Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lituania și SUA convin asupra unui contract de 495 de milioane de dolari pentru sisteme HIMARS

M142 HIMARS

Sistemele HIMARS, muniția acestora, instrumentele de întreținere și serviciile de instruire vor fi achiziționate de Lituania în conformitate cu termenii contractului. Guvernul SUA plasează comanda către industria americană de armament în numele cumpărătorului. În 2025, Lituania ar trebui să primească primele sisteme, anunță anews.com.tr.

Lituania va achiziționa opt lansatoare HIMARS din SUA, precum și o varietate de rachete, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune care pot atinge ținte aflate la 300 de kilometri distanță, pentru un preț estimat de 495 de milioane de dolari americani.

Sistemele HIMARS, muniția acestora, instrumentele de întreținere și serviciile de instruire sunt achiziționate de Lituania în conformitate cu termenii contractului. Guvernul SUA plasează comanda la industria americană de armament în numele cumpărătorului. În 2025, Lituania ar trebui să primească primele sisteme.

"Acesta este un pas uriaș pentru forțele noastre armate", a declarat ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anušauskas, după ce s-a întâlnit la Washington cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și a semnat contractul.

"Permiteți-mi să felicit Lituania pentru cheltuielile sale semnificative în domeniul apărării și pentru investițiile în noi capabilități", a adăugat secretarul american al apărării în cadrul întâlnirii de joi.

Sistemele HIMARS sunt montate pe camioane care pot conține un container cu șase rachete ghidate cu rază lungă de acțiune, cu o rază de aproximativ 70 de kilometri, sau o rachetă ATACMS cu o rază de acțiune de până la 300 de kilometri.

Unul dintre cei mai mari producători de armament din lume, Lockheed Martin, produce HIMARS. Nevoia de sisteme HIMARS a crescut foarte mult în ultima vreme la scară globală. Lockheed Martin a dezvăluit planurile de a crește producția de la 60 de unități pe an, cât este în prezent, la 96 de unități pe an, în toamnă.

Douăzeci de sisteme HIMARS, care sunt folosite cu succes în lupta împotriva invaziei Rusiei, au fost, de asemenea, furnizate Ucrainei de către SUA.

Letonia și Estonia au anunțat, de asemenea, că intenționează să achiziționeze sisteme HIMARS, potrivit oficialilor republicilor baltice. Anuauskas susține că aceste achiziții, care sunt coordonate între Lituania, Letonia și Estonia, ar trebui să ducă la achiziționarea a 20 de sisteme HIMARS în total în regiune.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.