Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lituania, ultimatum pentru Germania: Ce i s-a transmis Angelei Merkel

Dalia Grybauskaite

Germania ar trebui să se concentreze mai puţin pe 'sensibilităţi istorice' şi să-şi asume un rol de lider militar în Europa, a declarat preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, în cadrul unui interviu pentru DPA publicat joi. Liderul de la Vilnius a făcut această declaraţie înainte de începerea summitului NATO de vineri şi sâmbătă de la Varşovia, unde Alianţa ar urma să aprobe desfăşurarea în Lituania a sute de soldaţi sub conducere germană.

Lituania şi alte state de pe flancul estic al NATO au afirmat că se simt ameninţate de Rusia, după ce Moscova a anexat peninsula Crimeea şi a oferit sprijin separatiştilor din estul Ucrainei. 'Trebuie să ne protejăm şi să-i descurajăm pe alţii. Asta este realitatea - nu există nicio alternativă în acest moment. Doar să ne uităm din exterior cum Rusia îşi militarizează frontierele, nu ne permitem acest lux', a spus Grybauskaite.

Liderii NATO ar urma să deschidă calea pentru desfăşurarea unor batalioane de până la 1.000 de militari în Lituania şi vecinele sale baltice Estonia şi Letonia, precum şi în Polonia, notează DPA. Marea Britanie, Canada, Germania şi SUA s-au oferit să conducă batalioanele care vor fi desfăşurate prin rotaţie, Germania urmând să preia acest rol în Lituania. 'Suntem foarte fericiţi că Germania a fost de acord să fie o naţiune-cadru în Lituania', a spus Grybauskaite. Ea a adăugat însă că Berlinul are un rol special de jucat în apărarea europeană şi că ar trebui să facă mai mult. 'Germania este ţara cea mai potrivită să preia conducerea în asigurarea securităţii în Europa', a spus preşedinta lituaniană. 'Numai o ţară mare şi puternică din punct de vedere economic poate să-şi asume mai multă responsabilitate politică şi militară. Pentru Germania a venit timpul să aibă mai multă încredere în ea şi să nu se uite mereu înapoi şi să caute sensibilităţi istorice. Este o nouă eră, o nouă epocă, cu responsabilităţi noi pentru Europa de a se apăra', a mai afirmat Dalia Grybauskaite.

Germania a fost în general prudentă în ceea ce priveşte implicarea sa militară din cauza trecutului său din Al Doilea Război Mondial. Totuşi, notează DPA, acest lucru a început să se schimbe pe măsură ce SUA a făcut presiuni asupra Germaniei să-şi asume un rol mai important. Dalia Grybauskaite a spus că înţelege sensibilităţile din Germania, dar a adăugat că ar trebui înţelese şi 'sensibilităţile' Lituaniei. 'Nu vrem să fim ocupaţi din nou de acelaşi vecin', a spus ea, adăugând că faptul că Rusia reprezintă o ameninţare este o poziţie comună a NATO. 'Astăzi le cerem tuturor partenerilor, inclusiv Germaniei, să ne ajute să ne apărăm', a declarat Grybauskaite, care conduce Lituania din iulie 2009 şi a fost unul din criticii cei mai vocali ai Rusiei în timpul crizei ucrainene. Ea a prezis totuşi că climatul de confruntare dintre Moscova şi Occident 'nu va dura mult timp, pentru că este lipsit de sens'. Dar lucrurile nu pot reveni la normal, atâta timp cât Rusia îşi continuă activităţile în Ucraina, a adăugat ea, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.