Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 27 mai 2023 - 25 de drone și 10 rachete de croazieră au fost doborâte în ultimele ore pe teritoriul Ucrainei

Freepik
razboi ucraina

În ziua 457, ofensiva rușilor se intensifică. Un atac cu rachetă asupra unei clinici din orașul Dnipro a provocat moartea unei persoane și rănirea altor 15. Cu toate acestea, ucrainenii au reușit să doboare 25 de drone și 10 rachete de croazieră. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de sâmbătă, 27 mai 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 27 mai, ora 23.40 - CNN: Victime în urma atacurilor Rusiei în regiunile Zaporojie și Harkov

Cel puțin o persoană a murit și alte două au fost rănite după ce Rusia a atacat 16 așezări din regiunea Zaporijjia, în sudul Ucrainei, potrivit administrației militare din regiune. O femeie în vârstă de 73 de ani din Novodanilivka a fost ucisă, iar alte două femei din Huliaipole au fost rănite, potrivit șefului administrației militare din Zaporijjia, Iurii Malaşko, care a precizat pe Telegram că 15 structuri civile au fost distruse în toată Zaporijjia.

Iurii Malaşko a mai spus că 108 atacuri au avut loc în următoarele zone: 96 de atacuri de artilerie asupra localităților Huliaipole, Novodanilivka, Novoandriivka, Stepnohirsk, Kamianske și alte sate, șase atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra Huliaipilske, Bilohirsk și Temirivka, atacuri cu vehicule aeriene fără pilot la Stepove, Olhivske, Malinivka și Cervone, atacuri cu rachete asupra satelor Rizdvinka și Liubiţke. CNN nu poate verifica în mod independent evoluțiile de pe câmpul de luptă.

Cel puțin o persoană a murit și o alta este rănită după ce Rusia a bombardat sâmbătă regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, potrivit administrației militare din regiune. Atacul a avut loc în satul Şipuvate, care se află la aproximativ 50 km distanţă de granița cu Rusia, și în districtul Kupiansk din estul regiunii, potrivit oficialului Oleh Sîniehubov. O femeie în vârstă de 61 de ani a murit în Şipuvate, iar persoana rănită este un bărbat care a suferit răni de șrapnel și a fost spitalizat, a precizat oficialul regional.

content-image

UPDATE 27 mai, ora 23.00 - Prigojin este acuzat că ar plănui o revoltă armată împotriva lui Putin: Este la un pas de rebeliune

Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, este acuzat de către Igor Ghirkin, un fost agent FSB, că ar pregăti o rebeliune în Rusia.

Igor Ghirkin a fost condamnat la Haga pentru doborârea zborului MH17 în 2014. Șeful mercenarilor a criticat din nou dur armata rusă.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 27 mai, ora 22.50 - Răspunsul Teheranului pentru Volodimir Zelenski, după apelul liderului de la Kiev către poporul iranian

Teheranul l-a acuzat sâmbătă pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că critică Iranul cu scopul de a obţine mai multe ajutoare şi arme din partea Occidentului în conflictul împotriva Rusiei, relatează AFP, conform Agerpres.

Diplomaţia iraniană a reacţionat la o înregistrare video publicată miercuri, în care liderul ucrainean a cerut "poporului iranian" să facă presiuni asupra guvernului său pentru ca acesta să se îndepărteze de "teroarea rusă" şi să nu mai livreze drone pentru a efectua atacuri la scară largă în Ucraina.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 27 mai, ora 22.18 - BBC: Livrările de arme către Ucraina riscă să ducă la o escaladare a conflictului (ambasadorul Rusiei în Marea Britanie)

Ambasadorul Rusiei la Londra, Andrei Kelin, a avertizat că livrările de arme către Ucraina riscă să ducă la o escaladarea a conflictului din Ucraina până la cote nevăzute până acum. Într-un interviu acordat BBC, Andrei Kelin a acuzat ţările NATO şi în special Marea Britanie că provoacă o escaladare a conflictului, care poate căpăta dimensiuni de care "Moscova nu are nevoie şi nu le doreşte".

content-image

UPDATE 27 mai, ora 21.15 - BBC: Forţele din Ucraina sunt pregătite pentru o contraofensivă majoră împotriva trupelor ruse

Autorităţile din Ucraina au declarat sâmbătă că forţele ucrainene sunt pregătite pentru o contraofensivă împotriva forţelor ruse. Autorităţile ucrainene nu au dat detalii cu privire la calendarul contraofensivei, dar au precizat că unele operaţiuni sunt deja în desfăşurare, iar depozitele şi liniile de aprovizionare ale forţelor ruse sunt deja distruse în spatele liniilor frontului.

Împreună cu cabinetul preşedintelui Volodimir Zelenski, secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare din Ucraina, Oleksi Danilov plănuieşte de mai multe luni contraofensiva forţelor ucrainene împotriva forţelor ruse. Oleksi Danilov a declarat că guvernul Ucrainei nu are "niciun drept" să facă vreo greşeală, pentru că această contraofensivă reprezintă o "oportunitate istorică pe care nu o putem pierde".

content-image

UPDATE 27 mai, ora 20.00 - CNN: Rusia a doborât 12 drone ucrainene în ultimele 24 de ore (ministerul rus al apărării)

Rusia a doborât în ultimele 24 de ore 12 drone ucrainene deasupra mai multor așezări, informează ministerul rus al apărării. Serviciul de știri al ministerului susține că apărarea rusă a doborât drone în autoproclamata republică populară Lugansk și în republica populară Donețk, precum și în Zaporijjia, ocupată de Rusia.

Sistemele de apărare aeriană rusești au interceptat, de asemenea, două rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Storm Shadow și 19 rachete de la lansatoarele multiple de rachete HIMARS, se precizează în comunicat.

content-image

UPDATE 27 mai, ora 18.00 - Oficialii ruși vorbesc despre un mort pe teritoriul Federației Ruse în urma unui atac ucrainean

O persoană a fost ucisă, sâmbătă, pe teritoriul Rusiei, în urma unui atac cu obuze atribuit Ucrainei, anunţă autorităţile locale, citate de agenţia de presă Reuters, scrie Mediafax.

Atacul cu obuze a vizat poziţii din localitatea Plehovo, situată în regiunea rusă Kursk, în apropierea frontierei Rusiei cu Ucraina, a declarat guvernatorul regional, Roman Starovoit.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 27 mai, ora 16.15 - RBC: Serviciul de spionaj militar ucrainean susţine că în Belgorod au fost colectate "informații importante"

Reprezentantul oficial al Direcției Principale de Informații (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev, Andri Iusov, a declarat că, în timpul operațiunii din regiunea rusă Belgorod, au fost colectate informații importante pentru serviciile speciale ucrainene.

Cu toate acestea, Iusov a afirmat că detaliile referitoare la informațiile respective nu vor fi dezvăluite, din "motive lesne de înțeles". Potrivit reprezentantului GUR, caracterizând unele dintre datele menționate mai sus, întreaga lume a înțeles că "împăratul e gol". Iusov s-a referit în acest sens la epuizarea structurilor de forţă ale dictatorului rus, Vladimir Putin, și la vulnerabilitatea Rusiei la atacurile interne.

RBC aminteşte că, pe 22 mai 2023, luptătorii "Corpului Rus de Voluntari" (RDK) și ai legiunii "Libertatea Rusiei" au anunțat începerea unei operațiuni în zonele de frontieră ale regiunii ruse Belgorod. Drept urmare, autoritățile locale din Rusia au demarat o aşa-numită operațiune antiteroristă, dar ulterior au anulat-o, în pofida faptului că luptătorii se află încă în regiune.

Andri Iusov subliniază în acest context că o parte dintre așezările din regiunea rusă Belgorod nu mai sunt controlate de autoritățile Rusiei.

content-image

UPDATE 27 mai, ora 15.30 - Conflict direct între Rusia și Germania: Moscova expulzează sute de germani

Administraţia de la Moscova a decis expulzarea din Rusia a sute de funcţionari germani, inclusiv diplomaţi, pe fondul înrăutăţirii relaţiilor bilaterale, iar Guvernul de la Berlin va fi nevoit să reacţioneze simetric, informează Mediafax.

Conform unor surse citate de publicaţia Süddeutsche Zeitung, Ministerul rus de Externe a înştiinţat Berlinul că trebuie să retragă sute de funcţionari germani - diplomaţi, angajaţi ai Institutului Goethe şi profesori ai Şcolii germane. Ministerul de Externe de la Berlin a confirmat sâmbătă că Moscova a decis la sfârşitul lunii aprilie limitarea personalului reprezentanţelor germane din Rusia.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 27 mai, ora 14.58: Medvedev se amuză de situația Ucrainei printr-un meme

Vicepreședintele Consiliului rus de Securitate, Dmitri Medvedev, a postat un meme despre aderarea Ucrainei la NATO, în care a prezis pentru Kiev un destin de care au avut parte Tripoli, Bagdadul și Damascul. Vicepreședintele Consiliului rus de Securitate, Dmitri Medvedev, a descris printr-un meme astfel situația în care se află Ucraina: în schimbul alăturării la clubul țărilor occidentale, ea ar putea împărtăși soarta Irakului, Libiei și Siriei. Într-o imagine, postată pe canalul de Telegram al politicianului, care reprezintă trecutul, personajul Ucrainei este înconjurat de Marea Britanie, Statele Unite, Uniunea Europeană și NATO, care îi promit: 'În curând, vei fi unul de-al nostru'. În următoarea imagine, care reprezintă situația actuală, Ucraina este înconjurată de Afganistan, Irak, Yemen, Libia și Siria, care îi prezic: 'În curând, vei fi unul de-al nostru'. Pentru a descrie această situație, Medvedev a folosit popularul meme ''Cunosc acest sentiment'.

content-image

UPDATE 27 mai, ora 14.04:  Ucrainenii fac un anunț major: capitulare tacită a rușilor la Bahmut

Continuarea AICI

UPDATE 27 mai, ora 13.38: Lavrov - Rusia este dispusă la o rezolvare diplomatică a conflictului

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a reconfirmat angajamentul Rusiei pentru rezolvarea pe cale diplomatică a conflictului ucrainean. Obstacolele create de Kiev și Occident fac imposibilă reluarea discuțiilor de pace cu privire la situaţia Ucrainei, a declarat vineri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, la o întâlnire cu reprezentantul special al Chinei pentru afacerile eurasiatice și fost ambasador la Moscova, Li Hui, trimisul chinez pentru a promova planul de pace al Beijingului pentru Ucraina. Ministrul rus de externe a reafirmat angajamentul Moscovei pentru o soluționare pe cale politică şi diplomatică a conflictului, menţionând obstacolele serioase create de partea ucraineană și de curatorii săi occidentali în reluarea discuțiilor de pace, informează Ministerul rus de Externe.

UPDATE 27 mai, ora 12.48: Raportul Kievului privind situația de la Bahmut

Ministrul adjunct al apărării de la Kiev, Hanna Maliar, a anunţat, sâmbătă, că trupele ucrainene controlează periferiile Bahmutului în partea de sud-vest a cartierului Litak. Potrivit acesteia, activitatea ofensivă a inamicului în direcția Bahmut este redusă. Vineri şi sâmbătă, nu au fost raportate confruntări active - nici în oraș, nici pe flancuri. Cu toate acesteam ruşii bombardează în mod activ periferia orașului. Maliar a subliniat că Forțele Armate ale Ucrainei îşi menţin poziţiile în zona înălţimilor care domină Bahmutul în nordul și în sudul oraşului. Totodată, oficialul a subliniat că, vineri şi sâmbătă, armata ucraineană şi-a suspendat înaintarea, în vederea îndeplinirii altor sarcini. Hanna Maliar a mai explicat că scăderea activității ofensive a trupelor ruse se datorează faptului că invadatorii se regrupează, încercând să-și consolideze capacitățile.

UPDATE 27 mai, ora 12.03: Bombardamente pe coasta Mării Azov

Șeful adjunct al Consiliului Raional Berdiansk (regiunea Zaporijjia), Viktor Dudukalov, a raportat bombardamente, sâmbătă, în localitatea vecină Novopetrivka. Potrivit lui Dudukalov, în localitatea respectivă, pe coasta Mării Azov, se află două centre de odihnă care găzduiau militari ruşi. Acesta a sugerat că atacurile ar fi vizat centrele respective.

UPDATE 27 mai, ora 11.09: Ucrainenii au atacat în regiunea rusă Pskov, la granița cu Belarus

O explozie în regiunea rusă Pskov, situată în apropierea frontierei cu Belarusul, a avariat clădirea administrativă a unui oleoduct, anunţă sâmbătă, într-o postare pe Telegram, guvernatorul rus al regiunii, Mihail Vedernikov, relatează Reuters.

Guvernul anunţă că explozia nu s-a soldat cu victime şi că la faţa locului avea loc o intervenţie a serviciilor operaţionale.

UPDATE 27 mai, ora 10.45: Șeful forțelor militare din Ucraina: Începe contraofensiva! Am făcut toate pregătirile

Continuarea AICI

UPDATE 27 mai, ora 10.21: Rusia anunță singura condiție impusă Ucrainei pentru a se termina războiul

Continuarea AICI

UPDATE 27 mai, ora 09.15: Ucraina a fost acceptată în OMS, în ciuda protestelor Rusiei

Ucraina a fost acceptată, prin vot, în cadrul Comitetului Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în pofida obiecțiilor Rusiei. Comitetul are un rol cheie în privința administrării OMS, iar membrii săi sunt votați, de regulă, în mod informal, dar Rusia a forțat, de această dată, derularea unei proceduri de vot, pentru prima dată după 1977 încoace. Statutul de membru al Ucrainei a fost aprobat cu 123 de voturi pentru și 13 împotrivă. Și Coreea de Nord a fost aleasă în consiliul executiv al OMS, informează BBC.

UPDATE 27 mai, ora 08.35: 20 de ruși au dezertat

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei raportează că, lângă Svatove, oraş din regiunea Luhansk, 20 de ruși mobilizați în armată au dezertat şi şi-au abandonat unitatea, furând un camion Kamaz. Potrivit părţii ucrainene, este vorba despre 20 de foști deţinuţi, care, după ce au fost mobilizaţi în armată, au participat la antrenamente și apoi au fost trimişi să consolideze o unitate implicată în războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

UPDATE 27 mai, ora 06.35: Zelenski anunță progrese substanţiale în privința obținerii de avioane noi pentru Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că, pe parcursul acestei săptămâni, s-au făcut progrese substanţiale în asigurarea de aeronave moderne pentru Ucraina, spunând că modernizarea apărării se desfăşoară mai repede decât era aşteptat, scrie news.ro.

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis vineri seară, că a avut o şedinţă cu Statul Major General, discutând despre situaţia de pe front, apărare, livrarea de arme, muniţii şi echipamente soldaţilor.

”Apărare aeriană şi protecţie împotriva terorii. Pe parcursul zilei, am primit raportări privind situaţia din oraşul Dnipro şi eliminarea consecineţelor unui nou atac. Este o atrocitate pură: o rachetă rusească, balistică – împotriva unui spital şi a unei clinici veterinare. Nişte creaturi complet bolnave. În acest moment, sunt două persoane care au fost ucise în acest atac”, a detaliat el.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 27 mai, ora 03.15: Alertă: Ucraina avertizează că Rusia plănuiește să simuleze un accident la centrala nucleară Zaporojie

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat vineri că Moscova intenţionează să simuleze un accident major la o centrală nucleară controlată de forţele pro-ruse pentru a încerca să zădărnicească contraofensiva ucraineană menită să recucerească teritoriul ocupat de Rusia, informează Reuters, citat de Agerpres.

Centrala nucleară Zaporojie, care se află într-o zonă din sudul Ucrainei ocupată de ruşi, este cea mai mare centrală nucleară din Europa, iar zona în care se află a fost afectată în mod repetat de bombardamente pentru care ambele părţi se învinovăţesc reciproc.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 27 mai, ora 00.35: Războiul ar putea dura zeci de ani

Fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev, văzut ca unul dintre cei mai fideli aliaţi ai lui Vladimir Putin, a declarat că războiul din Ucraina ar putea dura zeci de ani, cu perioade lungi de lupte întrerupte de armistiţii. "Acest conflict va dura foarte mult timp, cel mai probabil zeci de ani, scrie spotmedia.ro

Atât timp cât există o astfel de putere (la Kiev - n.red.), vor fi, să zicem, trei ani de armistiţiu, doi ani de conflict şi totul se va repeta", a spus Medvedev.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.