Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lira turcească își revine puternic după măsurile anunțate de Erdogan

wall-street.ro
lira turceasca

Lira turcească şi-a revenit puternic marţi, după măsurile de protejare a economiilor populaţiei anunţate luni seara de preşedintele Tayyip Erdogan, transmite Reuters, conform news.ro.

Erdogan a anunţat luni o serie de măsuri despre care a afirmat că vor atenua povara suportată de turci din cauza deprecierii lirei, el încurajându-i să păstre lire şi nu dolari.

Potrivit planului lui Erdogan, guvernul a promis să garanteze depozitele în lire, anunţ care a dus la aprecierea cu până la 25% a lirei în cursul zilei de luni, acesta fiind cel mai mare avans consemnat vreodată de moneda turcă într-o singură zi.

Analiştii şi bancherii au avertizat că dacă lira va scădea din nou, guvernul va fi nevoit să suporte pierderile provocate de cursul bancar, iar inflaţia s-ar agrava.

Lira, care s-a depreciat în acest an cu 44% în raport cu dolarul, a fluctuat marţi, atingând un maxim al zilei de 11,0935 unităţi pentru un dolar, pentru ca apoi să coboare până la 14,3885 unităţi pentru un dolar, înainte de a reveni la 13,1 unităţi.

Guvernul s-a angajat că plătească diferenţa între randamentul economiilor în lire şi echivalentul depozitelor în dolari.

Peste jumătate din economiile locale sunt în valute străine şi aur, potrivit datelor băncii centrale, din cauza pierderii încrederii în liră după deprecierile din ultimii ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.