Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 17 iunie -Bombardamente în Herson: Sunt zeci de victime

epthinktank.eu
razboi ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut o dezvăluire crucială - piloții de vânătoare ucraineni sunt supuși unui program intens de instruire pentru a putea pilota avioane F-16. La Kiev, trei blocuri rezidenţiale au fost distruse în atacurile Rusiei, iar alte 15 au suferit daune semnificative. Cel puţin patru persoane, inclusiv un copil, au fost rănite. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de sâmbătă, 17 iunie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 17 iunie, ora 19.50Rusia susţine că a distrus drone militare ucrainene care vizau conducta Drujba

Unităţile de apărare aeriană ale Rusiei au respins în cursul nopţii un atac cu drone ucrainene asupra unei staţii de pompare de la oleoductul Drujba în regiunea Briansk, care se învecinează cu Ucraina, a declarat sâmbătă guvernatorul regiunii, citat de Reuters.

Trei drone militare ucrainene au fost distruse în atacul din districtul Novozibkov, a scris Aleksandr Bogomaz pe Telegram.

Atacurile cu drone în interiorul Rusiei s-au înmulţit în ultimele săptămâni, vizând frecvent instalaţii energetice. Rusia dă vina pe Ucraina, deşi Kievul, care între timp a lansat o contraofensivă pentru a-şi recuceri teritoriile ocupate, nu recunoaşte public responsabilitatea pentru acestea.

Ramura sudică a oleoductului Drujba, care datează din epoca sovietică, traversează Ucraina şi, în ciuda conflictului din această ţară, continuă să furnizeze ţiţei către Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă.

UPDATE 17 iunie, ora 16.53- Ucraina are nevoie de mai multe arme de precizie cu rază lungă de acţiune

Ucraina are nevoie de mai multe arme de precizie cu o rază de acţiune de 200 de kilometri pentru a-şi "consolida" ofensiva, potrivit unuia dintre adjuncţii ministrului apărării, relatează CNN.

"Ucraina preia iniţiativa", dar pentru a învinge Rusia, are nevoie de arme de precizie cu rază lungă de acţiune, a declarat Volodimir Havrilov într-o înregistrare video postată pe contul de Telegram al Ministerului Apărării din Ucraina.

"Toate planurile noastre militare sunt puse în aplicare în conformitate cu evaluările. Principalul lucru în războiul modern este de a avea o conştientizare a situaţiei - pentru a cunoaşte poziţia inamicului şi pentru a putea lansa lovituri de precizie pe distanţe lungi. Adică, să avem arme capabile să lovească inamicul la o distanţă de până la 200 de kilometri", a spus el.

Oficialul a adăugat că Ucraina urmează să primească avioane care o vor apăra în primul rând de rachetele ruseşti.

"A trecut mai mult de un an de război şi suntem încrezători că îi vom învinge pe invadatorii ruşi, împreună cu partenerii noştri care ne oferă tot ceea ce avem nevoie", spune Havrilov.

În luna mai, Marea Britanie şi Olanda au creat o "coaliţie internaţională" pentru a ajuta Ucraina să aibă avioane de luptă F-16. De când a început invazia rusă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a luptat să obţină avioane F-16, dar aliaţii au fost reticenţi, din cauza temerilor că acestea ar putea fi folosite pentru atacuri pe teritoriul rusesc, ceea ce ar putea declanşa o escaladare între NATO şi Rusia.

După ce a declarat,  a începutul acestui an, că Ucraina nu are nevoie de avioane de luptă, preşedintele american Joe Biden a revenit asupra obiecţiilor sale, semnalând aliaţilor europeni că va permite livrarea de F-16 către Ucraina.

Luna trecută, prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîhal a confirmat că grupuri de piloţi ucraineni au fost selectate pentru pregătire în Marea Britanie, unde vor învăţa să piloteze avioane de luptă moderne.

UPDATE 17 iunie, ora 16.00- Bombardamente în Herson. Zeci de oameni sunt răniți

Zeci de persoane au fost rănite în urma bombardamentelor lansate de ruși asupra orașului Herson, potrivit Sky News.

Bombardamentele rusești din Herson au rănit 23 de persoane, inclusiv trei copii, a anunțat Ministerul ucrainean de Interne.

„Artileria a fost folosită împotriva populației civile. Exploziile au răsunat în mai multe cartiere ale orașului deodată", a explicat ministerul ucrainean pe Telegram.

Printre răniți se numără un băiat de 15 ani și două fete de 11 și de 16 ani. Toate victimele au avut nevoie de asistență medicală, au mai anunțat autoritățile. De asemenea, în timpul atacului au fost avariate clădiri și elemente de infrastructură.

UPDATE 17 iunie, ora 14.25 - EFE: Forţele aeriene ucrainene au lansat 17 atacuri asupra efectivelor ruseşti, arată Kievul în bilanţul ultimei zile

Forţele aeriene ucrainene au lansat în ultima zi 17 atacuri asupra unor zone cu concentrări de trupe ruseşti, în timp ce Moscova a atacat din nou, printre altele, regiunea Kiev, a anunţat sâmbătă dimineaţa Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei, citat de agenţia EFE.

"Pe parcursul ultimei zile, aviaţia forţelor de apărare a efectuat 17 atacuri asupra unor zone în care erau concentrate trupe inamice. De asemenea, soldaţii noştri au distrus un elicopter de atac inamic Ka-52 şi şapte vehicule aeriene fără pilot de recunoaştere tactico-operaţională", se arată într-un buletin militar ucrainean.

Acesta adaugă că "pe parcursul zilei, unităţile de rachete şi artilerie au atacat un post de comandă, 3 zone de concentrare inamică, 5 unităţi de artilerie în poziţii de tragere, 4 staţii de război electronic şi alte 2 instalaţii inamice importante".

Toate acestea în timp ce, în ultimele 24 de ore, Rusia a declanşat un alt atac asupra regiunii Kiev cu şase rachete balistice Kh-47 Kinjal lansate din aer şi şase rachete de croazieră Kalibr, toate fiind doborâte de partea ucraineană.

În plus, ruşii au efectuat 33 de atacuri aeriene şi 59 cu sisteme de rachete cu lansare multiplă în care, pe lângă pagube la nivelul infrastructurii, au fost raportate victime civile.

În raportul militar se precizează că forţele ruseşti îşi concentrează eforturile principale pe direcţiile Liman, Bahmut, Avdiivka şi Marinka, iar în ultimele 24 de ore au avut loc 36 de confruntări.

Pe fronturile Zaporojie şi Herson, forţele ruse continuă să desfăşoare acţiuni defensive, adaugă sursa citată.

content-image

UPDATE 17 iunie, ora 14.00 - O rachetă rusească a ucis patru persoane aflate într-o maşină în regiunea Harkov

Un atac cu rachetă al Rusiei asupra unui mic sat din regiunea Harkov, în estul ţării, a ucis sâmbătă patru persoane, a declarat guvernatorul regional Oleh Sinehubov, transmite Reuters.

Sinehubov a precizat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că armata rusă a bombardat satul Huriiv Kozaciok şi o rachetă ghidată antitanc a lovit o maşină care se îndrepta spre satul din apropierea graniţei cu Rusia. Patru civili care se aflau în maşină au murit pe loc, a precizat el.

Ucraina a eliberat mai multe sate şi oraşe din regiunea Harkov în toamna anului trecut, dar de atunci armata rusă a bombardat frecvent zona, distrugând infrastructura critică şi rănind şi ucigând locuitori.

content-image

UPDATE 17 iunie, ora 13.15 - RIA NOVOSTI: Șeful parlamentului din Crimeea indică obiectivele contraofensivei ucrainene

Obiectivul contraofensivei ucrainene o constituie încercarea de a obține convorbiri cu Rusia în condițiile puse de Statele Unite, a declarat șeful Parlamentului Crimeei, Vladimir Konstantinov. "Principalul lucru pe care ei încearcă să-l obțină în cadrul contraofensivei lor este să creeze condiții mai bune pentru negocierile cu Rusia, astfel încât acestea să se desfășoare în condițiile SUA. Despre asta este vorba, nu despre eliberarea Crimeei sau a Donbasului; în mod obiectiv, (ucrainenii) nu au forțe pentru acest lucru", a declarat Konstantinov pentru RIA NOVOSTI.

content-image

UPDATE 17 iunie, ora 12.50 - RADIO SVOBODA: Reacţie a comunității evreiești din Ucraina, după ce Putin a declarat că Zelenski este "o rușine pentru poporul evreu"

Confederația Evreiască din Ucraina, în frunte cu rabinul-șef al Kievului și al întregii ţări, Yaakov Dov Bleich, a publicat o declarație ca reacţie la o afirmaţie recentă a dictatorului rus, Vladimir Putin, îndreptată împotriva președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski - transmite Radio Svoboda.

"Vladimir Putin, în timpul unui discurs susţinut la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, referindu-se la 'prietenii săi evrei', l-a numit pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu evreu, ci o rușine pentru această națiune, care ar tolera neonazismul. Și a subliniat încă o dată necesitatea realizării așa-numitei denazificări a Ucrainei. În acest sens, am dori să precizăm următoarele: în primul rând, Volodimir Zelenski este un lider care a dat un exemplu de curaj poporului său și lumii întregi. În al doilea rând, nu există neonazism în Ucraina modernă, cu atât mai puţin la nivel de stat. În al treilea rând, în ceea ce priveşte acuzaţiile la adresa ucrainenilor privind crimele din perioada Holocaustului, dorim să vă reamintim că Ucraina este a patra țară din lume ca număr de persoane declarate Drepți între Popoare (oameni care au salvat evrei în timpul Holocaustului), cu 2.691 de astfel de persoane, conform Yad Vashem. Potrivit cercetătorilor ucraineni, există peste 15.000 de astfel de ucraineni" - se arată în comunicat.

Reprezentanții comunității evreiești din Ucraina afirmă că pot aduce multe argumente care resping narațiunile propagandei ruse. În plus, pentru a ilustra aşa-numita denazificare pe care Rusia susţine că o desfăşoară în Ucraina, Confederația Evreiască a postat o fotografie realizată lângă Harkiv, cu un simbol evreiesc Menora distrus de bombardamentele rusești.

Această poziţie a Confederaţiei Evreieşti din Ucraina a fost publicată după ce, în cursul zilei de vineri, dictatorul rus, Vladimir Putin, l-a calificat pe preşedintele ucrainean, care are origini evreiești, drept "o rușine pentru poporul evreu" și a acuzat că Ucraina se află în mâinile neonaziștilor. "Am avut mulţi prieteni evrei încă din copilărie. Iar ei spun că Zelenski nu este evreu, ci o ruşine pentru poporul evreu. Nu este o glumă" - a declarat Vladimir Putin, în cadrul Forumul Economic de la Sankt Petersburg.

content-image

UPDATE 17 iunie, ora 12.40 - RADIO SVOBODA: 488 de morţi şi 1.024 de răniţi în rândul copiilor ucraineni, de la începutul războiului

Biroul Procurorului General al Ucrainei raportează că cel puţin 1.512 copii ucraineni au fost afectați în mod direct de războiul declanşat de Rusia pe 24 februarie 2022. Potrivit unui comunicat remis sâmbătă dimineaţă, 488 de copii au murit și alţi 1.024 au fost răniți ca urmare a agresiunii ruse.

content-image

UPDATE 17 iunie, ora 12.30 - AFP:Drone ucrainene ar fi atacat o rafinărie de petrol de pe teritoriul Federației Ruse (guvernator)

Rusia a afirmat sâmbătă că a respins un atac ucrainean cu drone care viza o rafinărie de petrol din regiunea Briansk, la graniţa cu Ucraina, transmite AFP.

"Sistemele ruseşti de apărare antiaeriană din districtul Novozibkov au respins în cursul nopţii un atac al forţelor ucrainene asupra rafinăriei de petrol Drujba", a scris pe Telegram Alexander Bogomaz, guvernatorul regiunii Briansk.

"Datorită profesionalismului militarilor noştri (...), trei drone au fost distruse", a susţinut el.

Atacurile cu drone împotriva teritoriului rusesc şi a peninsulei Crimeea, anexată în 2014, s-au înmulţit în ultimele săptămâni, după ce Kievul a anunţat o contraofensivă.

Joi, Rusia a afirmat că a neutralizat nouă drone deasupra Crimeei.

Pe 9 iunie, trei persoane au fost rănite când o dronă s-a prăbuşit pe o clădire rezidenţială din oraşul Voronej, situat la aproximativ 200 km de graniţa cu Ucraina.

content-image

UPDATE 17 iunie, ora 12.10 - RBC: Doi morţi şi 25 de răniţi în urma atacurilor ruseşti în Herson

Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că în ultimele 24 de ore, invadatorii ruși au efectuat 75 de bombardamente.

Potrivit unui comunicat publicat sâmbătă dimineaţă, atacurile s-au soldat cu morţi şi răniți în rândul populaţiei civile. Rușii au tras 314 obuze, folosind mortiere, artilerie, sisteme de rachete Grad și drone.

Oraşul Herson a fost lovit de 44 de obuze. Armata rusă a bombardat zone rezidențiale, precum și clădiri ale unor instituții de învățământ, administrative și comerciale. Două persoane au fost ucise în urma bombardamentelor, iar alte 25 de persoane au fost rănite.

content-image

UPDATE 17 iunie, ora 12.00 - KORESPONDENT: Ucrainenii au doborât un elicopter rusesc Ka-52 şi şapte drone

Aviația Forțelor de Apărare ale Ucrainei a lansat, în ultimele 24 de ore, 17 lovituri asupra unor zone în care se afla personal militar rus. Într-un raport publicat sâmbătă dimineaţă, armata ucraineană precizează că a mai distrus un elicopter de atac rusesc de tip Ka-52 și șapte drone de recunoaștere. Potrivit Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei, unitățile de rachete și artilerie au mai lovit un post de comandă, trei zone de concentrare a trupelor inamice, cinci unități de artilerie aflate în poziții de tragere, patru stații de război electronic și încă două ținte inamice importante.

content-image

UPDATE 17 iunie, ora 11.45 - AFP: Serghei Şoigu cere mai multe tancuri pe front

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a cerut sâmbătă să fie produse mai multe tancuri pentru a satisface nevoile armatei ruse în Ucraina, unde se desfăşoară o contraofensivă, relatează AFP.

Ministrul, care a vizitat o fabrică militară din regiunea Omsk (vestul Siberiei), "a stabilit ca obiectiv creşterea producţiei de tancuri", a precizat armata rusă într-un comunicat. Potrivit lui Serghei Şoigu, acest lucru este necesar pentru a "satisface nevoile forţelor ruseşti care îndeplinesc sarcinile operaţiunii militare speciale" din Ucraina, se arată în comunicat.

Serghei Şoigu a subliniat, de asemenea, necesitatea de a îmbunătăţi siguranţa vehiculelor blindate şi a echipajelor acestora, potrivit aceleiaşi surse.

Acest anunţ intervine în plină contraofensivă ucraineană, care vizează recucerirea teritoriilor aflate sub controlul Rusiei în Ucraina. Moscova continuă să insiste că această contraofensivă a eşuat. La rândul său, Kievul susţine că a eliberat câteva localităţi şi aproximativ o sută de kilometri pătraţi de teritoriu, în principal pe frontul din sud.

content-image

UPDATE 17 iunie, ora 11.30 - RIA NOVOSTI: Ucraina va cumpăra mașini de luptă de infanterie de la Cehia și Slovacia

Ucraina, împreună cu Cehia și Slovacia, au semnat o declarație comună privind intențiile de a achiziționa și întreține mașini de luptă pentru infanterie, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, pe Twitter.

Potrivit oficialului ucrainean, declarația a fost semnată în cadrul ședinței Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei (UDCG). Ministrul ucrainean a precizat că toate detaliile vor fi comunicate mai târziu și a declarat că această decizie reprezintă "un pas important" în colaborarea dintre aceste țări. Anterior s-a comunicat că Guvernul Cehiei a aprobat achiziționarea a 246 de mașini pentru suma record de 2,7 miliarde de dolari, ceea ce a fost numită cea mai mare achiziție militară din ultimii ani.

După cum a raportat Yana Chernikova pe 2 iunie, Cehia și Slovacia intenționează să coopereze în domeniul producției de muniții.

content-image

UPDATE 17 iunie, ora 11.10 - Rusia anunță că a respins ofensive ale Forțelor Armate Ucrainene pe două direcții

Militarii ruși ai grupării "Est" au descurajat încercările de ofensivă a subunităților Forțelor Armate Ucrainene în Zaporojie și sudul Donețkului, a comunicat șeful serviciului de presă al grupării, Oleg Cehov, conform Interfax, scrie Rador.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 17 iunie, ora 10.50 - INTERFAX: Forțele ucrainene au tras în cursul nopții asupra localităților de pe malul stâng al Niprului

În noaptea de vineri spre sâmbătă, armata ucraineană a tras peste 30 de obuze de artilerie asupra localităților de pe malul stâng al Niprului, în regiunea Herson, unde sunt înlăturate consecințele inundației produse din cauza distrugerii centralei hidroelectrice Kahovskaia, a declarat un reprezentant al serviciilor de urgență din regiune. Potrivit afirmațiilor acestuia, "în cursul nopții, regimul de la Kiev a continuat să tragă în infrastructura civilă din orașele Novaia Kahovka, Kahovka, satele Kardașinka, Sergheevka, Pervomaika, trăgând aproximativ 33 de proiectile de artilerie".

Potrivit datelor serviciilor de urgență, armata ucraineană a continuat să tragă pe parcursul întregii zile de ieri. În mare, asupra localităților de pe malul stâng al Niprului s-au tras 76 de proiectile. Au fost afectate localitățile Novaia Kahovka, Aleșki, Golaia Pristan, Dneprianî, Podstepnoe, Solonțî, Staraia Zburevka, Proletarka, Kazaciy Lagherya. Informațiile referitoare la victime și pagube materiale sunt în curs de stabilire.

content-image

UPDATE 17 iunie, ora 10.30 - RBC: Armata ucraineană preia iniţiativa, însă are nevoie de arme cu rază lungă de acțiune

Viceministrul apărării de la Kiev, Volodimir Havrilov, suţine că armata ucraineană preia iniţiativa pe front şi continuă să-şi realizeze planurile militare, însă subliniază că, pentru a învinge Rusia, are nevoie de arme cu o rază de acțiune de până la 200 de kilometri. "Toate planurile noastre militare sunt implementate conform estimărilor.

Principalul lucru în războiul modern este stăpânirea situației, pentru a cunoaște poziția inamicului, precum și pentru a putea lansa lovituri de mare precizie pe distanțe lungi. Adică să aibă arme care să poată lovi inamicul la o distanță de până la 200 de kilometri" - a scris oficialul pe contul de Telegram al Ministerului Apărării de la Kiev. Potrivit lui Havrilov, în momentul de faţă, Ucraina este pe cale să obțină avioane de luptă, care, la rândul lor, vor ajuta la protejarea cerului ucrainean de rachetele balistice și de alte tipuri de ţinte aeriene lansate de ruşi.

"A trecut mai mult de un an de război și suntem încrezători că vom învinge invadatorii ruși, împreună cu partenerii noștri, care ne asigură tot ce avem nevoie" - a conchis viceministrul apărării de la Kiev. Amintim că în cadrul celor mai recente operaţiuni ofensive ale soldaţilor ucraineni, au fost eliberate șapte localităţi din regiunile Zaporijjia și Donețk: Lobkove, Levadne, Novodarivka, Nenudne, Storojeve, Makarivka şi Blahodatne. Statul Major al Ucrainei raportează că armata rusă și-a concentrat eforturile asupra direcţiilor Liman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka. Între timp, soldații ucraineni reuşesc să îi împingă pe ruşi din pozițiile pe care le deţin în apropiere de Bahmut şi înregistrează succese la granița administrativă a regiunilor Zaporijjia și Donețk.

content-image

UPDATE 17 iunie, ora 10.15 - Rusia amenință că rupe acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră

Oficiali ruşi de rang înalt au declarat vineri că acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră nu poate fi prelungit în circumstanţele actuale, dar au dat asigurări că Moscova lucrează pentru a se asigura că ţările mai sărace nu vor suferi o criză alimentară atunci când acesta se va încheia, relatează Reuters, conform news.ro.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 17 iunie, ora 10.00 - Eşec la NATO: Turcia a blocat primul plan de apărare după Războiul Rece

Miniştrii apărării din cadrul NATO nu au reuşit vineri să ajungă la un acord asupra noilor planuri referitoare la modul în care alianţa ar răspunde unui atac rusesc, iar un diplomat a acuzat Turcia că a blocat consensul, însă mai există şanse ca până la summitul de la Vilnius să se ajungă la consens, relatează Reuters, conform news.ro.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 17 iunie, ora 09.40 - Zelenski exclude orice negociere cu Moscova

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a exclus din nou orice negociere cu Rusia, declaraţie făcută vineri după o întâlnire cu lideri africani veniţi să încerce o mediere între Kiev şi Moscova, relatează AFP, conform Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 17 iunie, ora 09.20 - NATO va crea o unitate specială pentru protejarea cablurilor şi conductelor submarine din Marea Neagră

ecretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a vorbit despre faptul că miniştrii Apărării din ţările NATO au discutat, vineri, despre „cea mai importantă transformare a modului în care facem apărarea teritoriului aliat de la Războiul Rece încoace” şi anume diverse planuri militare, forţe militare şi 300.000 de militari din Alianţă care vor fi arondaţi acestor planuri.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 17 iunie, ora 08.50 - Rusia ar putea ataca avioanele F-16 inclusiv în baze din afara Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat vineri statele NATO să nu furnizeze Ucrainei avioane de vânătoare F-16, menţionând că Rusia va trebui să examineze modalităţile de eliminare a acestor avioane, inclusiv în situaţia în care ele ar porni în misiuni de luptă în Ucraina de la baze aeriene situate în state din vecinătatea acestei ţări, consemnează agenţiile Reuters şi EFE.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 17 iunie, ora 08.25 -  RBC: Rușii evacuează doar ofiţeri din teritoriile ocupate

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei raportează că rușii suferă pierderi grele pe front şi, încercând să le ascundă, au decis să evacueze pentru tratament în Rusia doar persoanele din rândul ofițerilor. Sergenții și soldații, indiferent de gravitatea și complexitatea rănilor, sunt trataţi în teritoriile temporar ocupate din Ucraina. "Pentru a asigura implementarea acestei decizii, invadatorii cresc numărul de paturi în locurile pe care le folosesc ca spitale militare" - precizează comandamentul militar ucrainean. Potrivit datelor de vineri, de la începutul războiului, Rusia a pierdut în Ucraina 218.500 de militari.

content-image

UPDATE 17 iunie, ora 08.05: Vladimir Putin: Rusia ar putea ataca avioanele F-16 inclusiv în baze din afara Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat vineri statele NATO să nu furnizeze Ucrainei avioane de vânătoare F-16, menţionând că Rusia va trebui să examineze modalităţile de eliminare a acestor avioane, inclusiv în situaţia în care ele ar porni în misiuni de luptă în Ucraina de la baze aeriene situate în state din vecinătatea acestei ţări, consemnează agenţiile Reuters şi EFE.

"Dacă (avioanele F-16) vor fi desfăşurate la baze aeriene din afara frontierelor Ucrainei, dar sunt folosite în acţiuni armate în interior, va trebuie să ne gândim unde şi cum să eliminăm echipamentele folosite împotriva noastră", a spus Putin în timpul Forumului Economic de la Sankt Petersburg.

Continuarea aici

content-image

 

 

UPDATE 17 iunie, ora 07.05: Contraofensiva ucraineană: Zelenski vede primele rezultate 'pozitive', Putin nu îi dă 'nicio şansă'

Preşedintele rus Vladimir Putin nu a dat vineri "nicio şansă" de succes contraofensivei lansate de armata ucraineană pentru a împinge înapoi trupele ruse din teritoriile ucrainene ocupate, invocând faptul că trupele ruse şi-au construit linii defensive solide şi cele ucrainene înregistrează deja mari pierderi în efective şi echipamente după primele operaţiuni, despre care în schimb preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că au avut rezultate "în general pozitive", deşi a admis că "este dificil", relatează agenţiile AFP, EFE şi DPA, conform Agerpres.

Forţele ucrainene "şi-au folosit pretinsele rezerve strategice pentru a străpunge liniile defensive (ruse), pentru a şi le consolida pe ale lor şi a înainta.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 17 iunie, ora 03.50: Olaf Scholz îl sfidează pe Vladimir Putin:Exerciţiile aeriene ale NATO arată că aliaţii sunt pregătiţi să apere fiecare centimetru de teritoriu

Manevrele aeriene majore ale NATO în Europa dovedesc puterea şi unitatea Germaniei şi a aliaţilor săi, a afirmat vineri cancelarul german Olaf Scholz, în timpul vizitei la o bază aeriană germană participantă la operaţiune, transmite DPA, conform Agerpres.

Exerciţiile ar trebui să arate în mod clar oricui ''că suntem pregătiţi să apărăm fiecare centimetru al teritoriului nostru'', a spus Scholz la baza aeriană Jagel, situată la 45 de kilometri de frontiera cu Danemarca.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 17 iunie, ora 01.15: Vladimir Putin: Volodimir Zelenski este o ruşine pentru poporul evreu

Vladimir Putin a vorbit vineri la Forumul economic de la Sankt Petersburg despre operaţiunea militară din Ucraina și l-a calificat pe omologul său de la Kiev, Volodimir Zelenski, care are origini evreieşti, drept o "ruşine pentru poporul evreu", acuzând din nou că ţara se află în mâinile neonaziştilor, relatează AFP şi Reuters.

"Am avut mulţi prieteni evrei încă din copilărie. Şi ei spun că Zelenski nu este evreu, ci o ruşine pentru poporul evreu. Nu este o glumă", a declarat Vladimir Putin, al cărui discurs a fost transmis în direct de televiziunea rusă.

Continuare aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.