Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lituania doreşte 'o forţă de pace' pentru securitatea centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie

Digi24
Zaporojie

Ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a cerut marţi crearea unei ''forţe de pace'' în jurul centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, pentru a-i garanta securitatea, ameninţată de luptele din zonă, transmite EFE, potrivit Agerpres.

''Niciodată nu am fost atât de aproape de un dezastru nuclear ca acum'', a avertizat şeful diplomaţiei lituaniene, prezent la reuniunea informală a miniştrilor de externe ai Uniunii Europene, desfăşurată luni şi marţi la Praga.

Pentru politicianul lituanian, crearea acestei forţe militare de pace, care ar avea ca misiune să supervizeze securitatea la centrala nucleară şi împrejurimi, ''ar putea fi discutată şi probabil este necesară''.

Această solicitare intervine într-un moment în care Ucraina a început o ofensivă în sudul ţării, pe care Rusia susţine că a respins-o, şi când o misiune de experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) plănuieşte să inspecteze centrala de la Zaporojie.

Deşi atât Moscova, cât şi Kievul şi-au declarat interesul ca misiunea AIEA să-şi îndeplinească obiectivul şi să poată inspecta starea în care se află cea mai mare centrală nucleară de pe continentul european, proximitatea acesteia de linia frontului îngreunează acest demers, notează EFE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.