Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 1 iulie - Bătălii intense continuă în zonele Bahmut şi Mariinka, în estul Ucrainei

epthinktank.eu
razboi ucraina

Trupele ruse şi ucrainene au avut schimburi intense de focuri în zona podului Antonivski, grav avariat, din regiunea Herson din sudul Ucrainei, relatează CNN. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că, până acum 21.000 de soldați Wagner au fost uciși de forțele ucrainene și peste 80.000 au fost răniți.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de sâmbătă, 01 iulie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 1 iulie, ora 21.42 Bătălii intense continuă în zonele Bahmut şi Mariinka, în estul Ucrainei

Cele mai intense bătălii de pe linia frontului din Ucraina continuă să se desfășoare în zonele din interiorul orașelor Bahmut și Mariinka din estul ţării, a anunțat sâmbătă armata ucraineană, scrie Rador.

În Bahmut, forțele "continuă să împingă inamicul pe flancurile de nord și de sud", a declarat Serhii Cerevati, purtător de cuvânt al Grupării de Est a Forțelor Armate Ucrainene.

Armata rusă a efectuat recent 415 atacuri de artilerie și trei raiduri aeriene, a precizat el.

Trupele s-au angajat în luptă activă de șapte ori în această perioadă. În zona Mariinka, la sud de Bahmut, în apropiere de orașul Donețk, forțele ruse continuă atacurile necruțătoare, potrivit lui Valerii Şerşen, purtător de cuvânt al centrului de presă militar.

"Acesta este locul cel mai fierbinte. În ultima zi au avut loc 15 angajamente de luptă, cele mai multe dintre ele au avut loc în Mariinka", a declarat el.

Orașul, care este acum în ruine, a fost pe linia frontului încă de la începutul invaziei, luptele corp la corp printre dărâmături continuând aproape zilnic.

UPDATE 1 iulie, ora 21.05 Cel puţin o persoană a fost ucisă în timpul bombardamentelor din regiunea Zaporijjia, în sudul Ucrainei

Cel puțin o persoană a murit în timpul bombardamentelor intense asupra comunităților de pe linia frontului din regiunea Zaporijjia, în sudul Ucrainei, potrivit administrației militare din regiune, scrie Rador.

Un bărbat în vârstă de 51 de ani a murit în bombardamentele din satul Mala Tokmacika, la sud-est de orașul Zaporijjia, a declarat Iuri Malaşko, șeful administrației militare regionale.

Oficialul ucrainean a precizat că o femeie de 40 de ani și un bărbat de 39 de ani au fost răniți în satul vecin, Preobrajenka. "Li se acordă asistență medicală. Experții şi echipele noastre răspund la efectele bombardamentelor", a declarat Iuri Malaşko.

UPDATE 1 iulie, ora 19.04 Zelenski nu îi crede pe ruși: 'Există în continuare o ameninţare serioasă la centrala nucleară Zaporojie'

CONTINUAREA AICI

UPDATE 1 iulie, ora 18.23 Premierul spaniol se află în vizită în Ucraina

Premierul spaniol se află în Ucraina, în prima zi a perioadei de şase luni în care ţara sa va deţine preşedinţia UE. Pedro Sánchez a declarat în Parlamentul de la Kiev că UE va susţine Ucraina în războiul pe care aceasta îl poartă împotriva invadatorilor ruşi, indiferent de preţ, scrie Rador.

Premierul a fost primit cu entuziasm de parlamentarii ucraineni. El a afirmat că cetăţenii ucraineni sunt europeni şi că UE va fi alături de ei atât cât va fi nevoie.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că o Europă a păcii este imposibil de realizat fără Ucraina. În 2022, Ucraina a primit statut de candidat la aderarea la UE. Oficialii de la Bruxelles au respins însă sugestiile ucrainenilor că aceasta ar putea intra în Uniune în doi ani

UPDATE 1 iulie, ora 15.48: Şeful Serviciului de Frontieră al Ucrainei a mers la granița regiunii Harkiv cu Federația Rusă

Șeful Serviciului de Frontieră al Ucrainei, Serhi Deineko, a vizitat granița de est a ţării, care se învecinează cu Rusia. Potrivit unui comunicat publicat, sâmbătă, Deineko a inspectat pozițiile apărătorilor ucraineni din estul regiunii Harkiv. În timpul discuţiilor purtate cu șefii de unități și cu soldații ucraineni, oficialul a menționat că direcția Harkiv rămâne dificilă.

"Aici este şi va fi întotdeauna granița noastră" - a subliniat șeful Serviciului de Frontieră al Ucrainei. Amintim că, în toamna anului 2022, armata ucraineană a desfășurat o contraofensivă de succes în regiunea Harkiv și a eliberat o parte semnificativă din teritoriul ocupat de ruşi. Apărătorii ucraineni au împins trupele ruse dincolo de graniţa de stat. Cu toate acestea, armata rusă continuă să bombardeze Harkivul și așezările de graniță eliberate, anunță Rador.

UPDATE 1 iulie, ora 15.12: Forțele Armate ale Ucrainei desfășoară operațiuni de asalt în apropierea satului Rabotine din Zaporijjia (Vladimir Rogov)

Potrivit președintelui Mișcării Suntem Împreună cu Rusia, 'militarii ruși îşi apără intens poziţiile'. Forțele Armate ale Ucrainei desfășoară operațiuni de asalt pe linia frontului Orihove, în satul Rabotine, din Zaporijjia. Acest anunț a fost făcut, sâmbătă, de președintele Mișcării Suntem Împreună cu Rusia, Vladimir Rogov, pe canalul său de Telegram. "Este o atmosferă încinsă pe linia frontului Orihove, din Zaporijjia! Artileria inamică atacă activ. Sub acoperirea artileriei, inamicul a lansat din nou operațiuni de asalt în zona Rabotine. Militarii ruși se apără activ. Pe lângă artilerie, sunt lansate mortiere și utilizat armamentul greu', se specifică în mesajul postat pe Telegram de Rogov.

Rogov a precizat anterior că un atac al Forțelor Armate ale Ucrainei a avut loc în apropierea satului Rabotine, pe 29 iunie. El a menționat că Forțele Armate ale Ucrainei 'încearcă să avanseze cu orice preț', în pofida pierderilor, încercând să recâștige pozițiile pierdute, în urma contraatacurilor forțelor ruse.

UPDATE 1 aprilie, ora 14.39: Armata ucraineană a doborât sute de drone şi ruseşti, în cursul lunii iunie

Comandantului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, general-locotenentul Mikola Oleşciuk, a raportat, sâmbătă, că, în cursul lunii iunie, apărarea antiaeriană ucraineană a reuşit să doboare peste 150 de drone Shahed și 140 de rachete de croazieră lansate de armata invadatoare a Federaţiei Ruse. Cele mai multe drone Shahed au fost doborâte pe data de 20 iunie.

Atunci, armata ucraineană a reuşit să distrugă 32 astfel de drone produse în Iran. Cele mai multe rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 au fost distruse de ucraineni pe data de 24 iunie, când armata a doborât 40 de astfel de rachete ruseşti.

UPDATE 1 iulie, ora 14.00: Șeful CIA, vizită secretă în Ucraina: Ce i-a transmis lui Zelenski

Directorul CIA, William Burns, a vizitat recent Ucraina, unde s-a întâlnit cu oficiali ai serviciilor de informaţii şi cu preşedintele Volodimir Zelenski, a confirmat vineri pentru AFP un oficial american, anunță news.ro.

Continuarea AICI

UPDATE 1 iulie, ora 11.00: Atac masiv al rusilor în Herson. Sute de obuze lansate în 24 de ore

content-image

Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că, în ultimele 24 de ore, trupele Federației Ruse au tras asupra regiunii de 82 de ori, rănind cinci persoane, inclusiv un copil, anunță Rador.

Continuarea AICI

UPDATE 1 iulie, ora 09.05: Armata Ucrainei raportează noi succese înregistrate pe front

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei informează, în raportul de sâmbătă dimineaţă, că, în ultimele 24 de ore, unitățile de rachete și artilerie ucrainene au lovit un post de comandă, șase zone de concentrare militară rusă, arme și echipamente militare, trei depozite de muniții, 24 de sisteme de artilerie aflate în poziții de tragere și o stație de război electronic. iulie.

De asemenea, potrivit armatei ucrainene, aviația Forțelor de Apărare a lansat 12 lovituri aeriene asupra unor zone de concentrare militară rusă și o lovitură asupra unui sistem de rachete antiaeriene. Între timp, lupte grele au loc în direcțiile Liman, Bahmut și Mariinka, unde, pe parcursul zilei de vineri, au avut loc 22 de confruntări directe între militarii ucraineni şi invadatorii ruşi, anunță Korespondent, potrivit Rador.

UPDATE 1 iulie, ora 08.40: Parchetul din Rusia a deschis dosare penale împotriva a 160 de cetăţeni străini care luptă de partea Forțelor Armate ale Ucrainei

Anchetatorii ruși au deschis dosare penale împotriva a 160 de persoane din 33 de țări care luptă de partea Forțelor Armate ale Ucrainei, precizează un comunicat de presă al Comitetului de investigaţii al Procuraturii Generale a Rusiei. În comunicat se mai precizează că probele cu privire la participarea mercenarilor au fost colectate în cooperare cu Ministerul rus al Apărării și cu alte servicii.

Se mai specifică că s-au ales cu dosare cetăţeni din Georgia, SUA, Letonia, Suedia și din alte state. Pe la sfârșitul lunii mai, Marea Britanie anunţa că peste două mii de cetățeni din alte state ale lumii luptau de partea Ucrainei. Ministerul rus de Externe a anunţat că, în luna noiembrie 2022, peste opt mii de persoane din șaizeci de state ale lumii s-au alăturat Forțelor Armate ale Ucrainei.

Autorităţile desemnate de Moscova neagă informaţiile potrivit cărora Ucraina ar fi ocupat un important teritoriu strategic pe malul de est al râului Nipru, controlat de ruşi.

Dar un blogger militar rus – unul dintr-o reţea de jurnalişti şi propagandişti ruşi pro-război – a susţinut vineri că trupele Moscovei au încercat şi nu au reuşit să elibereze malul de est de soldaţi ucraineni.

content-image

„Sunt morţi şi răniţi de partea noastră”, a scris bloggerul rus. „În prezent, inamicul continuă să păstreze controlul asupra unui mic cap de pod pe malul nostru (est)”, a continuat el.

Doi bloggeri au spus că luptătorii ucraineni se ascund sub podul Antonivski, iar armata rusă a tras în ei cu rachete.

Un alt blogger militar rus a declarat că grupul ucrainean beneficiază de un puternic foc de acoperire, lansat din obuziere şi mortiere de pe malul vestic.

Analiştii cred că acţiunea ucraineană de la Herson este menită să menţină trupele ruse în zonă şi să prevină redistribuirea lor pe frontul din Zaporojie, o regiune de sud de o importanţă vitală.

Recuperarea regiunii Zaporojie este cheia pentru ca armata Kievului să izoleze sudul Ucrainei ocupate de peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Acest lucru ar întrerupe efectiv ruta terestră dintre teritoriul nou revendicat în invazia Rusiei şi teritoriul pe care aceasta l-a revendicat în urmă cu aproape un deceniu. .

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că 21.000 de soldați Wagner au fost uciși de forțele ucrainene și peste 80.000 au fost răniți.

content-image

„Ei (Wagner - n.r.) aveau două categorii: mercenari profesioniști și cei mobilizați din închisori, carnea lor de tun. Trupele noastre au ucis 21.000 dintre ei și au rănit 80.000. Vestea bună este că am distrus cea mai motivată parte a forțelor ruse", a spus președintele Zelenski într-un interviu acordat publicației El Mundo.

De la revolta armată a lui Evgheni Prigojin împotriva Moscovei, rapoartele serviciilor de informații sugerează că șeful PMC Wagner a fost forțat să anuleze activitatea grupului Wagner în Ucraina.

Zelenski a declarat că Ucraina va întări liniile defensive la granițele de nord ale țării din cauza rapoartelor despre redistribuirea lui Wagner în Belarus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.