Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liga Arabă condamnă asediul israelian al Fâşiei Gaza, cere un ajutor umanitar 'imediat'

liga araba

Miniştrii arabi de externe au condamnat miercuri la Cairo asediul impus de Israel Fâşiei Gazei, solicitând livrarea "imediată" de ajutor umanitar celor 2,3 milioane de palestinieni supuşi raidurilor aeriene israeliene ca răspuns la atacul Hamas, notează AFP preluat de Agerpres.

Reuniţi la sediul Ligii Arabe din capitala Egiptului, miniştrii au cerut "ridicarea asediului Fâşiei Gaza" şi "autorizarea imediată a intrării de ajutor umanitar, alimente şi combustibil" în mica enclavă pustiită de războaie şi sărăcie.

Ei au mai cerut Israelului "să revină asupra deciziei sale nedrepte de a întrerupe alimentarea cu energie electrică şi apă în Gaza".

Israelul a efectuat miercuri pentru a cincea zi consecutiv raiduri aeriene distructive în Fâşia Gaza şi a anunţat un guvern de urgenţă pe durata conflictului cu Hamasul palestinian, care a făcut deja mii de morţi.

Luptătorii Hamas, mişcare islamistă aflată la putere în Fâşia Gaza din 2007, au tras la rândul lor rachete asupra Israelului, dintre care una a lovit un spital din Ashkelon (sud) fără a provoca victime, în timp ce sirenele de avertizare au sunat la Ierusalim.

Războiul a fost declanşat pe 7 octombrie de o ofensivă surpriză de o amploare fără precedent lansată din Fâşia Gaza pe uscat şi pe aer de Hamas împotriva Israelului, în zorii zilei de Şabat, ziua odihnei săptămânale instituită de religia iudaică.

Armata a raportat 1.200 de morţi în Israel, majoritatea civili. Represaliile israeliene au ucis 1.055 de persoane în Gaza, printre care numeroşi civili, potrivit autorităţilor locale.

De când Israelul şi-a închis punctele de trecere a frontierei cu Fâşia Gaza pentru mărfuri şi persoane, doar punctul de trecere de la Rafah, spre Egipt, este deschis, dar a fost bombardat de trei ori de israelieni luni şi marţi.

Miercuri, ministrul egiptean de externe, Sameh Shukri, l-a primit miercuri pe reprezentantul ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, şi pe şeful Agenţiei Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), Philippe Lazzarini.

Ei au discutat despre "mijloacele de a asigura protecţia civililor" şi "de a asigura un acces continuu în Fâşia Gaza pentru serviciile şi ajutorul umanitar", potrivit diplomaţiei egiptene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.