Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lituania își propune să înăsprească reglementările cripto și să interzică conturile anonime

benzinga.com
criptomonede economii bitcoin

În eforturile sale de a lupta împotriva riscurilor de spălare a banilor și a posibilelor scheme ale elitelor ruse care eludează sancțiunile financiare, națiunea de 2,8 milioane a Lituaniei intenționează să-și înăsprească controlul asupra cripto-ului.

După cum a anunțat Ministerul local de Finanțe miercuri, 8 iunie, diferite ministere ale guvernului lituanian au aprobat modificări legale la combaterea spălării banilor (AML) și a combaterii finanțării terorismului în sectorul cripto. Modificările aduse legii actuale – în cazul în care ar fi aprobate ulterior de Seimas, legislativul Lituaniei – ar întări liniile directoare pentru identificarea utilizatorilor și ar interzice conturile anonime, conform cointelegraph.com.

Noile reglementări ar înăspri și cererile pentru operatorii de schimb valutar — de la 1 ianuarie 2023, aceștia vor fi obligați să se înregistreze ca persoană juridică cu un capital nominal în valoare de nu mai puțin de 125.000 de euro. Conducerea superioară a acestor companii ar trebui să fie rezidenți permanenți ai Lituaniei.

Anunțul justifică reglementările înăsprite cu creșterea accelerată a industriei cripto și riscurile geopolitice specifice:

„O reglementare mai nuanțată a furnizorilor de cripto-servicii este, de asemenea, importantă, având în vedere tendințele de reglementare internaționale și situația geopolitică din regiune, când multe țări occidentale impun sancțiuni financiare și de altă natură Federației Ruse și Belarusului.”

În comentariul său oficial, ministrul Finanțelor Gintarė Skaistė a explicat că pașii la nivel național sunt făcuți în conformitate cu viitoarele reglementări paneuropene. Anunțul subliniază creșterea rapidă a companiilor cripto în țară după o înăsprire a reglementărilor în vecina Estonia - au existat doar 8 companii cripto noi în 2020, în timp ce 2021 a văzut apariția a 188 de noi entități.

Estonia și-a anunțat actualizarea cu privire la Legea AML în septembrie 2021. Legea actualizată a interzis efectiv portofelele software fără custodie , precum și produsele financiare descentralizate. În aprilie 2022, Parlamentul European a aprobat un pachet de reglementare AML, care ar putea impune cerințe severe de dezvăluire a tranzacțiilor dintre portofelele fără custodie și schimburile cripto din Uniunea Europeană.

Ministerul de Finanțe al Lituaniei nu a răspuns imediat solicitării de comentarii a Cointelegraph.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.