Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liga greacă pentru drepturile omului denunţă violenţa exagerată din partea poliţiei, după moartea unui tânăr rom

Ekathimerini
grecia politie

Liga greacă pentru drepturile omului a denunţat marţi "violenţa exagerată din partea poliţiei" şi existenţa unor "motive rasiste", după moartea unui tânăr rom ucis cu gloanţe de poliţişti acum zece zile, relatează AFP.

"Moartea, la Perama, a lui Nikos Sampanis, un rom neînarmat în vârstă de 18 ani, ucis cu gloanţe de şapte poliţişti care au rănit de asemenea un minor a scos în evidenţă probleme grave legate de drepturi", a indicat într-un comunicat Liga drepturilor omului.

În seara de 23 octombrie, victima se afla la bordul unei maşini conduse de un alt rom şi despre care se bănuia că era furată. Poliţiştii au tras asupra maşinii 36 de gloanţe, după o urmărire pe străzile din Perama, o suburbie populară din sud-vestul Atenei învecinată cu Aspropyrgos, unde trăieşte o comunitate importantă de romi.

Liga a evocat "folosirea violenţei armate în mod disproporţionat de către poliţie", subliniind că "această violenţă pare deosebit de excesivă".

Luni, Ministerul Protecţiei Civile a admis o "lipsă de coordonare" în cadrul poliţiei în timpul urmăririi şi a anunţat "o reformă pentru îmbunătăţirea serviciilor de securitate".

"Deficienţele operaţionale ale poliţiei nu pot da în niciun caz legitimitate recurgerii la forţa armată împotriva unor civili neînarmaţi", subliniază Liga drepturilor omului.

Şapte poliţişti au fost arestaţi după incident, fiind eliberaţi condiţionat săptămâna trecută, după ce au fost inculpaţi pentru omucidere voluntară.

Alţi doi romi de 20 şi 14 ani care se aflau la bordul maşinii şi fuseseră inculpaţi pentru tentativă de omor asupra poliţiştilor au fost puşi în libertate, informează Agerpres.ro.

La fel ca alte organizaţii ca Ellan Passe, un ONG pentru protecţia romilor din Grecia, şi Keerfa, organizaţie antirasistă, Liga drepturilor omului a constatat şi că incidentul din 23 octombrie "a evidenţiat din păcate problema rasismului şi a sentimentelor anti-rome pe care le nutreşte o parte a societăţii greceşti".

Liga a mai amintit că justiţia greacă anchetează în prezent 39 de incidente poliţieneşti înregistrate în 2020 şi având presupusă motivaţie rasistă, îndemnând autorităţile să investigheze şi dacă originea etnică a autorilor a determinat o folosire excesivă a forţei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.