Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii sârbi şi kosovari au convenit la Bruxelles să aplaneze tensiunile dintre cele două ţări

serbia croatia bosnia muntenegru slovenia kosovo

Liderii sârbi şi kosovari au convenit marţi seara să aplaneze tensiunile dintre cele două ţări, aflate la cote înalte, la capătul unei întâlniri desfăşurate la Bruxelles, sub egida Uniunii Europene, transmite AFP, preluat de agerpres.

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a calificat încurajatoare discuţiile dintre preşedintele Kosovo, Hashim Thaci, şeful guvernului kosovar, Isa Mustafa, şi omologii lor sârbi, preşedintele Tomislav Nikolic şi premierul Aleksandar Vucic. 

Liderii "s-au pus de acord să lase în spate tensiunile dintre ei şi să se concentreze pe munca viitoare", a declarat Mogherini, într-un comunicat. Negocieri la cel mai înalt nivel urmează să fie deschise în zilele următoare, a adăugat ea. 

Potrivit şefei diplomaţiei europene, normalizarea relaţiilor între cele două ţări este esenţială dacă acestea doresc apropierea de Uniunea Europeană. 

Aleksandar Vucic şi-a exprimat satisfacţia pentru conţinutul discuţiilor de la Bruxelles şi a asigurat presa că ambele părţi s-au angajat să evite orice provocare, conform agenţiei Tanjug, preluată de AFP. 

"Noi am cerut să fie respectat teritoriul Kosovo", a declarat la rândul său Isa Mustafa. 

După ce au deschis, în 2011, un dialog pentru normalizarea relaţiilor bilaterale, tensiunile nu au fost niciodată atât de puternice între Serbia şi fosta regiune iugoslavă care şi-a declarat independenţa în 2008. O independenţă pe care Serbia refuză să o recunoască, la aproape două decenii după războiul dintre rebelii albanezi kosovari şi forţele Belgradului (1998-1999, 13.000 de morţi). 

Plecat din Belgrad, un tren cu inscripţia "Kosovo este Serbia" a antrenat deplasarea la frontieră a unei unităţi speciale a poliţiei kosovare. Garnitura a fost oprită înaintea frontierei în urma deciziei premierului sârb Aleksandar Vucic. 

Kosovarii s-au indignat pentru arestarea în Franţa, pe 4 ianuarie, la cererea justiţiei sârbe, a fostului şef rebel, Ramush Haradinaj. Considerat un erou la el acasă, el este acuzat de sârbi că este un criminal de război. Eliberat sub control judiciar, Haradinaj este în prezent blocat în Franţa, în aşteptarea examinării procedurii de extrădare. 

Kosovarii cer de asemenea distrugerea unui zid la Mitrovica (nord), despre care ei afirmă că este destinat separării acestui oraş tăiat în două, între părţile kosovară şi sârbă. Autorităţile municipale sârbe evocă o lucrare al cărei scop ar fi de a proteja pietonii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.