Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii ţărilor ASEAN se întâlnesc la Melbourne pentru a denunţa "ameninţarea sau folosirea forţei", o aluzie indirectă la acțiunile Beijingului

aa.com.tr
asean

Într-o întâlnire ce va avea loc luni la Melbourne, liderii țărilor membre ale Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), împreună cu Australia, plănuiesc să emită o declarație comună prin care să condamne "amenințarea sau utilizarea forței" ca mijloc de rezolvare a conflictelor regionale, fiind o aluzie indirectă la acțiunile Beijingului, scrie AFP, citat de AGERPRES.

"Aspirăm la o regiune în care suveranitatea şi integritatea teritorială sunt respectate" şi "în care diferenţele sunt gestionate printr-un dialog respectuos, şi nu prin ameninţarea sau folosirea forţei", se poate citi într-un proiect de declaraţie comună obţinut de AFP.

Obiectivele expansioniste ale Beijingului în Marea Chinei de Sud, prin care tranzitează anual mii de miliarde de dolari în schimburi comerciale, ar urma să ocupe un loc preponderent în cursul acestui summit special ASEAN-Australia, care se încheie miercuri.

Diferendele teritoriale s-au intensificat în ultimele luni

Diferendele teritoriale s-au intensificat în ultimele luni în acest coridor maritim, din care anumite zone sunt revendicate şi de Filipine, Vietnam şi Malaezia, de asemenea membre ale ASEAN.

"Toţi avem responsabilitatea de a modela regiunea pe care vrem să o împărtăşim: paşnică, stabilă şi prosperă", a declarat ministrul australian de externe, Penny Wong.

"Această responsabilitate este mai importantă ca niciodată, deoarece natura regiunii este pusă sub semnul întrebării", a adăugat ea.

"Ne confruntăm cu acţiuni destabilizatoare, provocatoare şi coercitive, inclusiv comportamente periculoase pe mare şi în aer şi militarizarea unor elemente contestate", a mai afirmat şefa diplomaţiei de la Canberra.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.