Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul unui grup militant islamist din Mali anunţă o încetare unilaterală a focului

mali

Liderul grupului militant islamist Ansar Dine şi-a dat acordul pentru încetarea atacurile în Mali care s-au soldat cu moartea a zeci de civili, soldaţi şi membri ai trupelor ONU de menţinere a păcii, a declarat luni Mahmoud Dicko, preşedintele Înaltului Consiliu Islamic, relatează Reuters. Ansar Dine, care are legături cu reţeaua Al Qaida, şi alte grupări islamiste, au deturnat o revoltă a unui grup al rebelilor tuareg în 2012 pentru a obţine controlul în nordul deşertul Mali din nord, dar au fost respinşi de o operaţiune condusă de francezi un an mai târziu. Totuşi, grupările şi-au intensificat operaţiunile în acest an, atacând părţi din vest şi sud considerate anterior ca fiind sigure şi provocând temeri că violenţele s-ar putea răspândi în alte regiuni.

'Pot confirma că am primit de la liderul Ansar Dine, Iyad Ag Ghali, ordin de încetare a ostilităţilor în toată ţara', a declarat Mahmoud Dicko. 'Aplicarea acestui armistiţiu cu bună credinţă va permite asigurarea securităţii oamenilor şi a proprietăţilor lor şi va promova coeziunea socială, cheia către pace şi stabilitate, a spus Ag Ghali, care nu a menţionat cât va dura armistiţiul sau ce aşteaptă în schimb de la autorităţile din Mali.

Guvernul din Mali şi grupările separatiste din nord au semnat un acord anul trecut ce a avut ca scop să pună capăt deceniilor de revolte ale rebelilor Tuareg şi să permită armatei să se axeze pe combaterea militanţi islamişti. Ag Ghali este un comandant rebel Tuareg şi are legături cu separatiştii, dar grupul Ansar Dine a fost exclus din acord, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.