Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Lipsurile alimentare şi malnutriţia' din Coreea de Nord, motive de îngrijorare pentru ONU

Seldon.News
Coreea de Nord

Un expert în drepturile omului al ONU şi-a exprimat marţi îngrijorarea în legătură cu ceea ce el numeşte "lipsurile alimentare şi malnutriţia răspândite" în Coreea de Nord, situaţia fiind înrăutăţită de închiderea timp de cinci luni a graniţei cu China şi de măsurile stricte de carantină împotriva COVID-19, relatează Reuters.

Tomas Ojea Quintana, raportor special al ONU pentru drepturile omului în Coreea de Nord, a cerut Consiliului de Securitate al ONU "să reconsidere sancţiunile" care au fost impuse până acum asupra acestei ţări izolate, pentru a permite livrările de ajutoare alimentare, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Klaus Iohannis, anunț oficial! Starea de alertă se prelungește! Se redeschid mall-urile, grădinițele private și piscinele .

Coreea de Nord, care la mijlocul anilor '90 a suferit o foamete de pe urma căreia ar fi murit până la 3 milioane de persoane, se numără printre ţările care nu au raportat niciun caz de îmbolnăvire cu COVID-19 la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Pandemia a produs "mari dificultăţi economice" în Coreea de Nord, a spus Ojea Quintana, adăugând că a existat o prăbuşire cu 90% a comerţului cu China în martie şi aprilie, ceea ce a dus la pierderi semnificative de venituri.

El a declarat că "perspectiva înmulţirii lipsurilor alimentare şi extinderea insecurităţii alimentare este alarmantă".

Citește și: Asta da curățenie! Sora și soția omului lui Ludovic Orban, angajate în Guvern!

"Au existat informaţii privind înmulţirea persoanelor fără adăpost în marele oraşe, inclusiv 'kotjebi' (copiii străzii), iar preţurile pentru medicamente ar fi explodat. Tot mai multe familii nu îşi permit să mănânce decât de două ori pe zi sau mănâncă doar porumb, iar unele mor de foame", a precizat el într-un comunicat.

Într-o declaraţie separată, Elisabeth Byrs, purtătoarea de cuvânt a Programului Alimentar al ONU, a afirmat într-o conferinţă de presă la Geneva că situaţia umanitară din Coreea de Nord "rămâne sumbră".

Peste 10 milioane de persoane, adică 40% din populaţie, au nevoie de ajutor umanitar, a spus ea.

Citește și: Radu Mazăre a cerut să fie transferat în Madagascar. Ce a decis instanța

"Malnutriţia este persistentă şi răspândită, producând daune pe termen lung pentru sănătatea şi dezvoltarea copiilor, precum şi pentru femeile însărcinate şi mamele cu bebeluşi", a adăugat ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.