Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 3 septembrie - Ucraina a primit aproape 100 de miliarde de dolari ajutor militar de la începutul invaziei Rusiei

Facebook
razboi ucraina

Președintele Volodimir Zelenski a promis că cei care au devalizat Ucraina vor fi trași la răspundere. Liderul ucrainean a făcut afirmația după arestarea omului de afaceri miliardar ucrainean Ihor Kolomoisky pe fondul suspiciunilor de fraudă și spălare de bani. În discursul său de noapte, Zelenski nu a spus numele oligarhului, care a fost cândva un susținător puternic al președintelui.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina în timpul zilei de sâmbătă, 3 septembrie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 3 septembrie, ora 15.45 Ucraina a primit aproape 100 de miliarde de dolari ajutor militar de la începutul invaziei Rusiei

Ucraina a primit aproximativ 100 de miliarde de dolari sub formă de ajutor din partea partenerilor săi de când a început invazia pe scară largă a Rusiei, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, într-un interviu acordat agenţiei ucrainene de ştiri Ukrinform.

"Astăzi, dacă calculăm și evaluăm toate pachetele de asistență, cred că am primit deja aproximativ 100 de miliarde de dolari de când a început invazia la scară largă", a declarat Reznikov, referindu-se la muniții și echipamente militare.

"În termeni valorici, cred că am primit până la 100 de miliarde de dolari în valoare de arme și diferite unități de echipament militar, muniții, obuze și gloanţe. Mai mult de 50 de miliarde de dolari, sau în jur de 60 de miliarde de dolari acum, numai din partea Statelor Unite", a explicat Oleksi Reznikov.

UPDATE 3 septembrie, ora 14.40 În Ucraina au fost anunţate distrugeri ale infrastructurii portuare din regiunea Odesa

Infrastructura obiectivelor portuare din regiunea Odesa a fost deteriorată, a anunțat șeful administrației militare regionale, Oleg Kiper. "Există distrugeri ale infrastructurii portuare" - a scris acesta pe canalul Telegram, potrivit Rador.

Menţionăm că, noaptea trecută, a fost anunțată o alertă aeriană în regiune. Presa ucraineană a informat despre explozii la Odesa și Reni.

content-image

UPDATE 3 septembrie, ora 14.30 Morţi şi răniţi în urma bombardamentelor ruseşti din timpul nopţii în zonele de pe linia frontului din Ucraina

Trei persoane au fost ucise și mai au fost multe rănite în bombardamentele lansate de forţele ruse în cursul nopții în zonele de pe linia frontului din Ucraina.

În regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, două persoane au fost ucise și alte două rănite sâmbătă, iar mai multe case şi un centru cultural au fost avariate, a declarat Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare din Doneţk.

Mai spre sud, în regiunea Herson, cel puțin o persoană a fost ucisă și alte șase au fost rănite în atacurile rusești, potrivit lui Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare din regiunea Herson.

"În cursul zilei de sâmbătă, inamicul a bombardat de 79 de ori, lansând 510 obuze din mortiere, artilerie, tancuri, Grad, UAV-uri, avioane și sisteme ZU-23", a precizat Oleksandr Prokudin, adăugând că Rusia a tras 14 obuze asupra orașului Herson. Au fost lovite zone rezidențiale din așezările din regiune, precum și un lăcaş de cult din oraşul Herson.

UPDATE 3 septembrie, ora 14.26 Armata rusă anunţă că a întreprins în cursul nopţii un atac cu drone în portul Reni

Armata rusă a afirmat că a întreprins un atac cu drone în noaptea de sâmbătă spre duminică împotriva portului Reni, situat pe Dunăre în sudul Ucrainei, la frontiera cu România, transmite AFP, conform AGERPRES.

'În această noapte, forţele aeriene ruse au executat o lovitură grupată cu drone asupra unor depozite de carburant utilizate pentru reaprovizionarea echipamentelor militare ucrainene, în portul Reni', a transmis Ministerul Apărării de la Moscova.

Acesta a dat asigurări că obiectivul loviturii a fost 'atins' şi toate ţintele lovite.

Potrivit biroului procurorului general al Ucrainei, 'inamicul a atacat infrastructuri industriale civile din regiunea Dunării'. 'Atacul a făcut doi răniţi, care au fost spitalizaţi', a indicat pe Telegram sursa citată.

content-image

UPDATE 3 septembrie, ora 11.00 Zelenski respinge criticile occidentalilor și asigură că trupele 'fac progrese' în contraofensivă: 'Suntem în acțiune' / FOTO

CONTINUAREA AICI

UPDATE 3 septembrie, ora 10.28 Aproximativ 280.000 de persoane s-au înscris până acum în acest an pentru serviciul profesional în Armata rusă (Medvedev)

Aproximativ 280.000 de persoane s-au înscris până acum, în acest an, pentru serviciul profesional în Armata rusă, a declarat duminică vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și fost președinte, Dmitri Medvedev.

Vizitând Orientul Îndepărtat al Rusiei, Medvedev a spus că se întâlnește cu oficiali locali pentru a lucra la eforturile de consolidare a forțelor armate.

„Potrivit Ministerului Apărării, începând din 1 ianuarie aproximativ 280.000 de oameni au fost acceptați în rândurile Forțelor Armate pe bază de contract”, inclusiv rezerviști, a transmis agenția de știri de stat TASS, citându-l pe Medvedev, scrie Rador.

Anul trecut, Rusia a anunțat un plan de a-și extinde cu peste 30% personalul de luptă, respectiv la 1,5 milioane, o sarcină ambițioasă îngreunată de pierderile sale grele, dar nedeclarate în războiul declanșat de Moscova împotriva Ucrainei.

Unii parlamentari ruși au sugerat că Rusia are nevoie de o armată profesionistă de șapte milioane de oameni pentru a asigura securitatea țării, ceea ce ar necesita o alocare bugetară uriașă.

Președintele Vladimir Putin a ordonat o „mobilizare parțială” a 300.000 de rezerviști în septembrie 2022, determinând sute de mii persoane să fugă din Rusia pentru a evita să fie trimiși la luptă. Putin a spus că nu mai este nevoie de nicio mobilizare.

content-image

UPDATE 3 septembrie, ora 09.34 Moscova simte presiune. Ucraina a străpuns în mod decisiv prima linie de apărare a frontului rusesc din sud: 'Trebuie întotdeauna să induci inamicul în eroare'

Forţele ucrainene au străpuns în mod decisiv prima linie de apărare a Rusiei în apropiere de Zaporojie, după săptămâni de deminare minuţioasă a terenului, şi se aşteaptă la o înaintare mai rapidă, pe măsură ce presează a doua linie a frontului, care este mai slabă, a declarat generalul ucrainean care conduce contraofensiva din sud, Oleksandr Tarnavski, într-un interviu pentru Observer, scrie news.ro.

Generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski estimează că Rusia a dedicat 60% din timpul şi resursele sale pentru a construi prima linie de apărare şi doar 20% pentru a doua şi a treia linie, deoarece Moscova nu se aştepta ca forţele ucrainene să reuşească străpungerea primeia.

CONTINUAREA AICI

content-image

UPDATE 3 septembrie, ora 09.05 Incident misterios pe podul Kerci - Traficul spre Crimeea, întrerupt câteva ore fără explicații

Traficul pe podul principal care leagă Rusia continentală de peninsula Crimeea a fost reluat după o scurtă suspendare duminică dimineaţa devreme, a anunţat operatorul podului fără a preciza motivul, relatează Reuters.

Administratorul rus al structurii nu a dezvăluit motivul suspendării, dar podul Kerci din Crimeea a fost ţinta a tot mai multor atacuri cu drone aeriene şi maritime în ultimele luni.

CONTINUAREA AICI

UPDATE 3 septembrie, ora 08.08 Rusia a executat un nou atac cu drone asupra infrastructurii portuare în regiunea Odesa

Rusia a executat duminică dimineața un nou atac cu 25 de drone asupra regiunii Odesa, lovind și deteriorând infrastructura portuară, rănind doi civili, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene printr-o postare pe platforma de mesagerie Telegram. Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 22 de drone de tip Shahed, de fabricație iraniană, se precizează în anunțul Forțelor Aeriene, care menționează că atacul a durat trei ore și jumătate, scrie Rador.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.