Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 14 septembrie - Bulgaria nu va oferi Ucrainei sistemele de apărare antirachetă S-200 şi S-300

capital.ro
razboi ucraina

Germania a anunțat că va oferi sprijin militar suplimentar pentru Ucraina, constând într-o gamă variată de echipamente și provizii. Această asistență cuprinde 20 de vehicule de luptă Marder, muniție corespunzătoare, două vehicule blindate Wisent 1 specializate în neutralizarea minelor, un sistem de supraveghere prin satelit Satcom, 20 de drone de recunoaștere RQ-35 Heidrun, 10 drone de detecție, ambulanțe, camioane, vehicule de teren și un aport de 1,5 milioane de cartușe. Aceste echipamente și resurse sunt destinate să sprijine Ucraina în eforturile sale de apărare și să consolideze capacitatea acesteia de a face față amenințărilor din regiune.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina în timpul zilei de joi 14 septembrie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 14 septembrie, ora 13.56 Bulgaria nu va oferi Ucrainei sistemele de apărare antirachetă S-200 şi S-300

Parlamentarul bulgar Ivailo Mircev ("Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democrată") a declarat că Bulgaria nu dispune de un surplus de sisteme de apărare aeriană S-200 sau S-300 şi că nu va furniza Ucrainei acest tip de sistem, deoarece acesta este extrem de important pentru securitatea ţării.

"Bulgaria va sprijini Kievul, astfel încât să nu-şi pună în pericol securitatea naţională. Când există rachete defecte, acestea pot fi folosite drept piese de schimb pentru alte rachete. Bulgaria, de exemplu, are suficiente aeronave MiG-29 care nu zboară. Părţi din acestea pot fi utilizate pentru a zbura şi la fel se întâmplă şi cu rachetele", a explicat Mircev, conform Rador.

Referitor la prezenţa militară a Rusiei în Marea Neagră, în special în zona economică exclusivă a Bulgariei, parlamentarul bulgar a subliniat că detensionarea situaţiei ar fi uşor de realizat, Rusia retrăgându-se din Crimeea şi din teritoriile din Ucraina. "Accentul se va pune pe achiziţia de armament nou în lunile următoare", a menţionat Mircev

UPDATE 14 septembrie, ora 12.40 Regiunea Herson - Autorităţile ucrainene au recuperat 11 copii din teritoriul ocupat de ruşi

Administraţia Militară Regională Herson transmite că încă 11 copii au fost evacuați din teritoriul ocupat al regiunii, cel mai mic fiind o fetiță de doar trei ani. Potrivit autorităţilor ucrainene, minorii au fost aduși pe teritoriul controlat de Ucraina de pe malul stâng al Niprului, din zona ocupată de ruşi. Doi dintre copii sunt lipsiți de îngrijirea părintească, în timp ce ceilaţi au părinți, scrie Rador.

De la începutul acestui an, Ucraina a recuperat, în total, 112 copii din teritoriile ocupate de ruşi. Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat anterior că Rusia a luat cu forţa aproximativ 19.500 de copii ucraineni.

Procesul de întoarcere a acestora pe teritoriul controlat de ucraineni este complex și lung, deoarece rușii refuză să coopereze sau să ajute în vreun fel. Este important de menţionat că, în cazul deportării copiilor ucraineni, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele dictatorului rus, Vladimir Putin, și a avocatului poporului din Rusia, Maria Lvova-Belova.

content-image

UPDATE 14 septembrie, ora 12.25 Ucraina va primi un grant de 1,25 de miliarde de dolari

Bugetul de stat al Ucrainei va primi un grant de 1,25 miliarde de dolari în cadrul proiectului Băncii Mondiale "PEACE in Ukraine" - anunţă, joi, Ministerul de Finanțe de la Kiev.

Fondurile vor fi folosite pentru sprijinirea segmentelor vulnerabile ale populației, precum și a celor care lucrează pentru a asigura îndeplinirea funcțiilor statului și furnizarea de servicii educaționale și medicale (funcționari publici, profesori, medici, salvatori).

Protocolul de negociere pentru atragerea sumei de 1,25 miliarde de dolari a fost semnat de ministrul adjunct al finanțelor din Ucraina, Olha Zikova.

Datorită proiectului "PEACE in Ukraine", Ministerul de Finanțe al Ucrainei a atras granturi și împrumuturi în valoare totală de 19,5 miliarde de dolari și 1,44 miliarde de euro, dintre care 17,97 miliarde de dolari sunt granturi.

content-image

UPDATE 14 septembrie, ora 12.05 Administraţia Zelenski susţine că producţia de rachete din Rusia depinde de eficacitatea sancțiunilor

Andri Ermak, șeful Biroului Președintelui Ucrainei, a declarat, miercuri, că de eficacitatea sancțiunilor impuse Rusiei depinde dacă statul agresor va putea continua să producă rachete și să ucidă ucraineni cu aceste arme, potrivit Rador.

Potrivit lui Ermak, dacă mass-media străine observă creșterea producției de rachete în Rusia, înseamnă că sancțiunile împotriva inamicului ar trebui să fie mai dure.

Șeful Biroului Președintelui Ucrainei a scris pe Telegram că grupul de lucru McFaul-Ermak a oferit propuneri detaliate aliaților, precum și dovezi ale prezenței componentelor străine în armele rusești. Complexul militar-industrial al Rusiei nu poate produce rachete fără aceste componente.

În prezent, Ucraina lucrează cu guvernele partenere pentru a pune în aplicare sancțiuni împotriva Federației Ruse. Ermak a subliniat necesitatea de "a tăia oxigenul" rușilor.

"De eficacitatea sancțiunilor depinde dacă inamicul va putea continua să ucidă cu arme letale" - a subliniat Ermak.

Acesta a făcut declaraţiile respective după ce The New York Times a scris că producţia rusă de rachete prosperă, chiar şi în contextul sancţiunilor occidentale, depăşind nivelurile de dinainte de război.

content-image

UPDATE 14 septembrie, ora 11.54 Atacurile armatei Ucrainei asupra Sevastopolului - singura garanție a securității rutelor comerciale (Mihailo Podoliak)

Mihailo Podoliak, consilierul şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a declarat, miercuri, că atacurile din timpul nopții de 12 spre 13 septembrie asupra Sevastopolului sunt singura garanție a securității rutelor comerciale și răspunsul părţii ucrainene la încercările teroriste ale Rusiei de a transforma foamea într-o armă.

"Demilitarizarea Flotei Ruse de la Marea Neagră este o adevărată garanție pe termen lung a securității rutelor comerciale regionale și a 'coridorului cerealelor'. Acesta este singurul răspuns corect la încercările Rusiei de a transforma foamea într-o armă și singura modalitate de a asigura aprovizionarea neîntreruptă cu cereale către țările din Est și Africa" - a scris Podoliak pe reţeaua X (fostă Twitter - n.r.), conform Rador.

Potrivit consilierului şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, creșterea potențialului Forțelor Armate ale Ucrainei reprezintă calea către scenariul menționat mai sus. Rezultatele au putut fi văzute în timpul bombardamentelor de la Sevastopol. În noaptea de 12 spre 13 septembrie, în Sevastopolul ocupat temporar, au fost raportate explozii. Ulterior, Ministerul rus al Apărării a anunțat un atac cu 10 rachete de croazieră asupra Uzinei Marine din Sevastopol, raportând că șapte dintre rachete au fost doborâte. În atacul respectiv, forțele ucrainene au lovit un submarin și o navă a aparţinând marinei ruse.

content-image

UPDATE 14 septembrie, ora 11.26 Crimeea - Rachete ucrainene "Neptun" au distrus un sistem rusesc de apărarea aeriană în valoare de 1,2 miliarde de dolari

Contrainformațiile militare ale Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și Marina ucraineană au efectuat o operațiune specială lângă Ievpatoria (Crimeea), în noaptea de miercuri spre joi, distrugând un sistem rusesc de apărare aeriană "Triumf", în valoare de 1,2 miliarde de dolari - transmite RBC. Potrivit unor surse din cadrul SBU, sistemul rusesc "Triumf" a fost lovit cu drone și rachete ucrainene "Neptun".

"Iniţial, dronele SBU au lovit 'ochii' complexului - radarele și antenele. Iar după ce stațiile radar au fost dezactivate, unitățile marinei au lovit sistemul de lansare S300/400 Triumf cu două rachete de croazieră Neptun" - a precizat sursa, adăugând că "noi surprize îi așteaptă pe rușii din Crimeea".

content-image

UPDATE 14 septembrie, ora 10.15 Regiunea Doneţk - Opt militari ruşi au fost luaţi prizonieri în timpul eliberării localităţii Blahodatne (SSO)

Forțele militare de operațiuni speciale din Ucraina (SSO) raportează că, în timpul eliberării satului Blahodatne (regiunea Herson), în luna iunie, militarii ucraineni au capturat opt ​​ocupanți ruşi, iar alţi șase au fost lichidaţi după ce au refuzat să se predea.

Pe contul de Telegram al SSO a fost postată o înregistrare video, cu momentul în care militarii ruşi au fost luaţi prizonieri. SSO scrie că aceşti ocupanţi ruşi "au luat decizia corectă și s-au predat". "Colegii lor nu au fost atât de norocoși" - se mai arată în mesajul militarilor SSO. Amintim că, pe 11 iunie, Forțele Terestre ale Ucrainei au confirmat oficial eliberarea așezării Blahodatne de sub ocupaţia trupelor ruse. Forțele Armate ucrainene au transmis atunci că au reușit să captureze soldaţi ruşi și să obțină informații valoroase de la aceștia.

UPDATE 14 septembrie, ora 09.20 Peste 600 de militari ruşi au fost ucişi pe frontul din Ucraina, în luptele din ultimele 24 de ore (armata ucraineană)

Forţele ucrainene au lichidat 620 de militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul invadatorilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 270.970 - potrivit unui raport publicat, joi, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 315 avioane și 316 elicoptere rusești. Au mai fost distruse 4.599 (+15) de tancuri ale armatei ruse, 8.810 (+18) vehicule blindate, 5.944 (+42) de sisteme de artilerie, 517 sisteme de apărare aeriană, 769 (+3) de lansatoare multiple de rachete, 8.458 (+14) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 20 nave (+1), 4.697 (+47) de drone, 1.455 de rachete de croazieră și tehnică specială (884).

content-image

UPDATE 14 septembrie, ora 08.30 Atac nocturn asupra Ucrainei - Rusia a lansat 22 de drone Shahed

Forţele Aeriene ale Ucrainei raportează că, în noaptea de 13 spre 14 septembrie, Rusia a lansat 22 de drone kamikaze, dintre care 17 au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană. Ocupanții ruşi au lansat în valuri drone Shahed-136/131 din trei direcții: Ceauda (Crimeea), Eisk şi Kursk (Rusia). "Au fost înregistrate, în total, 22 de lansări de drone Shahed spre regiunile Mikolaiv, Zaporijjia, Dnipropetrovsk şi Sumi" - transmit Forţele Aeriene ale Ucrainei, precizând că armata a reuşit să doboare 17 drone ruseşti, scrie Rador.

content-image

UPDATE 14 septembrie, ora 08.20 Forțele de apărarea antiaeriană au distrus deasupra Crimeei 11 drone

Kievul a încercat să atace cu drone obiective deasupra teritoriului Federației Ruse, 11 drone au fost distruse deasupra Crimeii de forțele de apărarea antiaeriană, au comunicat jurnaliștilor surse din Ministerul Apărării.

"Pe 14 septembrie, în jurul orei 05:30 (ora Moscovei), a fost stopată încercarea regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu drone de tip avion asupra obiectivelor de pe teritoriul Federației Ruse. Mijloacele de serviciu de apărare antiaeriană au distrus 11 drone deasupra teritoriului Republicii Crimeea", a arătat departamentul citat.

content-image

UPDATE 14 septembrie, ora 08.10 Regiunea Dnipropetrovsk - Explozii nocturne în Dnipro

Mai multe explozii au fost raportate, în noaptea de miercuri spre joi, în oraşul ucrainean Dnipro (regiunea Dnipropetrovsk), în timpul unei alerte de raid aerian. Forțele Aeriene ucrainene au avertizat anterior că există riscul unor atacuri cu drone în regiunea Dnipropetrovsk. Deocamdată, nu există informaţii suplimentare

UPDATE 14 septembrie, ora 08.00 Crimeea - Explozii în Ievpatoria

Mai multe explozii au fost raportate, în noaptea de miercuri spre joi, în oraşul Ievpatoria (Crimeea), ruşii susţinând că au avut loc atacuri cu drone - potrivit canalului de Telegram "Vânt crimeean".

Localnicii raportează că vehicule aeriene fără pilot au fost observate lângă Ievpatoria şi susţin că, probabil, acestea au lovit o instalație rusă de apărare aeriană. Potrivit postului public ucrainean Suspilne, o explozie a avut loc în apropierea satului Uiutne. Pe străzi au fost observate ambulanțe și echipaje de salvare. În zona în care s-a auzit explozia ar fi amplasată unitatea militară rusă Nr. 85683. Între timp, reprezentantul Comandamentului Operaţional "Sud" din Ucraina, Natalia Humeniuk, a comentat exploziile din Ievpatoria susţinând că Forțele de Apărare ucrainene "lucrează împotriva țintelor ostile".

"Instalațiile militare, prezența unui aerodrom în apropiere - toate acestea sugerează că lucrările se desfășoară absolut conform planului. Obiectivele sunt legitime" - a transmis Humeniuk

UPDATE 14 septembrie, ora 06.35 - Kievul a înfuriat China cu afirmația despre 'potențialul intelectual slab'

Autoritățile ucrainene trebuie să explice declarația consilierului prezidențial Mihailo Podoliak despre "potențialul intelectual slab" al Chinei și Indiei, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, relatează TASS, conform Rador.

„Nu am nicio idee despre contextul (literal, "fondul") acestei declarații”, a declarat aceasta în timpul unui briefing. „El (Mihailo Podoliak, consilierul lui Zelenski, n.red.) trebuie să dea o explicație și să clarifice", a continuat Ning.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 14 septembrie, ora 05.25 - Atacuri nocturne pe teritoriul lui Putin: Rusia susține că a distrus drone ucrainene în regiunile de frontieră Briansk și Belgorod

Rusia a afirmat că a distrus, în cursul nopţii de miercuri spre joi, mai multe drone aeriene ucrainene în regiunile de frontieră Briansk şi Belgorod (vest), fără a raporta victime până în prezent, relatează AFP, citat de Agerpres.

În patru comunicate distincte, Ministerul rus al Apărării a indicat pe Telegram că şase drone au fost doborâte între orele 22.00 (19.00 GMT) şi 00.45 (miercuri, 21.45 GMT) deasupra teritoriului regiunii occidentale Briansk, la frontiera cu Ucraina.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 14 septembrie, ora 01.50 - Comercianții europeni stochează gaze naturale în depozitele ucrainene - Ministerul Energiei din Ucraina

Comercianții străini au colectat 1,8 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale în depozite subterane în Ucraina înainte de sezonul de iarnă, a anunțat miercuri Ministerul Energiei din Ucraina, scrie uk.investing.com.

Compania energetică de stat Naftogaz a declarat luna trecută că clienții străini ar putea folosi mai mult de 10 miliarde de metri cubi de stocare din capacitatea de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi a țării, mai ales în vestul țării, care este departe de linia frontului.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 14 septembrie, ora 00.30 - La 120 de ani sau din viața de dincolo? Ambasada SUA în România stârnește glume cu un mesaj despre Putin

Ambasada Statelor Unite la București stârnește glume pe Facebook, după un mesaj despre Vladimir Putin. Americanii lasă să se înțeleagă că fie se așteaptă ca liderul rus să trăiască până cel puțin la 120 de ani, fie se referă la un Putin aflat pe „lumea cealaltă”.

„Vladimir Putin spune că a fost o greșeală ca Uniunea Sovietică să invadeze Ungaria în 1956 și Cehoslovacia în 1968. Oare cum va evalua peste 50 de ani invazia Rusiei în Ucraina?”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a Ambasadei, cu referire la o declarație făcută zilele trecute de Vladimir Putin.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.