Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul medicilor de familie SPULBERĂ un mit despre vaccinul anti-Covid-19: de ce a fost conceput atât de repede

www.news.ro
vaccinare buzau sef sectie infectioase

Motivele pentru care cercetătorii au obţinut vaccinurile împotriva covid într-o perioadă mai scurtă decât pentru alte vaccinuri au fost finanţarea masivă, dar şi începerea procedurilor de evaluare şi de aprobare imediat după publicarea primelor rezultate, a declarat, luni, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), Raluca Zoiţanu.

Citește și: Cazul Robert Roșu 2: un alt avocat este trimis de DNA în judecată

"Într-adevăr, la începutul anului trecut s-a spus că va dura un an şi jumătate-doi până când vom avea un vaccin. În general, vaccinurile nu beneficiază de finanţare foarte multă: vrem să eradicăm cancerul, dar de fapt nu prea investim bani în cercetare. Ce s-a întâmplat cu covid: din cauza efectelor bolii, toate Guvernele, toate companiile, chiar care nu aveau niciun interes în sănătate, au înţeles că sănătatea este importantă, găsirea unui vaccin, a unei soluţii, este importantă, şi atunci cercetătorii au beneficiat de foarte multă finanţare. Birocraţia s-a tăiat, adică dacă în mod normal începeai să faci vaccinul şi când aveai primele rezultate de-abia atunci începeau să se analizeze, (abia atunci începea, n.r.) partea birocratică, de evaluare, de aprobare, şi asta pentru fiecare vaccin în parte, acum, pur şi simplu pe măsură ce aveau primele rezultate, cei de la evaluare analizau lucrurile. Şi atunci asta a permis să se taie foarte mult din timpii de aşteptare şi să avem un vaccin sigur, testat, acum în decembrie", a afirmat Raluca Zoiţanu, informează Agerpres.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie a menţionat că în cazul în care reacţiile adverse la vaccinurile împotriva covid vor arăta vreo problemă a acestora, vaccinurile vor fi reevaluate şi atunci se va lua în considerare o eventuală modificare.

Citește și: Vasile Dîncu explică de ce l-ar vrea pe Robert Negoiță din nou în PSD: 'Este un proiect al nostru'

"Iar pentru orice fel de medicament, pentru orice fel de vaccin, există şi o evaluare în timp. De asta spun de reacţii adverse. Este posibil să apară mici reacţii adverse, acestea se raportează, ori de către persoană - orice individ care este vaccinat poate să intre pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi să raporteze dacă a avut o reacţie adversă împotriva vaccinului - la fel personalul medical, farmaciştii, sunt obligaţi să raporteze aceste reacţii adverse, şi dacă este vreo problemă acestea sunt reevaluate şi se decide dacă este cazul să facem vreo schimbare", a precizat Raluca Zoiţanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.