Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul opoziţiei Alexis Tsipras din Grecia a vorbit despre SACRIFICIILE GRECILOR - 'Nu putem lăsa să se risipească'

The Spectator
Alexis Tsipras

Miza naţională după criza coronavirusului este "de a nu lăsa să se risipească recentele sacrificii ale poporului" grec, a declarat luni fostul premier şi principalul lider al opoziţiei din Grecia, Alexis Tsipras, subliniind că "această bătălie poate fi câştigată dacă se iau începând de acum măsurile necesare", transmite agenţia ANA, citată de Agerpres.

Tsipras, care a prezentat o platformă a partidului său Syriza ce prevede un set de "măsuri directe, calculate şi realiste împotriva repercusiunilor pandemiei asupra afacerilor şi lucrătorilor", a explicat într-o conferinţă de presă că nu a făcut public acest program ca o opoziţie faţă de guvern, ci pentru că partidul său "consideră că guvernul trebuie să implementeze aceste măsuri".

Într-o situaţie de urgenţă ca în prezent cei care nu îşi subordonează interesele de partid celor ale ţării şi populaţiei vor plăti dublu sau triplu, a avertizat Alexis Tsipras, insistând că lucrul cel mai important este ca ţara să nu trebuiască să plătească" pentru această situaţie.

"Trebuie să luăm măsuri acum pentru a evita să trecem de la pandemie la colaps economic", a conchis Tsipras.

Citește și: VIDEO Cum să îţi faci acasă o mască de protecţie împotriva COVID-19

El a evocat între "intervenţiile urgente" de care este nevoie în Grecia finanţarea Sistemului naţional de sănătate ESY cu 1 miliard de euro suplimentari, angajarea pe termen nelimitat a 4000 de medici şi asistenţi, controlul centralizat al laboratoarelor de testare, suplimentarea cu 300 de milioane de euro a măsurilor imediate de asistenţă şi solidaritate socială, precum şi introducerea unui "bonus special de solidaritate" pentru lucrătorii pe cont propriu şi şomeri rămaşi fără ajutor de şomaj, cu o cheltuială totală de 1,5 miliarde de euro pentru aproape 1,7 milioane de persoane.

El a mai evocat asigurarea plăţii integrale a salariilor, contribuţiilor sociale şi bonusurilor de Paşte pentru toţi angajaţii din sectorul privat şi subvenţionarea lucrătorilor pe cont propriu cu o sumă echivalentă cu 1/12 din veniturile pe 2019, pentru fiecare lună până în mai 2020, cu un cost total de 8,5 miliarde de euro, precum şi suspendarea tuturor obligaţiilor fiscale pe termen de şase luni şi suspendarea plăţilor datoriilor şi a altor obligaţii către bănci pe perioada crizei.

Tsipras a mai afirmat că statul grec trebuie să fie pregătit să facă tot posibilul pentru protejarea companiilor de importanţă strategică, inclusiv naţionalizarea lor, şi a adăugat că Grecia are avantajul de a dispune de o rezervă de lichidităţi (cash buffer) de aproape 10% din PIB.

Fostul premier a precizat că programul Syriza este prevăzut pentru şase luni, iar dacă actuala criză se prelungeşte "vom vorbi de o oprire a economiei globale şi europene".

Grecia este relativ puţin afectată de pandemie comparativ cu partenerii săi europeni, cu 1.735 de persoane contaminate şi 76 decese înregistrate până acum.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.