorim să găsim o soluţie bună în interiorul statelor noastre', a declarat şeful organizaţiei de lobby. Vincze, membru al comunităţii maghiare din România, a mai arătat că separatiştii catalani nu s-au alăturat FUEN, întrucât ei nu se consideră o minoritate, ci o naţiune.

La rândul său, Luis Durnwalder, fost guvernator până în 2011 al regiunii autonome italiene Alto Adige (Tirolul de Sud), a criticat lipsa de răbdare a separatiştilor catalani, care, în opinia sa, ar fi trebuit să opteze pentru negocieri. 'Ne-au trebuit 50 de ani pentru a ajunge unde suntem astăzi', a declarat Durnwalder despre drumul regiunii sale către drepturi extinse în domeniile economic, administrativ şi lingvistic. 'Putem spune că avem o autonomie destul de bună. Catalanii ar fi putut obţine acelaşi lucru dacă nu ar fi ars toate punţile', a adăugat el, conform Agerpres.

Durnwalder s-a aflat la Viena pentru a promova eforturile FUEN de a strânge un milion de semnături în sprijinul minorităţilor. Aceste semnături ar permite organizaţiei să ceară în mod oficial întărirea în legislaţia Uniunii Europene a drepturilor lingvistice, precum şi a drepturilor minorităţilor fără stat, cum sunt romii. În jur de 40-50 milioane din cei 512 milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene vorbesc o limbă minoritară sau regională, conform unui raport al Parlamentului European.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.