Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Israel: Lupte crâncene în sudul Fâșiei Gaza - Tancurile israeliene au intrat în centrul orașului Khan Younis

usatoday.com
razboi israel

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat că încă patru soldați au fost uciși în luptele din interiorul Fâșiei Gaza, scrie CNN. Unul dintre ei, Maor Cohen Eisenkot, era nepotul ministrului Gadi Eisenkot, al cărui fiu, Gal, a fost ucis joi în nordul Fâșiei Gaza. Maor Cohen Eisenkot, în vârstă de 19 ani, era soldat al Brigăzii Golani. El a fost ucis vineri, a precizat IDF. Toți cei patru soldați uciși luptau în sudul Fâșiei Gaza.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Israel.

UPDATE 10 decembrie, ora 22.30: Soluția Rusiei pentru conflictul din Gaza

Continuarea aici,

UPDATE 10 decembrie, ora 20.49: OMS: Situaţia sanitară "catastrofală" din Gaza este aproape imposibil de îmbunătăţit

Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a declarat că va fi aproape imposibil să se îmbunătăţească situaţia "catastrofală" sanitară din Gaza, deşi consiliul de administraţie a adoptat prin consensus o moţiune de urgenţă a OMS pentru a asigura mai mult acces medical, relatează Reuters, inforemază News.ro.

Oficiali palestinieni au descris, de asemenea, situaţia dezastruoasă a sistemului de sănătate din Gaza, unde agresiunea Israelului a lăsat cea mai mare parte a populaţiei fără adăpost, cu puţină electricitate, hrană sau apă curată şi cu un sistem medical care se confruntă cu colapsul.

Campania de urgenţă, propusă de Afganistan, Qatar, Yemen şi Maroc, vizează trecerea în Gaza a personalului medical şi a materialelor medicale şi cere ca OMS să documenteze violenţele împotriva personalului medical şi a pacienţilor şi să asigure finanţarea pentru reconstrucţia spitalelor.

"Trebuie să fiu sincer cu dumneavoastră: aceste misiuni sunt aproape imposibile în circumstanţele actuale", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tedros a declarat în faţa celor 34 de membri ai consiliului de administraţie de la Geneva că nevoile medicale din Gaza au crescut vertiginos, iar riscul de îmbolnăvire a crescut, însă sistemul de sănătate a fost redus la o treime din capacitatea sa de dinaintea conflictului.

Mustafa Barghouti, un politician palestinian care conduce Uniunea comitetelor palestiniene de ajutor medical, cu 25 de echipe care lucrează în Gaza, a declarat: "Jumătate din Gaza moare acum de foame".

El a precizat că 350.000 de persoane suferă de infecţii, dintre care 115.000 de infecţii respiratorii grave, şi nu au haine călduroase, pături şi protecţie împotriva ploii.

El a mai spus că mulţi suferă de afecţiuni stomacale din cauza lipsei de apă curată şi a lipsei de combustibil pentru a o fierbe, existând riscul apariţiei unor epidemii de dizenterie, tifos şi holeră.

"În plus, avem 46.000 de răniţi care nu pot fi trataţi corespunzător, deoarece majoritatea spitalelor nu funcţionează", a adăugat el.

BOMBARDAMENTE

Spitalele din Gaza au fost bombardate, iar unele au fost asediate sau au fost percheziţionate ca parte a ripostei Israelului după atacurile sângeroase ale Hamas din 7 octombrie. Cele care au rămas deschise sunt suprasolicitate de numărul de morţi şi răniţi care sosesc şi, uneori, procedurile sunt efectuate fără anestezie.

O bază de date a OMS arată că au avut loc 449 de atacuri asupra unităţilor sanitare din teritoriile palestiniene începând cu 7 octombrie, fără a atribui vina.

Tedros a declarat că va fi dificil să se îndeplinească solicitările consiliului, având în vedere situaţia de securitate de pe teren şi a spus că regretă profund faptul că membrii Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite nu au putut conveni asupra unei încetări a focului, în urma veto-ului american.

"Reaprovizionarea unităţilor sanitare a devenit extrem de dificilă şi este profund compromisă de situaţia de securitate de pe teren şi de aprovizionarea inadecvată din afara Gaza", a spus el.

UPDATE 10 decembrie, ora 20.45: Iordania contrează dur Israelul: 'Golește Gaza de poporul său!'

Continuarea aici.

UPDATE 10 decembrie, ora 18.17: Votul Rusiei la ONU l-a scos din minți. Benjamin Netanyahu l-a sunat pe Putin pentru a-i bate obrazul / Convorbirea a durat aproape o oră

Continuarea aici.

UPDATE 10 decembrie, ora 17.45: Israelul nu va putea recupera ostaticii fără negocieri, a anunţat aripa armată a grupării Hamas

Duminică, aripa armată a Hamas a anunţat că Israelul nu va putea să recupereze niciunul dintre ostatici decât dacă se angajează în discuții privind acorduri condiționate de schimb de prizonieri, relatează Rador Radio România.

Abu Ubaida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor al-Qassam, a afirmat într-un discurs audio difuzat de televiziunea Al Jazeera că Israelul nu îşi va putea recupera cetăţenii captivi prin forță, invocând ceea ce a descris drept o operațiune eșuată de eliberare a unuia dintre ei. El a mai susținut că luptătorii Hamas au distrus parțial sau total 180 de vehicule de transport de trupe, tancuri și buldozere israeliene în cele zece zile de la reluarea luptelor din Gaza.

UPDATE 10 decembrie, ora 17.00: Cel mai recent bilanţ al victimelor din Gaza, prezentat de Ministerul Sănătății de acolo

Aproximativ 18.000 de palestinieni au fost uciși, alţi 49.500 fiind răniți ca urmare a atacurilor israeliene asupra Fâşiei Gaza începând de la 7 octombrie, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, relatează Rador Radio România.

Purtătorul de cuvânt, Ashraf Al-Qidra, a mai afirmat în cursul unui interviu telefonic acordat postului de televiziune Al Jazeera că bilanțul include 297 de persoane ucise și peste 550 rănite în ultimele 24 de ore. (REUTERS - 10 decembrie)/opopescu/ctuluc

UPDATE 10 decembrie, ora 15.30: Lupte crâncene în sudul Fâșiei Gaza - Tancurile israeliene au intrat în centrul orașului Khan Younis

Tancurile israeliene şi-au făcut drum duminică spre centrul oraşului Khan Younis, într-un nou impuls major în inima celui mai important oraş din sudul Fâşiei Gaza, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Detalii aici

content-image

UPDATE 10 decembrie, ora 11.15: Război Israel-Hamas - Surse israeliene dezvăluie cât va mai dura operațiunea militară din Gaza

Ofensiva militară intensă pe care Israelul o desfăşoară în Fâşia Gaza ar putea continua încă două luni, au declarat surse israeliene pentru postul public israelian Kan, informează duminică EFE, potrivit Agerpres.

Detalii aici

content-image

UPDATE 10 decembrie, ora 07.45: 'Vă cerem să plecaţi urgent': armata israeliană îi indemnă pe locuitorii din Khan Younis să meargă în zona Al-Muwasi

Armata israeliană le-a cerut locuitorilor din cea mai mare parte a oraşului Khan Younis, al doilea ca mărime din Fâşia Gaza, să se evacueze în zona Al-Muwasi, un fâşie de pământ cu puţine facilităţi, pe coastă, precum şi la anumite adrese, arătate pe o hartă interactivă a Forţelor de Apărare Israeliene, scrie CNN, citat de news.ro.

Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au afirmat: ”Solicitarea generală pentru locuitori este să se mute în zona Al-Muwasi, precum şi la adresele actualizate pe harta interactivă a IDF publicată săptămâna trecută”.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 10 decembrie, ora 06.40: Statele Unite aprobă vânzarea de urgenţă a 13.000 de încărcături de muniţie pentru tancurile israeliene

Statele Unite au aprobat vânzarea de urgenţă a muniţiei pentru tancuri către Israel, care fusese blocată de dezacordurile din Congres, informează Rador Radio România.

O dispută dintre republicani şi democraţi pe tema securităţii de la graniţa cu Mexicul a împiedicat aprobarea finanţării Israelului şi Ucrainei. Echipamentele militare constituite de 13.000 de încărcături de muniţie pentru tancuri valorează peste 100 de milioane de dolari. Acestea vor fi cumpărate de la Armata americană.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 10 decembrie, ora 03.35: Netanyahu bate cu pumnul în masă: Războiul just pentru eliminarea Hamas va continua

''Războiul just'' al Israelului în Fâşia Gaza ''pentru a elimina'' Hamas va continua, a declarat sâmbătă seara premierul israelian, Benjamin Netanyahu, salutând ''poziţia adecvată adoptată de Statele Unite în Consiliul de Securitate al ONU'', transmite France Presse.

''Celelalte ţări trebuie să înţeleagă că nu poţi, pe de o parte, să susţii eliminarea Hamas şi, pe de altă parte, să ceri încetarea războiului, ceea ce ar împiedica eliminarea Hamas'', a spus el, la o zi după ce SUA au opus veto la o rezoluţie ONU care cerea ''încetarea imediată a focului umanitar'' în Fâşia Gaza. ''Aşadar, Israelul îşi va continua războiul său just pentru a elimina Hamas'', a adăugat el.

content-image

 

UPDATE 10 decembrie, ora 01.00: Tensiunile dintre Israel și ONU, la cel mai înalt nivel. Antonio Guterres, acuzat că este de partea Hamas

Guvernul israelian l-a acuzat sâmbătă pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, că este de partea Hamas, în contextul în care înaltul oficial portughez a cerut o încetare a focului în Gaza, transmite EFE, scrie AGERPRES.

Apelul lui "Guterres de a se alia cu Hamas şi de a cere încetarea focului îi dezonorează poziţia", a scris ministrul de externe israelian Eli Cohen pe reţeaua de socializare X.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.