Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a dispus eliminarea de la vârful armatei a doi ofiţeri de rang înalt

www.nasul.tv
Kim Jong Un

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a dispus eliminarea de la vârful armatei a doi ofiţeri de rang înalt, pentru a reduce influenţa forţelor militare şi pentru a-şi întări puterea, au afirmat marţi experţi sud-coreeni, potrivit AFP, scrie agerpres.ro

De la venirea sa la putere în 2011, liderul nord-coreean s-a debarasat în mai multe rânduri de toţi cei pe care îi percepea drept ameninţări la adresa propriei autorităţi. 

Experţii afirmă că cele mai recente epurări ar fi putut avea ca obiectiv să limiteze influenţa armatei, asupra căreia se concentrează strategia 'Songun' ('Armata în primul rând') a fostului lider Kim Jong-Il.

Conform agenţiei de presă sud-coreene Yonhap, reprezentanţi ai Serviciului Naţional de Informaţii (NIS) al Coreii de Sud au spus în parlamentul de la Seul că Hwang Pyong-So şi Kim Won-Hong, directorul şi respectiv directorul adjunct al puternicului Birou Politic General, au fost sancţionaţi pentru 'insolenţă' faţă de Partidul Muncitorilor din Coreea de Nord, partid unic condus de Kim Jong-Un. 

Acest birou are ca misiune să monitorizeze ca membrii armatei să rămână fideli partidului unic, conform Yonhap. 

"Este o nouă manevră a lui Kim Jong-Un de a-şi consolida controlul asupra armatei", a declarat pentru AFP Yang Moo-Jin, profesor la Universitatea de studii nord-coreene. 

Măsura face parte din eforturile lui Kim Jong-Un de a se distanţa de strategia 'Songun' şi "de a reafirma principiul conform căruia partidul va fi întotdeauna deasupra armatei", a adăugat el. 

Analiza este împărtăşită şi de Koh Yu-Hwan, de la Universitatea Dongguk. "Politica Songun a fost întotdeauna o sabie cu două tăişuri, iar Kim reorganizează armata, care a primit prea mult importantă în timpul tatălui său, şi încearcă să restabilească dominaţia partidului", a spus el. 

Nu se ştie gravitatea sancţiunilor la care au fost supuşi cei doi oficiali militari. Însă parlamentari care au asistat la briefing-ul serviciului de informaţii au spus că ei ar fi putut fi trimişi în tabere de reeducare prin muncă. 

Fost vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Apărare, Hwang Pyong-So a fost o perioadă considerat al doilea cel mai puternic om din Coreea de Nord. 

El a fost la conducerea delegaţiei nord-coreene care s-a deplasat în Coreea de Sud în 2014 cu ocazia Jocurilor Asiei de la Incheon. Ultima sa apariţie publică data din octombrie. 

În ceea ce-l priveşte, Kim Won-Hong a fost demis în ianuarie din postul său de ministru nord-coreean al securităţii statului în cadrul unei anchete pentru corupţie şi abuz de putere care a vizat serviciile sale. 

În post din 2012, Kim Won-Hong a jucat un rol-cheie în arestarea pentru trădare şi în executarea în decembrie 2013 a unchiului tânărului lider nord-coreean, Jang Song-Thaek, care a fost o perioadă numărul doi al regimului. 

Se estimează la o sută numărul oficialilor armatei, ai partidului sau ai guvernului care au fost executaţi începând cu 2011.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.