Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul regiunii separatiste transnistrene a criticat vineri implementarea taxelor de import și export de către Chișinău

http://nrcu.gov.ua/
Transnistria Ucraina Moldova

Liderul regiunii separatiste transnistrene a denunţat vineri introducerea taxelor de import şi export, declarând că autorităţile centrale de la Chişinău încalcă drepturile fundamentale şi zdrobesc afacerile, informează Reuters, citat de Agerpres.

Transnistria s-a desprins de Republica Moldova înaintea prăbuşirii Uniunii Sovietice în 1991 şi apoi a purtat un scurt război cu noul stat independent, cu care coexistă, cu puţine incidente, de mai bine de 30 de ani. Aproximativ 2.000 de "forţe ruse de menţinere a păcii" sunt instalate la "graniţa" comună.

Problema statutului Transnistriei a căpătat o nouă semnificaţie, deoarece Uniunea Europeană a convenit să lanseze discuţii privind aderarea la UE cu autorităţile pro-europene ale Republicii Moldova.

Liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, a declarat că R. Moldova a acţionat fără avertisment. Încheierea dreptului regiunii sale de a exporta şi importa mărfuri fără taxe vamale, a spus el, este "înfrângere morală" ce încalcă valorile umanitare proclamate ale UE.

"Facem apel să reconsideraţi acest lucru şi să veniţi la masa negocierilor", a spus Krasnoselski într-o intervenţie televizată."Aceasta este o manifestare de slăbiciune. Discuţia şi dialogul sunt o dovadă de forţă. Ceea ce aţi făcut ne pune pe un drum spre nicăieri, spre un gol... iar oamenii care locuiesc aici vor avea de suferit".

Oamenii de afaceri şi alţi cetăţeni trec în mod obişnuit dintr-o parte în alta fără dificultate, iar taxele erau colectate anterior de autorităţile separatiste ale Transnistriei.

Impunerea unei taxe plătibile către autorităţi centrale ale Republicii Moldova ar pune oamenii de afaceri din enclavă în dificultate financiară şi ar spori tensiunea între cele două părţi.

Până nu cu mulţi ani în urmă, regiunea separatistă a fost acuzată că, sub acoperirea statutului său de reimpunere a unor taxe vamale, făcea contrabandă în masă cu o serie de bunuri şi chiar cu arme.

Transnistria primeşte o asistenţă considerabilă din partea Rusiei, inclusiv aprovizionarea cu gaze naturale pentru care nu i se solicită nicio plată.

Discuţiile pentru rezolvarea conflictului separatist au stagnat de câţiva ani, dar cu un efect redus asupra vieţii de zi cu zi în ţara aflată între Ucraina şi România, stat membru al UE.

Autorităţile de la Chişinău nu au făcut niciun comentariu cu privire la plângerile lui Krasnoselski. Oficialii au menţionat însă introducerea unor reguli aplicabile pe întreg teritoriul Republicii Moldova drept un pas legal vital în reintegrarea regiunii separatiste.

În ultimele luni, preşedinta Maia Sandu a sugerat că R. Moldova ar putea lua în considerare aderarea la UE în două etape, iniţial fără Transnistria, după care urmând să fie realizată reunificarea. Ca precedent este invocat cazul Ciprului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.