Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul deputaților PSD recunoaște: Pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu este exagerat şi nerezonabil. Va fi schimbat în Camera Deputaţilor

Facebook
alfred simonis

Deputatul PSD de Timiş, Alfred Simonis, liderul parlamentarilor social-demoraţi din Camera Deputaţilor, a declarat, joi, că pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu va fi modificat de deputaţi, la 9.000 de lei. Simonis a precizat că modificarea codurilor penale este jalon în PNRR, anunță news.ro.

”În primul rând, e obligatoriu să modificăm codurile penale în sensul celor cerute de Curtea Constituţională a României, această modificare fiind un jalon în PNRR. Deci, fără modificarea codurilor penale, pierdem nişte miliarde de euro din PNRR, pe de-o parte, şi, pe de altă parte, contrar informaţilor din spaţiul public, nu am participat la discuţia în coaliţie unde s-a introdus alt prag, şi mă număr printre cei care consideră că acest prag de 250.000 de lei este unul exagerat şi nerezonabil”, a declarat, joi, la Timişoara Alfred Simonis.

Deputatul de Timiş spune că pragul de 250.000 de lei va fi modificat

”Am văzut reacţiile colegilor din Partidul Social Democrat care au cerut Ministrului Justiţiei să vină cu o nouă propunere de prag pentru acest abuz în serviciu pentru că este obligatoriu să introducem un prag cerut de CCR, dacă facem o lege ce nu respectă decizile CCR, nu va trece ulterior de CCR. Am văzut o propunere undeva la 9.000 de lei, două salarii medii în plată, cred că este un prag rezonabil care are şanse să treacă şi de CCR, pentru că putem pune un leu, cum spun populiştii în spaţiul public, dar nu va trece de CCR şi nu îndeplinim jalonul şi iar pierdem 1,5 sau 2 miliare de euro cred că nu ne putem permite să pierdem suma asta”, a adaugat Alfred Simonis.

Întrebat cine a scris amendamentul, deputatul social-democrat a spus că nu ştie.

”Modificările la legea de modificare a Codului Penal ar fi trecut tacit pe dată de 30 martie de către Senat, amendamentele au fost făcute pe repede înainte de a fi adoptat tacit fără amendamente, ştiţi foarte bine că, dacă trecea de o Camera într-un fel sau de altă Camera în alt fel, nu am fi respectat principiul bicameralismului şi ar fi existat pericol de neconstituţionalitate. Prin urmare, s-a făcut pe repede înainte, de aceea nici nu avem informaţiile încă, cu siguranţă le vom avea în perioada următoare, cine a propus concret, cine de la Ministerul Justiţiei sau din altă parte. Cert este că suntem în momentul în care, văzând şi dezbaterile din spaţiul public, văzând şi reacţia societăţii, văzând şi poziţia Ministrului Justiţiei de revenire cu acest prag, suntem în faza în care avem cu toţi certitudinea că acel prag era nerezonabil, va fi modificat la Camera săptămâna viitoare. Am cerut colegilor de la cabinetul meu parlamentar că luni, atunci când legea va veni la Camera Deputaţilor, depunem de urgenţă o diminuare a acelui prag la 9.000 de lei, urmând că, după aceea, în urmă negocierilor care le avem cu Comisia Europeană şi cu alţi specialişti, să vedem dacă sunt şanse de trecut de CCR cu acest prag, pentru că, repet, este o solicitare făcută de CCR ca abuzul în serviciu să fie un anumit prag şi acela să nu fie derizoriu. Deci, va trebui să identificăm un prag să nu fie derizoriu, dar să nu fie exagerat, chiar nesimţit, astfel încât să ne trezim că zeci de mii de euro pot fi cheltuiţi fără să fie infracţiune”, a adăugat Simonis.

Senatul a adoptat, în şedinţa de plen de miercuri, proiectul de lege prin care pragul pentru abuzul în serviciu, care se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, se stabileşte la 250.000 de lei. Proiectul de lege care modifică Codul Penal va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.