Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul opoziţiei doreşte o anchetă internaţională cu privire la violențele din Sudan

france24.com
sudan

Liderul opoziţiei sudaneze, Sadiq al-Mahdi, a reclamat vineri o anchetă internaţională vizând represiunea violentă la începutul lui iunie a unei tabere a manifestanţilor la Khartoum, după respingerea de către militarii la putere a unei astfel de investigaţii, relatează AFP potrivit agerpres

Secretarul de stat adjunct american pentru Africa, Tibor Nagy, a lansat la rândul său un apel la o anchetă.

"Statele Unite sunt convinse de necesitatea unei anchete independente şi credibile" pentru a stabili responsabilităţile în aceste "evenimente monstruoase", a declarat Tibor Nagy în capitala Etiopiei, Addis Abeba, după o vizită de două zile la Khartoum.

Consiliul Militar de Tranziţie la conducerea ţării după răsturnarea fostului preşedinte Omar al-Bashir, la 11 aprilie, a recunoscut joi că a ordonat un raid la 3 iunie asupra unui sit-in al protestatarilor din faţa sediului ministerului apărării la Khartoum.

Potrivit unui comitet de medici apropiat de opoziţie, circa 120 de persoane şi-au pierdut viaţa în represiunea de la 3 iunie, majoritatea în cursul intervenţiei militare împotriva taberei protestatarilor. Conform autorităţilor, bilanţul morţilor este de 61.

Represiunea a avut loc după suspendarea negocierilor dintre conducerea militară şi liderii protestatarilor. Consiliul Militar de Tranziţie şi-a exprimat regretul pentru "erorile care s-au produs".

"O anchetă internaţională independentă trebuie efectuată" cu privire raidului asupra taberei manifestanţilor, a declarat pentru AFP Sadiq al-Mahdi după rugăciunea de vineri într-o moschee din Omdourman, oraş din apropierea capitalei Khartoum.

"Este important ca ancheta să fie imparţială şi să nu afişeze vreo preferinţă în favoarea autorităţilor", a adăugat Sadiq al-Mahdi, fost şef de guvern, răsturnat de la putere de Omar al-Bashir într-o lovitură de stat din 1989.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.