Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul PSD Vâlcea cere intervenţia DNA în cazul defrişărilor din judeţ

defrisari

Preşedintele PSD Vâlcea, Ion Cîlea, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că DNA trebuie să facă lumină în cazurile privind retrocedările şi tăierile ilegale de lemne, care, potrivit acestuia, au dus la toate fenomenele de alunecări de teren din ultimii ani.

"Eu nu comentez aici cazuri privind Hrebenciuc sau alte nume. Eu comentez în calitate de preşedinte de Consiliul Judeţean Vâlcea, judeţ în care ne-am confruntat cu alunecări de teren şi eroziune a solului tocmai din cauza acestor fărădelegi. În Vâlcea, tare mi-e teamă că anchetele ar putea ajunge şi prin nordul judeţului, unde sunt unii care acum se cred mari justiţiari şi au făcut multe minuni în domeniul defrişărilor ilegale. Revenind, însă, DNA trebuie să facă lumină în aceste cazuri, noi nu obstrucţionăm justiţia în aceste cazuri, pentru că Vâlcea este un judeţ, aşa cum am spus, grav afectat de calamităţi naturale, cauzate de defrişări ilegale", a spus Cîlea.

Aproximativ opt milioane de euro reprezintă prejudiciul estimat în urma tăierilor ilegale din perioada 2009-2014 a peste 200.000 de mc de masă lemnoasă din judeţul Vâlcea, fiind vorba de cinci dosare complexe, a declarat luni, pentru AGERPRES, inspectorul şef din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea, comisar Nicolae Sărădărescu.

"În urma verificărilor şi cercetărilor efectuate de structurile de poliţie avem cinci cazuri complexe privind tăiere ilegală, sustragere şi vânzare fără documente legale a unui volum de aproximativ de 200.000 de metri cubi de material lemnos. Aceste ilegalităţi s-au produs în perioada 2009-2014. Pe lângă aceste cercetări, am efectuat anchete şi cu privire la împroprietăririle ilegale de pădure. La ora actuală avem o cauză complexă care vizează 2.000 de hectare de pădure retrocedată ilegal, nu pot spune zona, pentru că dosarul este în documentare", a precizat Sărădărescu.

Potrivit acestuia, modul de operare a fost foarte simplu.

"Deci, o persoană privată solicita un anumit volum de masă lemnoasă sau o anumită suprafaţă, i s-a retrocedat mult mai mult decât a cerut, practic cu 2.000 de hectare, toate cu documente emise de către autorităţile locale, documente care nu aveau în spate nici cea mai mică justificare legală. Nu pot spune decât atât: că sunt implicate persoane care lucrează în instituţii publice. Avem un prejudiciu de opt milioane de euro. Avem date şi despre alte suprafeţe retrocedate ilegal şi ne vom extinde cercetările şi în aceste cazuri, este vizat în special nordul judeţului Vâlcea. Lucrăm în acest caz cu IGPR şi cu ITRSV, pentru că este un volum imens aici. Pe parte de retrocedări am cerut sprijinul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA)", a mai spus şeful poliţiei vâlcene.

Potrivit lui Sărădărescu, sunt 14 echipe în teren formate din lucrători din poliţie, de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITSRV) şi de la ocoalele silvice pe raza cărora au fost comise delictele.

"Primele concluzii arată că 75% din tăierile din Vâlcea au fost operate ilegal. Dacă timpul va fi bun, sperăm ca într-o lună să terminăm inventarierea, cercetările la faţa locului. (...) Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) deţine o bază de date foarte bine pusă la punct, are imagini luate de sus pe întreg teritoriul judeţului Vâlcea", a mai spus comisarul de poliţie.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.