Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul coaliției de guvernare de la Chișinău acuză Rusia de intervenție în politica moldovenească

independent.md
Vlad Plahotniuc

Vladimir Plahotniuc, liderul principalului partid de guvernare din Republica Moldova (PDM) și al coaliției de guvernare, a dat un interviu către deschide.md în care a făcut acuzații neobișnuit de grave la adresa Federației Ruse.

Aceste acuzații vin în contextul în care Plahotniuc încearcă să poziționeze partidul său ca fiind principalul vector pro-european din Republica Moldova, încercare care se vede atât în comunicarea internă cât și în cea internațională. În același timp, dacă privim contextul internațional, vedem cum Rusia este din ce în ce mai des acuzată de implicare în afacerile interne și în campaniile electorale ale statelor unde Kremlinul are interese.

Liderul moldovean nu precupețește cu acuzațiile atunci când vine vorba despre implicarea Federației Ruse în țara sa. El vorbește despre „campaniile agresive de manipulare promovate de mai multe televiziuni din Rusia, în care Moldova este prezentată umilitor, moldovenii sunt făcuți în toate felurile, iar ceea ce se întâmplă în țara noastră este prezentat prin lungi reportaje pline de minciuni.”

De aceste manevre, în opinia lui Plahotniuc, nu sunt străine serviciile secrete:

„Ne-am fi dorit, de asemenea, ca Duma să ia în discuție modul abuziv în care FSB și alte instituții ale statului acționează împotriva Republicii Moldova și a oficialilor noștri”, a declarat el în interviul pentru sursa citată.

El acuză și intervenția Rusiei în politica electorală din Republica Moldova:

„Avem încercări tot mai evidente de implicare a unor entități din Federația Rusă în campania electorală care urmează să aibă loc în Republica Moldova, documentăm toate aceste cazuri, suntem extrem de atenți la ceea ce se întâmplă.”

Amintim în acest context că un raport al Partidului Democrat din Statele Unite acuză Rusia de intervenție în alegerile de peste Atlantic dar și în țări europene cu tradiție democratică precum Germania, Franța sau Marea Britanie.

În același interviu, Plahotniuc a declarat că ia în considerare suspendarea președintelui Dodon (socialist, pro-rus), dar deocamdată circumstanțele politicii interne nu sunt favorabile.

 

Declarație vin în condițiile unei scene politice foarte fragmentate chiar și pentru Republica Moldova. Pe axa geopolitică se confruntă forțele pro ruse, în frunte cu Partidul socialist, cu forțele pro europene. În cadrul axei pro europene, însă, există un mare nivel de neîncredere reciprocă. Opoziția pro europeană (PAS, PDA) acuză guvernarea pro europeană de corupție și de implicare în dispariția unui miliard de dolari din băncile moldovenești. Dar și între PAS și PDA mocnesc tensiuni ascunse, cele două formațiuni politice nefiind în stare să își asume un candidat comun la ultimele alegeri prezidențiale decât după mari dificultăți.

Noile legi electorale, care au o componentă de scrutin uninominal mixt, favorizează partidul de guvernare PDM, dar și Partidul Socialist, care este liderul opoziției. O continuare a orientării pro europene a Republicii Moldova după următoarele alegeri parlamentare are nevoie de depășirea sub o formă sau alta a acestor tensiuni din cadrul opoziției.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.