Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lipsa precipitaţiilor ameninţă culturile agricole din judeţ

RFI
schimbari climatice seceta
În toamna anului trecut, în judeţ s-a însămânţat cu grâu o suprafaţă totală de 98.200 de hectare, din care doar circa 80 de hectare s-au întors.

"Suprafaţa de grâu e înfrăţită în proporţie de 95% cu doi-patru fraţi şi are o înălţime 10-15 centimetri. Din totalul suprafeţei, din datele colectate de la fermieri, s-a întors o suprafaţă de 80 de hectare, o suprafaţă nesemnificativă", a menţionat directoarea DAJ.

Mahu a mai spus că şi cultura de orz, înfiinţată pe o suprafaţă de 26.300 de hectare, se dezvoltă în condiţii bune, doar 20 de hectare fiind întoarse.

"Din cele 18.300 de hectare de rapiţă înfiinţate anul trecut, 1.600 de hectare nu au răsărit. Însămânţarea a fost făcută în august-septembrie, când nivelul de precipitaţii din sol era foarte scăzut, fapt care a determinat o dezvoltare slabă şi neuniformă a plantelor. Monitorizăm situaţia la rapiţă", a afirmat directoarea Maria Mahu.

Ea a apreciat că per total starea de vegetaţie a culturilor înfiinţate în toamna anului trecut este bună.

"Suntem însă la limită. Dacă în perioada următoare nu vom avea precipitaţii, riscăm ca aceste culturi să fie afectate", a menţionat directoarea DAJ.

În ceea ce priveşte culturile agricole de primăvară, Mahu a menţionat că acestea au început în urmă cu două săptămâni, iar până în prezent s-au însămânţat 2.500 de hectare cu mazăre, 1.000 de hectare cu orzoaică de primăvară, 600 de hectare cu ovăz de primăvară, 1.100 de hectare cu grâu de primăvară, 350 de hectare cu porumb şi 4.500 de hectare au fost însămânţate cu floarea-soarelui.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.