Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lituania, Slovacia, Letonia şi Estonia vor cere confiscarea activelor ruseşti îngheţate de UE pentru a finanţa reconstrucţia Ucrainei

radiochisinau.md
Letonia Estonia Lituania

Lituania, Slovacia, Letonia şi Estonia vor cere marţi confiscarea activelor ruseşti îngheţate de Uniunea Europeană pentru a finanţa reconstrucţia Ucrainei după invazia rusă, se arată într-o scrisoare comună făcută publică luni de cele patru state, potrivit Reuters.

La 3 mai, Ucraina a estimat la aproximativ 600 de miliarde de dolari suma necesară pentru reconstrucţia ţării după distrugerile produse de Rusia. Însă războiul este încă în plină desfăşurare, aşa că cel mai probabil suma va creşte semnificativ, se menţionează în scrisoare.

"O parte substanţială a costurilor pentru reconstrucţia Ucrainei, inclusiv compensaţiile pentru victimele agresiunii militare ruse, trebuie acoperită de Rusia", se arată în scrisoare, care urmează să le fie prezentată marţi miniştrilor de finanţe din UE, potrivit Agerpres.ro.

Scrisoarea, consultată de Reuters, face de asemenea apel la UE să înceapă pregătirea de noi sancţiuni împotriva Moscovei.

"În cele din urmă, dacă Rusia nu opreşte agresiunea militară împotriva Ucrainei, ar trebui să nu mai existe nicio legătură economică între UE şi Rusia, pentru a garanta că nimic din resursele financiare, produsele sau serviciile noastre nu contribuie la maşina de război a Rusiei", se mai precizează în document.

Cele patru ţări menţionează că statele din UE şi alte ţări care au o poziţie similară au îngheţat deja active ale unor persoane şi companii ruseşti şi aproximativ 300 de miliarde de dolari reprezentând rezerve ale băncii centrale.

"Acum trebuie să identificăm mijloacele legale de a maximiza utilizarea acestor resurse ca o sursă de finanţare, atât a costurilor eforturilor neîntrerupte ale Ucrainei de a face faţă agresiunii ruse, cât şi a reconstrucţiei post-război a ţării", susţin statele semnatare.

"Confiscarea de active ale statului, cum ar fi rezerve ale băncii centrale sau proprietăţi ale companiilor de stat, are o legătură şi un efect direct în acest sens", adaugă ele.

Comisia Europeană a precizat miercurea trecută că poate verifica dacă legislaţiile naţionale şi ale UE permit să se confişte active ruseşti blocate, pentru a finanţa Ucraina, dar nu a menţionat rezervele băncii centrale. Diverşi oficiali ai UE au atras atenţia că decizia de a confisca active este riscantă legal, pentru că nu există legi corespunzătoare în UE pentru asta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.