Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lista cu noile prevederi ale tratatului NAFTA, între SUA și Mexic: Tot procesul poate dura câțiva ani, până intră în vigoare

Statele Unite şi Mexic au căzut de acord, luni seara, cu privire la o serie de modificări ale Acordului Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA). În cea mai mare parte este vorba de modificări ale unor prevederi deja existente în tratatul original, dar există şi câteva prevederi noi.

Astfel, potrivit Bussines Insider, cele două părţi au convenit, între altele, eliminarea taxelor vamale pe importurile din industria auto cu condiţia ca 75% din componente să fie produse în ţările NAFTA. Prevederile originale din tratatul NAFTA specificau condiţia ca 62,5% din componente să fie produse în ţările semnatare, scrie mediafax.ro.

Citește și: Patriarhia Română a semnat acordul! Ce îi oferă cea mai valoroasă companie românească

A mai fost convenită și creşterea duratei copyright-ului la maximum 75 de ani. Prevederile originale din tratatul NAFTA specificau o protecţie de maximum 50 de ani.

Există, însă, şi o serie de prevederi ce nu existau deloc în tratatul original sau cel puţin nu în formele negociate.

Citește și: Anunț important! Se fac angajări pe bandă rulantă

A fost convenită o creştere a valorii „de minimis” de către Mexic de la 50 de dolari la 100 dolari (în acest caz, tratatul original NAFTA nu prevede o valoare anume). Valorea „de minimis” se referă la pragul pe care o marfă trebuie să îl treacă (în cazul de faţă 100 de dolari) pentru a fi supusă taxelor vamale şi unor controale vamale mai stricte.

În plus, între 40% şi 45% din componentele autovehiculelor mexicane trebuie produse de angajaţi cu salarii de cel puţin 16 dolari pe oră.

Citește și: Scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani complică lucrurile pe scena politică românească. Kovesi chemată la Parchetul General

De asemenea, au fost stabilite taxe vamale zero pentru conţinutul digital, precum softurile pentru PC-uri sau conţinutul pentru e-book-uri. În plus, ur urma să fie întărită protecţia consumatorilor şi a distribuitorilor acestor categorii de produse.

Sunt schimbate şi reglementările în domeniul textilelor, pentru încurajarea creşterii producţiilor interne.

Citește și: Surpriză! Ce categorii de angajați scapă de plata ROVINIETEI

Nu în ultimul rând, au fost impuse noi condiţii pentru comercializare în lipsa de taxe vamale a fibrei optice, a chimicalelor, produselor din oţel şi a sticlei. Asta deşi unul dintre obiectivele principale ale NAFTA este crearea unei zone libere de comerţ prin eliminarea taxelor vamale.

Pentru ca noile prevederi să fie incluse în tratat este însă nevoie şi de acordul Canadei. În situaţia în care acest acord va fi obţinut, modificările vor trebui aprobate de parlamentele celor trei ţări (prin ratificare) şi ulterior promulgate de şefii de stat. Acest proces poate dura şi câţiva ani.

Citește și: Acuze grave ale Opoziției! Coșmarul prin care ar fi trecut persoanele care au fost în taberele organizate de Primăria Capitalei

De exemplu, doar în cazul Statelor Unite, a trecut mai bine de un an între momentul semnării lui de către preşedintele George H. W. Bush (17 decembrie 1992) şi intrarea lui în vigoare (pe 1 ianuarie 1994).

Iar un eventual tratat bilateral între Statele Unite şi Mexic ar risca să neutralizeze anumite părţi ale tratatului NAFTA.

Citește și: Patriarhia Română a semnat acordul! Ce îi oferă cea mai valoroasă companie românească .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.