Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lira turcească scade la un nivel record pe fondul disputelor președintelui Erdogan cu aliații

wall-street.ro
lira turceasca

Lira turcească s-a depreciat la un nivel record de 8,15 unități pentru un dolar, pe fondul anxietății investitorilor cu privire la economia turcească, lovită de coronavirus și de fricțiunile președintelui Erdogan cu aliații din NATO, anunță BBC, potrivit MEDIAFAX.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a stârnit mânia Franței și a Statelor Unite, printre alții.

Analiștii atribuie deprecierea îngrijorărilor legate de inflația din Turcia, de 11,7% luna trecută și de refuzul băncii centrale de a crește rata de referință a dobânzii.

O creștere a ratei dobânzii ar putea diminua inflația și ar putea încuraja investitorii să cumpere lire.

Acțiunile președintelui Erdogan în regiune - în Libia, Siria, în jurul Ciprului și în Caucaz - a descurajat investitorii, spun analiștii de piață. "Tensiunile geopolitice în creștere cu SUA și UE reprezintă noi surse de presiune care slăbesc lira", a declarat un trader turc de valute.

Citește și: TEROARE marca RO - ALERT: Mesaje de AVERTIZARE întreaga noapte, în Timiș: cum le puteți OPRI

Piotr Matys, analist la Rabobank, a declarat că există îngrijorări că o victorie a lui Joe Biden în alegerile din SUA ar putea însemna „sancțiuni severe asupra Turciei pentru achiziționarea sistemului rus de apărare S-400”, dar și că „piața este, de asemenea, îngrijorată despre relația care se deteriorează rapid între Turcia și Franța ".

Lira a pierdut 26% din valoare în acest an iar autoritățile turce au cheltuit aproximativ 134 miliarde de dolari (103 miliarde de lire sterline) în ultimele 18 luni pentru susținerea monedei.

La 23 octombrie, președintele Erdogan a confirmat că Turcia a testat controversatul sistem de rachete S-400. Apoi, duminică, a respins criticile SUA referitoare la acordul de arme cu Rusia, spunând: "Nu știi cu cine vă jucați. Continuați cu sancțiunile voastre".

Departamentul de stat american a avertizat cu privire la „potențiale consecințe grave pentru relațiile noastre de securitate dacă Turcia activează sistemul”.

Președintele francez Emmanuel Macron a criticat în mod special activitățile Turciei. Duminică, Erdogan l-a acuzat de maltratarea musulmanilor francezi și apoi s-a alăturat apelurilor din lumea arabă pentru boicotarea bunurilor franceze.

Coronavirusul afectează, de asemenea, economia turcă.

Decizia neașteptată a băncii centrale de a menține ratele dobânzilor în așteptare săptămâna trecută a avut ca scop stimularea creșterii creditului pe termen scurt, a informat Enis Senerdem de la BBC Turkish.

Dar președintele Erdogan este, de asemenea, un adversar vocal al ratelor dobânzilor ridicate și mulți observatori locali consideră că influența sa cântărește foarte mult asupra deciziilor privind ratele băncii centrale, spune Senerdem.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.