Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul Iranului anunță fum alb, după negocierile cu SUA și aliații: se deschide un nou capitol

Red Pepper
Hassan Rohani

Preşedintele iranian Hassan Rohani a afirmat miercuri, într-o şedinţă de guvern, că discuţiile iniţiale de la Viena ale Iranului cu SUA şi celelalte puterni mondiale au fost ”un succes” care a deschis ”un capitol nou” pentru salvarea acordului nuclear din 2015, transmite CNBC.

Atât Iranul cât şi Statele Unite au descris discuţiile indirecte de marţi drept ”un pas util” şi ”constructiv”, chiar dacă niciunul dintre reprezentanţi nu s-a întâlnit de fapt faţă în faţă.

Preşedintele Joe Biden a exclus orice ”gest unilateral”, dar este încă deschis să exploreze modul în care SUA ar putea relua propria conformitate cu acordul.

Statele Unite şi Iranul vor relua vineri discuţiile cu scopul de a restabili încrederea şi a elimina ceea ce Washingtonul numeşte ”diferenţe enorme şi profunde” cu privire la modul de salvare a acordului nuclear eşuat.

Teheranul a adoptat o politică de tipul ”totul sau nimic” în cadrul discuţiilor, dorind ca Washingtonul să garanteze eliminarea completă a sancţiunilor din era Trump pentru a-şi reduce activitatea de îmbogăţire.

Partea iraniană este, însă, presată de timp, alegerile prezidenţiale urmând să aibă loc în luna iunie a acestui an, în urma cărora preşedintele Rouhani şi ministrul de externe Javad Zarif îşi vor încheia mandatele.

În schimb, Washingtonul urmăreşte o abordare de tipul ”conformitate pentru conformitate”, preşedintele Joe Biden excludând orice ”gesturi unilaterale”, dar fiind totuşi deschis explorării unor modulităţi prin care SUA ar putea reveni, de asemenea, în cadrul acordului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.