Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul sud-coreean Moon Jae-in, 'fără milă': Ministrul Finanţelor şi un consilier, demiși pe fondul unei încetiniri a creşterii economice

Alchetron
Moon Jae-In

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in i-a destuit vineri pe cei doi mai-mari însărcinaţi cu economia, inclusiv pe ministrul Finanţelor, pe fondul unei încetiniri a creşterii economice, unei creşteri a şomajului şi menţinerii unei inegalităţi în venituri, relatează AFP.

Ministrul Finanţelor Kim Dong-yeon şi şeful de cabinet însărcinat cu strategia politică Jang Ha-sung au fost demişi din funcţii şi înlocuiţi, a anunţat un purtător de cuvânt al preşedinţiei.

Potrivit presei, cei doi aveau opinii divergente cu privire la soluţionarea unor dificultăţi cu care se confruntă a 11-a economie mondială.

Moon este reputat pe plan internaţional prin rolul pe care l-a jucat în destinderea spectaculoasă, în curs, cu vecinul său de la Nord, înarmat cu bomba nucleară. Însă, acasă, politica sa economică este tot mai controversată, iar cota de popularitate i-a scăzut în sondaje.

Demisie cu scandal din Guvernul britanic, în contextul Brexit: 'Marea Britanie se află aproape de cea mai mare criză de după al II-lea Război Mondial'

Guvernul său a mărit salariul minim, a redus durata muncii şi transformat contracte de muncă temporare în contracte pe perioadă nedeterminată, în cadrul unei politici de redistribuire, menită să stilumeze o ”creştere (economică) susţinută de venituri”.

Este vorba despre o schimbare de direcţie completă, faţă de modelul creşterii economice trecute, susţinute de exporturi şi investiţii ale enormelor conglomerate sud-coreene, care au ridicat economia sud-coreeană pe locul patru în Asia.

Decizie a CJUE în domeniul legislației muncii: Concediul de odihnă neefectuat trebuie să fie plătit

Critici ai Guvernului apreciază că această politică a avut efectul invers celui scontat, agravând situaţia oamenilor cu veniturile cele mai mici şi obligând întreprinderi mici să facă concedieri, în timp ce mastodonţii ezită s investească, având în vedere o consolidare a reglementărilor.

Banca centrală şi-a scăzut, luna trecută, previziunile cu privire la creşterea economică anuală la 2,7%, în contextul în care, în 2017 creşterea efectivă a fost de 3,1%. În al treilea trimestru, rata şomajului a crescut cu 0,4%, la 3,8%, iar nivelul şomajului în rândul tinerilor a atins 9,4% - cel mai înalt nivel înregistrat din 1999.

Ministrul Finanţelor dorea să revină asupra politicii redistribuirii, inclusiv asupra salariului minim, în timp ce Jang voia să continue pe aceeaşi cale.

Kim Dong-yeon a fost înlocuit cu Hong Nam-ki, iar Jang Ha-sung cu Kim Soo-hyun, consilierul însărcinat cu afaceri sociale al lui Moon.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.