Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liliana Magdalena Ţuroiu, votată în funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român

Inquam Photos / Octav Ganea
Senatul Romaniei

Plenul Senatului a votat, luni, cu 71 de voturi pentru şi 33 împotrivă, numirea Lilianei Magdalena Ţuroiu, propusă de PSD, în funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR). Pentru cele două funcţii de vicepreşedinte, plenul Senatului i-a votat pe Mirel Taloş, propus de ALDE, şi pe Krizbai Bela Dan, propus de UDMR.

Din partea grupurilor parlamentare au fost votaţi pentru a face parte din Consiliul de Conducere al ICR Miki Branişte, Radu Carp, Zamfir Dumitrescu, Zoe Petre, Valeriu Şuşnea, Bogdan Ion Tâlmaciu şi Tibori Szabo Zoltan.

Din partea uniunilor de creaţie au fost votaţi Ioan Cărmăzan, Aurelia Corbeanu, Damian Laurenţiu Dumitru, Ştefan Gheorghiu, Petru Lucaci, Ileana Tureanu şi Ulpiu Vlad. Senatorul USR Vlad Alexandrescu a solicitat audierea în plen a candidaţilor, cel puţin a celor pentru funcţia de preşedinte, invocând un Memoriu depus la Senat de către 450 de artişti "nemulţumiţi de votul în comisii".

"Azi a fost depus un Memoriu către preşedintele Senatului şi către toţi senatorii (...) semnat de 450 de artişti care se declară nemulţumiţi de votul în comisii. Citez: "Cele trei persoane care au primit recent votul Comisiei de cultură şi al Comisiei de politică externă nu au cunoştinţele de management cultural necesare pentru poziţiile respective, nu prezentat public nicio viziune şi nu au niciun plan strategic de dezvoltare instituţională pentru ICR. Memoriul solicită senatorilor să îşi exercite dreptul de a-i audia în plenul Senatului pe candidaţii propuşi, astfel încât fiecare dintre noi să ne putem face o impresie personală în cadrul audierii. Dat fiind că mâine, marţi, pe ordinea de zi nu există niciun fel de iniţiativă legislativă, aş vrea să vă propun (...) să îi audiem pe aceşti reprezentanţi, măcar pe cei la funcţia de preşedinte al ICR. Este o funcţie foarte importantă, pe care legea ICR o echivalează ca statut cu funcţia de ministru", a spus Vlad Alexandrescu.

Preşedintele Comisiei pentru cultură, Lucian Romaşcanu, a precizat că votul dat în comisiile reunite "a fost rezultatul unui proces atent, laborios desfăşurat şi cât se poate de democratic". "Audierile au fost peste 5 ore în comisii. Au fost propuneri foarte bune din partea tuturor grupurilor parlamentare. Au fost întrebări, au fost opinii iar persoanele care au fost votate au fost votate totuşi cu un vot covârşitor. (...) Ne-am achitat de toate obligaţiile, aşa cum derivă ele din Regulament şi din legea în vigoare, şi aş vrea să se înţeleagă că a fost rezultatul unui proces atent, laborios desfăşurat şi cât se poate de democratic", a susţinut Romaşcanu, conform Agerpres. Propunerea de audiere în plen iniţiată de Vlad Alexandrescu a fost respinsă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.