Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 12 septembrie - Kiev - Reuniune a comandamentului militar ucrainean

mediafax.ro
razboi ucraina

Forțele ucrainene au înregistrat progrese semnificative în ultima săptămână, recuperând aproape 2 km pătrați în jurul orașului Bahmut din est, care fusese capturat de trupele ruse în mai. De asemenea, au câștigat teren în regiunile Avdiivka și Novomaiorske din estul regiunii Donețk, precum și în sud, unde au avansat spre Marea Azov. Astfel, Kievul a reușit să rupă linia defensivă rusă în mai multe puncte.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina în timpul zilei de marți 12 septembrie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 12 septembrie, ora 14.14 Atac cu rachetă în regiunea Zaporijjia

Forțele de ocupație ruse au lansat un atac cu rachete asupra regiunii Zaporijjia. Potrivit Ukrainska Pravda, atacul a avut loc marţi, la prânz, iar autorităţile ucrainene nu au oferit, deocamdată, informațiile despre eventuale victime sau distrugeri. "În jurul orei 12:27, armata rusă a lansat un atac cu rachetă (tipul de rachetă este în curs de stabilire) asupra unei zone deschise din regiunea Zaporijjia" - a precizat Iuri Malaşko, guvernatorul regiunii

UPDATE 12 septembrie, ora 13.40 Kiev - Reuniune a comandamentului militar ucrainean

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat că a convocat, marţi, comandamentul militar, reuniunea având loc în format restrâns. "S-a vorbit doar despre front: continuarea ofensivei noastre, direcții, prognoze, provizii, arme și muniții, producție proprie, informații... Și, de asemenea, pregătiri pentru contramăsuri la acţiunile inamicului" - a transmis Zelenski. Potrivit preşedintelui, este vorba despre construirea de fortificații şi consolidarea poziţiilor ucrainene.

content-image

UPDATE 12 septembrie, ora 13.15 Rusia va continua să atace cu drone regiunea Odesa (Natalia Humeniuk)

Purtătoarea de cuvânt a trupelor din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, susţine că Rusia stochează rachete pentru lovituri masive asupra infrastructurii critice ucrainene în perioada toamnă-iarnă. Cu toate acestea, a adăugat Humeniuk, armata rusă va continua să atace regiunea sudică Odesa și alte zone ale Ucrainei, însă va utiliza în acest scop drone de tip kamikaze

UPDATE 12 septembrie, ora 13.09 Regiunea Doneţk - Doi morţi şi trei răniţi, în urma unor atacuri lansate de ruşi

Armata rusă a bombardat, marţi, oraşul ucrainean Krasnohorivka, din regiunea estică Donețk. Ruşii au folosit artileria, un obuz lovind o casă particulară. Două persoane au fost ucise și o alta a fost rănită în urma atacului. Alte două persoane din regiunea Doneţk au fost rănite în timpul unui atac lansat de ruşi la Avdiivka - potrivit parchetului ucrainean

UPDATE 12 septembrie, ora 11.49 Explozii în Crimeea

Mai multe explozii au fost raportate în Crimeea, marţi dimineaţă, în timp ce ocupanții ruși au ridicat de la sol avioane de luptă - transmite RBC. Rețelele de socializare raportează explozii în Sevastopol, iar localnicii transmit că au loc bombardamente în Krasnoperekopsk. Exploziile au fost atât de puternice, încât au fost auzite de locuitorii mai multor sate din apropiere, scrie Rador.

"Conform datelor noastre, în apropiere de Krasnoperekopsk, explozia a fost auzită mai ales de satele din jur. Nu se știe încă ce anume a explodat și unde" - scrie canalul de Telegram "Vând crimeean".

content-image

UPDATE 12 septembrie, ora 10.37 Regiunea Herson, vizată de peste 75 de atacuri ruseşti

Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că, în ultimele 24 de ore, trupele Federației Ruse au efectuat 75 de bombardamente în regiune, atacurile soldându-se cu mai mulţi răniți.

Într-un comunicat transmis marţi dimineaţă, rușii au tras 386 de obuze, folosind mortiere, artilerie, lansatoare de rachete Grad, drone și avioane. Orașul Herson a fost lovit de 14 obuze. Ocupanții au vizat cartiere rezidențiale, infrastructura critică, o clădire administrativă, un dispensar și o instituție de învățământ din raionul Herson. În urma bombardamentelor, șase persoane au fost rănite.

content-image

UPDATE 12 septembrie, ora 09.56 Germania va oferi noi arme Ucrainei. Zelenski jubilează: 'Sunt sigur că vor fi rezultate'

CONTINUAREA AICI

UPDATE 12 septembrie, ora 09.36 Zeci de confruntări între militarii ucraineni şi ocupanţii ruşi, în ultimele 24 de ore

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei raportează că, în ultimele 24 de ore, pe front au avut loc 30 de confruntări directe între militarii ucraineni şi ocupanţii ruşi, scrie Rador.

Într-un raport publicat marţi dimineață, armata ucraineană menţionează că trupele ruse nu renunţă la tentativa de a sparge apărarea Forțelor Armate ale Ucrainei în apropiere de Novosilka (regiunea Luhansk), Orihovo-Vasilivka şi Klişciivka, precum și în apropiere de Avdiivka, Mariinka și Novomihailivka (regiunea Donețk). În direcția Melitopol, forțele ucrainene au respins peste 10 atacuri inamice în raioanele Robotine și Novodanilivka din regiunea Zaporojie şi au înregistrat succese în zonele aflate la sud și sud-est de Robotine, unde îşi consolidează poziţiile recucerite.

content-image

UPDATE 12 septembrie, ora 09.16 Raport al armatei Ucrainei privind situaţia de pe front

Forțele Armate ale Ucrainei continuă să desfășoare operațiunea ofensivă în direcțiile Bahmut și Melitopol și au înregistrat succese în apropiere de localitatea Robotine, eliberată recent de sub ocupaţie rusă - a anunţat, marţi, Statul Major al armatei ucrainene, conform Rador.

În direcția Bahmut, armata ucraineană desfășoară acțiuni ofensive la sud de oraș, iar în direcția Melitopol, Forțele de Apărare înaintează și provoacă pierderi semnificative armatei ruse. Potrivit raportului de marţi dimineaţă, forţele ucrainene au înregistrat succese în zonele aflate la sud și sud-est de Robotine şi îşi consolidează poziţiile recucerite.

Totodată, armata ucraineană împiedică înaintarea trupelor ruse în direcțiile Bahmut, Avdiivka și Mariinka. Între timp, luptele grele continuă în direcțiile Liman și Kupiansk

content-image

UPDATE 12 septembrie, ora 09.05 Peste 500 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina, în luptele din ultimele 24 de ore (armata ucraineană)

Forţele ucrainene au lichidat 550 de militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul invadatorilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 269.760 - potrivit unui raport publicat, marţi, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, scrie Rador.

De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 315 avioane și 316 elicoptere rusești. Au mai fost distruse 4.568 (+8) de tancuri ale armatei ruse, 8.778 (+11) de vehicule blindate, 5.872 (+33) de sisteme de artilerie, 515 (+3) sisteme de apărare aeriană, 764 (+4) de lansatoare multiple de rachete, 8.413 (+43) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 19 nave, 4.645 (+17) de drone, 1.455 de rachete de croazieră și tehnică specială (881)

content-image

UPDATE 12 septembrie, ora 04.35: Zelenski vrea digitalizare în armată pentru o deplină transparenţă a aprovizionării trupelor

Zelenski a cerut noului ministru al apărării, Rustem Umerov, şi altor oficiali din guvern să elimine birocraţia din armată prin digitalizare şi să „repornească sistemul contabil” pentru o deplină transparenţă a aprovizionării trupelor, după ce fostul ministru Oleksii Reznikov a fost demis săptămâna trecută în urma unor scandaluri de corupţie legate de achiziţiile Ministerului Apărării, anunță news.ro.

„Am avut mai multe întâlniri importante astăzi. În primul rând, aş dori să menţionez întâlnirea cu ministrul apărării Umerov, cu prim-viceministrul Pavliuk şi cu viceprim-ministrul Fedorov cu privire la aprovizionarea soldaţilor noştri şi la transparenţa acestei aprovizionări”, le-a spus Volodimir Zelenski ucrainenilor în discursul video de luni seara.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 12 septembrie, ora 02.05: Kim Jong Un a plecat către Rusia cu trenul său privat

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a plecat duminică de la Phenian către Rusia cu trenul său privat, a transmis marţi presa de stat nord-coreeană, KCNA.

Potrivit agenţiei de presă ruse TASS, care citează postul naţional de radio din Coreea de Nord, Kim va fi însoţit în Rusia de oficiali de rang înalt din cadrul partidului, guvernului şi armatei sale.

content-image

 

UPDATE 12 septembrie, ora 00.30: Fostă gardă de corp a lui Putin a fugit din țară și îl numește pe liderul de la Kremlin 'criminal de război'

Unul dintre gardienii reședințelor președintelui rus Vladimir Putin din Crimeea ocupată a fugit în Ecuador, numindu-l pe liderul de la Kremlin „criminal de război.”

Vitali Brijati, care a lucrat în peninsula ucraineană pentru Serviciul Federal de Protecție (FSO), agenția de pază a Kremlinului, a declarat într-un interviu pentru Dojd TV că s-a opus războiului din Ucraina, notează Europa Liberă.

Brijati este al doilea membru al FSO care a fugit și l-a criticat public pe președinte în legătură cu invazia din Ucraina.

Continuarea aici

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.