Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LISTA NEAGRĂ a regimului Lukaşenko va fi publicată de opoziţia din Belarus

Lista neagra The black list

Svetlana Tihanovskaia, figură-cheie a opoziţiei din Belarus, fugită în Lituania, a declarat joi că va pregăti o listă cu membri ai forţelor de ordine ale regimului vinovaţi de violenţe şi de arestări arbitrare, în vederea unor eventuale anchete în viitor, relatează AFP.

"Le cer forţelor de securitate să oprească violenţele şi să se alăture poporului belarus. Dacă nu o veţi face, nu veţi scăpa unui proces şi unei pedepse juste", a transmis ea printr-un comunicat.

Opozanta revendică victoria la alegerile de la 9 august, afirmând că preşedintele Aleksandr Lukaşenko a fraudat scrutinul pentru a-şi prelungi controlul asupra puterii, care durează de 26 de ani.

Ea a fugit în Lituania în zilele care au urmat votului, în pline manifestaţii antiguvernamentale fără precedent, care continuă să zguduie fosta republică sovietică.

Svetlana Tihanovskaia a precizat că lucrează la lista neagră împreună cu o echipă de militanţi pentru drepturile omului.

"Pregătim o listă cu funcţionarii şi membrii forţelor de ordine care au participat şi continuă să participe la abuzuri poliţieneşti", a declarat ea.

"Vom trimite această listă Ucrainei, Turciei, Rusiei, statelor membre ale UE şi Statelor Unite. Lista va fi făcută publică", a precizat opozanta.

Uniunea Europeană pregăteşte sancţiuni împotriva celor pe care îi consideră responsabili de falsificarea alegerilor şi de reprimarea manifestaţiilor.

Cele trei state baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - au trecut deja pe listele lor de persoane indezirabile pe Aleksandr Lukaşenko şi alţi 29 de înalţi funcţionari ai comisiei electorale, ai unor ministere şi ai poliţiei din Belarus.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.