Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Israel: Autoritățile israeliene pun o recompensă uriașă pe capetele finanțatorilor Hamas

x
razboi israel

Washingtonul a anunțat o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru cei care oferă informații ce duc la capturarea principalilor finanțatori ai Hamas.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Israel:

UPDATE 6 ianuarie, ora 21.47 - Şefa diplomaţiei franceze Catherine Colonna a lansat un apel sâmbătă omologului său iranian Hossein Amir-Abdollahian într-o convorbire telefonică, cerând "Iranului şi complicilor săi" să înceteze "imediat" "acţiunile lor destabilizatoare", informează AFP, conform Agerpres.

Colonna a declarat că "a transmis un mesaj foarte clar: riscul unui conflict regional nu a fost niciodată atât de mare; Iranul şi complicii săi trebuie să înceteze imediat acţiunile lor destabilizatoare. Nimeni nu va câştiga de pe urma unei escaladări", potrivit unui mesaj postat de ea pe reţeaua de socializare X. Iranul este acuzat că joacă un rol esenţial în turbulenţele din Orientul Mijlociu, potrivit AFP.

Teheranul a înfiinţat o "axă de rezistenţă" ostilă Israelului, inamicul său declarat, sprijinindu-se pe forţele aliate din regiune, între care mişcarea Hezbollah din Liban, grupări armate din Irak şi Siria şi rebelii houthi din Yemen. Aceştia din urmă, de la începutul conflictului între Israel şi Hamasul palestinian în octombrie, comit atacuri în Marea Roşie, perturbând puternic comerţul internaţional.

UPDATE 6 ianuarie, ora 21.00 - Forțele de apărare israeliene (IDF) au lansat sâmbătă din nou fluturași în cartierele din centrul Gaza, îndemnându-i pe palestinieni să plece şi să se refugieze în orașul central Deir al-Balah. IDF au declarat că locuitorii din cartierele Al-Amal, Al-Sdera, Al-Basateen, Al-Farouq și Ain Jalout se află într-o zonă de război periculoasă. "IDF vă va informa când vă veți putea întoarce la casele voastre. Acesta este un avertisment, pentru a nu fi învinuiţi ulterior", se arată în pliant.

content-image

UPDATE 6 ianuarie, ora 18.05 - Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat sâmbătă că Libanul nu trebuie să fie "antrenat într-un conflict regional", pe fondul confruntărilor din sudul ţării între Hezbollahul libanez, aliat al Hamasului palestinian în Gaza, şi armata israeliană, relatează AFP.

"Este imperativ să evităm o escaladare regională în Orientul Mijlociu, este absolut necesar să evităm ca Libanul să fie antrenat într-un conflict regional", a declarat Josep Borrell într-o conferinţă de presă la Beirut cu omologul său libanez. "Îi transmit acest mesaj şi Israelului: nimeni nu va ieşi învingător dintr-un conflict regional", a adăugat el.

UPDATE 6 ianuarie, ora 17.30 - Șeful diplomației UE, Josep Borrell, spune că „singura cale” pentru încetarea războiului din Gaza este crearea unui stat palestinian, conform Mediafax.

Josep Borrell a spus, în timpul conferinței conferință de presă alături de prim-ministrul libanez, Najib Mikati, că dorește să înceapă o inițiativă euro-araba pentru a reînvia un proces de pace, scopul final fiind o soluție cu două state, notează The Guardian.

„Singura cale este crearea unui stat palestinian”, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al Uniunii Europene.

El adaugă că perspectiva acestui stat ar oferi un „orizont de speranță” palestinienilor.

UPDATE 6 ianuarie, ora 16.50 - Liderul grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, a lansat un apel către şeful diplomaţiei americane Antony Blinken - aflat în turneu în Orientul Mijlociu pentru a patra oara din 7 octombrie - îndemnându-l să se concentreze asupra "încheierii" ofensivei israeliene în Fâşia Gaza, relatează sâmbătă AFP, conform Agerpres.

"Noi sperăm că el să se concentreze de data aceasta pe încheierea agresiunii, pentru a se pune capăt ocupaţiei pe întreg pământul palestinian", a declarat Haniyeh într-o înregistrare publicată vineri seara de biroul său.

"Noi sperăm că dl.Blinken a putut să tragă învăţăminte din ultimele trei luni şi a înţeles gradul erorilor comise de SUA prin susţinerea oarbă a Israelului", a declarat şeful grupării islamiste palestiniene care trăieşte în exil în Qatar.

"Sângele vărsat în masacre şi distrugerile oribile nu pot aduce securitate şi stabilitate atât timp cât poporul palestinian nu-şi va fi obţinut libertatea şi statul său independent şi suveran cu Ierusalimul drept capitală", a avertizat în continuare liderul Hamas.

content-image

UPDATE 6 ianuarie, ora 15.20: UNRWA nu poate garanta siguranța palestinienilor care se adăpostesc în adăposturi

Cei mai mulți oameni din Fâșia Gaza se adăpostesc acum în facilitățile UNRWA, dar nici măcar acolo nu sunt în siguranță.

Agenția ONU a declarat că 1,4 milioane de persoane sunt adăpostite în facilitățile sale, iar "alte sute de mii" se află în apropiere. Din 7 octombrie, cel puțin 319 persoane au fost ucise în timp ce se adăposteau în facilitățile UNRWA și multe altele au fost rănite în urma loviturilor directe sau parțiale ale armatei israeliene.

Un număr istoric de 142 de membri ai personalului ONU au fost, de asemenea, uciși, iar 131 de instalații ale UNRWA au fost avariate.

UPDATE 6 ianuarie, ora 13.00: Ministerul Sănătăţii al Hamas anunţă un nou bilanţ de 22.722 de morţi

Ministerul palestinian al Sănătăţii din Hamas a anunţat sâmbătă că operaţiunile militare israeliene în Fâşia Gaza au făcut 22.722 de victime de la începutul războiului, la 7 octombrie.

Această cifră include 122 de persoane ucise în ultimele 24 de ore şi alte 256 au fost rănite în ultimele 24 de ore, potrivit unui comunicat al ministerului, care a raportat, de asemenea, că 58.166 de persoane au fost rănite de la 7 octombrie.

content-image

UPDATE 6 ianuarie, ora 11.10: Copiii din Gaza se confruntă cu malnutriţia şi alte boli (UNICEF)

Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a declarat vineri că după aproape trei luni de război în Fâşia Gaza, malnutriţia şi bolile creează un ciclu mortal care ameninţă peste 1,1 milioane de copii, relatează dpa.

Potrivit unui studiu UNICEF realizat pe 26 decembrie, 90% din cei 1,1 milioane de tineri din regiune nu au acces complet la nutrienţii necesari organismului.

"Copiii din Fâşia Gaza se confruntă cu o triplă ameninţare mortală, odată cu creşterea cazurilor de boli, scăderea nutrienţilor şi escaladarea ostilităţilor care intră în cea de-a paisprezecea săptămână", a mai spus UNICEF.

"Copiii din Gaza sunt prinşi într-un coşmar care se înrăutăţeşte pe zi ce trece", a declarat Catherine Russell, director executiv al UNICEF.

Raportul UNICEF arată că cazurile de diaree la copiii sub 5 ani au crescut de la 48.000 la 71.000 în doar o săptămână, începând cu 17 decembrie, echivalentul a 3.200 de cazuri noi de diaree zilnic

În plus, copiii strămutaţi şi familiile lor nu pot menţine nivelurile de igienă necesare pentru prevenirea bolilor, dată fiind lipsa alarmantă a apei potabile şi a salubrităţii.

Raportul UNICEF afirmă că diareea prelungită îi supune pe copii la un risc crescut de deces.

"Viitorul altor mii de copii din Gaza atârnă în balanţă. Lumea nu poate sta pe loc să privească. Violenţa şi suferinţa copiilor trebuie să se oprească", a mai spus Catherine Russell.

UPDATE 6 ianuarie, ora 10.45: Hezbollah a început 'Operațiunea Răzbunarea': atacă furibund în Israel/ Video

Continuarea AICI

UPDATE 6 ianuarie, ora 09.50: Loviturile aeriene din timpul nopții au lovit zonele sigure din Rafah

Palestinienii continuă să fie uciși în zonele desemnate ca fiind sigure pentru ei.

În Rafah, au avut loc două atacuri în jurul miezului nopții. Unul a avut loc în partea de sud-est a orașului Rafah. O casă a fost distrusă acolo, fiind raportate numeroase victime și răniți.

Lovituri aeriene puternice au lovit cartierul Shaboura din centrul orașului Rafah, o zonă care fusese descrisă ca fiind sigură pentru palestinieni. Alte case au fost distruse, mai multe persoane au fost strămutate și mai mulți copii au fost prinși sub dărâmături.

Toate acestea sporesc presiunea asupra centrelor de evacuare și a infrastructurii generale din sud. Viața devine din ce în ce mai imposibilă.

UPDATE 6 ianuarie, ora 08.30: Tabăra de refugiați Jabalia din Gaza, invadată de ape reziduale

Tabăra de refugiați Jabalia din nordul Fâșiei Gaza este inundată de ploile abundente, iar serviciile municipalității rămân închise.

Apa de canalizare se infiltrează în tabăra care adăpostește mii de persoane, provocând temeri legate de răspândirea bolilor.

"Uitați-vă la copiii noștri, se joacă în apa de canalizare", a declarat un rezident al taberei pentru Al Jazeera. "Apa de canalizare s-a scurs în sălile de clasă... situația este dezastruoasă. Vrem doar să trăim în pace, ca toți ceilalți".

Anas al-Sharif de la Al Jazeera, care a relatat din tabără, a declarat că lucrătorii municipalității nu pot interveni deoarece au fost ținta forțelor israeliene, care împiedică, de asemenea, aducerea în tabără a panourilor solare pentru a pune în funcțiune generatoarele de care au nevoie disperată.

UPDATE 6 ianuarie, ora 08.00: S-a aflat cine se află la originea exploziilor din Iran: 'Informaţiile sunt clare şi indiscutabile'

Interceptările unor comunicaţii colectate de Statele Unite au confirmat că filiala Statului Islamic (ISIS) din Afganistan a efectuat cele două bombardamente din Iran care au ucis aproape 100 de persoane, au declarat vineri pentru Reuters două surse apropiate situaţiei, potrivit news.ro.

„Informaţiile sunt clare şi indiscutabile”, a spus o sursă.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 6 ianuarie, ora 03.00: Dezvăluire bombă: americanii se pregătesc de un război la scară largă în Orientul Mijlociu (surse)

„Casa Albă pregătește un plan pentru ca Statele Unite să răspundă la situația din ce în ce mai îngrijorătoare din Fâșia Gaza. Operațiunea specială a Israelului ar putea escalada într-un conflict regional mai larg și prelungit”, arată publicația Politico, citând surse bine informate în acest sens.

Potrivit surselor publicației, armata elaborează planuri de a lovi ținte Houthi din Yemen, care atacă nave comerciale în Marea Roșie. La rândul lor, reprezentanții serviciilor de informații pregătesc un plan de respingere a atacurilor grupărilor pro-iraniene din Irak și Siria.

Continuarea aici

content-image

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.