Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul sârbilor Milorad Dodik interzice accesul grupurilor LGBTQ în şcoli

dw.com
Milorad Dodik

Liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, a declarat că doreşte să interzică grupurilor LGBTQ să intre în şcoli şi universităţi, transmite France Presse.

''Republica Srpska (RS, entitatea sârbă din Bosnia) va adopta o lege în următoarele luni care le va interzice membrilor organizaţiilor LGBTQ să se apropie de instituţiile de învăţământ'', a spus preşedintele RS, Milorad Dodik, joi seară, la un post local de televiziune.

''Aşadar, grădiniţele, şcolile, universităţile. Ei nu vor putea lucra, nu se vor putea apropia şi nu vor putea face propagandă'', a subliniat Dodik.

Militanţi LGBTQ au denunţat interdicţia de a proiecta un documentar prevăzut pentru luni seara la Banja Luka, fieful sârbilor bosniaci.

Poliţia a luat această măsură ca urmare a presiunilor diverselor asociaţii conservatoare şi grupări locale ale suporterilor de fotbal.

După această interdicţie, mai mulţi indivizi cu feţele acoperite de cagule au atacat activişti LGBTQ, rănind trei persoane.

Aceşti militanţi au subliniat că incidentul a avut loc în faţa poliţiştilor care avertizaseră mulţimea că nu îi vor putea garanta securitatea.

Milorad Dodik, care conduce de mai mulţi ani RS, a ameninţat constant cu separarea de instituţiile centrale din Bosnia.

De la finalul războiului interetnic din 1992-1995, soldat cu peste 100.000 de morţi, Bosnia este divizată între o entitate sârbă şi o federaţie croato-musulmană, care sunt reprezentate într-un guvern central.

În 2019, la Sarajevo s-a desfăşurat prima paradă Gay Pride din Bosnia, însă homofobia rămâne profund ancorată în această ţară, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.