DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

LIVE VIDEO şi TEXT: Viorica Dăncilă dă raportul în Parlamentul European despre situaţia statului de drept din România

parlamentul european

Plenul Parlamentului European dezbate, astăzi, situaţia statului de drept din România, la dezbateri fiind prezentă şi Viorica Dăncilă. Dezbaterea din plenul PE începe la ora 9.00, ora Strasbourgului, şi va dura o oră, din care Viorica Dăncilă va avea cinci minute la dispoziţie pentru a prezenta poziţia Guvernului de la Bucureşti.

Opinia Comisiei Europene va fi prezentată de către prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans.

LIVE TEXT:


- Frans Timmermans: „Îmi amintesc încă de acum aproape 30 de ani că poporul român s-a delimitat de un sistem corupt. Țara fusese condusă de un dictator. De ce mă îngrijorează acum? Riscăm să mergem în direcția opusă. Faptul că românii s-au eliberat de acest trecut oribil. Dacă noi acum vorbim despre aceste lucruri este că ne pasă de poporul român. Vrem să ne asigurăm că statul în care trăiesc se bazează pe statul de drept, iar corupția este combătută.

Recomandările Comisiei de la Veneția sunt importante. Dar să vă uitați și la recomandările și de anii trecuți. N-am putut să tratez foarte precis și detaliat fiecare punct pentru legile ce au fost emise până acum. Îi voi cere Guvernului să răspundă unor întrebări. Miza este mare pentru viitorul UE și e mai importantă pentru poporul român. Dacă Comisia europeană va folosi și alte mijloace o va face și nu e o amenințare asta. Noi facem aceste analize pentru poporul român, nu împotriva poporului român. Ascultați recomandărilepe care vi le facem.”

- Viorica Dăncilă: „Am văzut lucruri pe care le-am luat în calcul. Mi-am dat seama că există multă dezinformare. Îi acuz pe cei care stau în spatele acestei dezinformări. Nu ignor vocea poporului. Vreau un dialog care să fie corect pentru România și UE. Doamna Macovei știu de dezinformările dvs. Acest guvern a crescut nivelul de trai al românilor. Da, România e divizată. Vă spune o țară proeuropeană. Să nu încercăm să ne învrăjbim unii pe alții. Ceea ce avem de îndreptat vom îndrepta. Reforma în justiție e inițiată în Parlament, care e dorința poporului. Nu am să mă abat de la valorile europene. Poate nu toate sunt așa cum ar trebui să fie. ”

- Eleftherios Synadinos: „România a decis să fie dominată pentru a fi membru UE și UE a decis să-și uite principiile. Au fost erori din două părți. După 11 ani de la aderare procesul a deraiat. Dvs. interveniți în constituția Roomâniei și nu este posibil. Problemele ce există în reforma justiției să fie depășite. E foarte multă ipocrizie aici. Vorbiți de gaze lacrimogene în România dar același lucru s-a întâmplat și în Grecia dar n-ați zs nimic.”

- Norica Nicolai: „Suntem popor constructiv. Poate n-am făcut foarte mult pentru a combate corupția la nivel înalt. Dublu standard devine o realitate în această dezbatere. Asta nu aduce coeziune. Este dovadă a unei lipse de standard. De ce în ultimii ani n-am avut o analiză a luptei împotriva corupției în toate statele europene?”

- Dan Nica: „România nu acceptă să fie monedă de schimb. Toată lumea trebuie să știe că vremurile trecute nu mai pot să fie. Preda și Macovei au făcut justiția o rușine. Le vom schimba.”

- Laurențiu Rebega: „În România s-au depus decizii ce au încălcat statul de drept. Decizii luate de Liviu Dragnea iar cei ce-l susțin știu asta foarte bine. Nu trebuie luate sancțiuni deoarece cetățenii României nu au susținut sforăriile liderului PSD. Să-i sancționăm pe politicienii vinovați. România este o țară europeană.”

- Nicolas Bay: „După Ungaria și Polonia acum România a intrat în vizorul UE. De fiecare dată argumentele juridice și tehnice sunt pretexte. Ceea ce nu suportă Comisia e faptul că popoarele vor să ia deciziile.”

- Monica Macovei: „Dragnea și Tăriceanu atacă acum UE pentru că minciuna le-au fost descoperite. România suferă din cauza acestui guvern care lucrează împotriva lor. Guvernul a lovit cu bastoane cetățenii. Au schimbat legi pentru a controla magistrații. PSD și ALDE se folosesc de protocoale pentru a obține revizuirea unor decizii ale instanțelor. Românii sunt un popor viu și vor riposta.”

-Guy Verhofstadt: „România are două probleme. Una este corupția și serviciile secrete, un stat în stat. Văd doamnă prim ministru slăbirea luptei împotriva corupției. Acesta e un model Orban din Ungaria, sau Kaczyński. Urmați sfaturile Comisiei de la Veneția.”

- Viorica Dăncilă: „Văd că este acuzată Jandarmeria română. Nu am văzut aceeași poziție față de forțele de ordine din alte țări (Franța, Spania) care au acționat similar. În final vă cer următorul lucru. Nu interziceți României ceea ce este permis în alte state membre. Și viceversa. Vrem să vă fim parteneri. Vrem să vă fim parteneru egali.”

-Viorica DăncilăNoile legi ale justiției le redau judecătorilor independența. E totală, nicidecum restrânsă. Vă asigur că avem bună credință și vom ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția.”

- Viorica Dăncilă: „Nu am văzut nimic în MCV despre drepturile încălcării omului sau despre protocoale. În baza acestor protocoale unii români au fost ascultați de servicii secrete. Nimic despre mărturii mincinoase din procese în raportul MCV. Cer oficial să ne spună cine a redactat rapoartele MCV, cine a oferit datele pentru MCV.”

- Viorica Dăncilă: „Nu am venit să dau socoteală. Cer prețuire și respect pentru poporul român pe care îl reprezint. Pentru cine vrem să construim un sistem de justiție viabil? (...)Pentru cetățeni.”

- Frans Timmermans: „Comisia cere României să se abțină de la orice pași care ar putea duce România înapoi. Vă stăm la dispoziție să vă ajutăm.”

- Frans Timmermans: „Parlamentul României nu a dat semne că răspunde la recomandările primite. Legile justiției sunt cruciale pentru ca procurorii să trimită în judecată oameni corupți. Climatul s-a deteriorat în urma protocoalelor. Cer ca autoritățile române să investigheze protocoalele.

- Frans Timmermans: „Suntem cu toții conștienți că autoritățile române și reformele au dus la îngrijorări atât în interiorul țării cât și în exteriorul țării. Comisia împărtășește aceste îngrjorări.”

În urma acestei dezbateri, în luna noiembrie este aşteptată şi adoptarea unei rezoluţii în Parlamentul European.

Premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Justiţiei Tudorel Toader se află de marţi la Strasbourg, unde au avut discuţii punctuale cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, pe tema legilor justiţiei. Întâlnirea a avut loc în contextul în care, luni seară, Timmermans a criticat dur România şi a avertizat Guvernul că ar putea fi adus în faţa istanţei pentru legislaţia vizând sistemul judiciar şi situaţia statului de drept.

Tudorel Toader a declarat, după întâlnirea cu Frans Timmermans, că o concluzie a discuţiilor a fost de colaborare, nu de atacuri reciproce, că nu se pune problema activării articolului 7 din Tratatul UE şi că referirea la chemarea Guvernului în instanţă viza infringementul pentru neaplicarea directivei privind spălarea banilor.

„Prim-vicepreşedintele a spus cu subiect şi predicat faptul că nici nu intră în discuţie problema articolului 7. Că nici nu intră în discuţie activarea acestuia, pentru că România este într-o altă ipoteză, o altă situaţie decât Ungaria sau Polonia. Prin urmare, prim-vicepreşedintele a spus foarte limpede: nici nu intră în discuţie acest aspect”, a afirmat Tudorel Toader.

Întrebat care a fost contextul în care Frans Timmermans ar fi făcut această afirmaţie, ministrul Justiţiei a precizat că afirmaţia a fost făcută în condiţiile în care în cadrul discuţiilor premierul Viorica Dăncilă a spus că România respectă statul de drept şi că nu se pune problema nerespectării deciziilor CCR.

"Una dintre concluziile cu care ne-am despărţit a fost aceea de colaborare şi nu de atacuri reciproce", a spus Tudorel Toader, referindu-se la discuţia pe care a avut-o cu prim-vicepreşeidntele Comisiei Europene, Frans Timmermans, alături de premierul Viorica Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă şi-a exprimat dorinţa, în întâlnirea cu prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, ca dezbaterea de miercuri din plenul Parlamentului European să fie argumentată şi constructivă.

”În cadrul discuţiilor, desfăşurate într-o atmosferă constructivă, au fost abordate teme aflate pe agenda europeană, precum şi pe cea a dezbaterilor actuale din cadrul Parlamentului European. În context, prim-ministrul Viorica Dăncilă a reiterat intenţia României de a acţiona pentru promovarea interesului european şi pentru asigurarea unui mandat de succes care să evidenţieze importanţa unităţii şi evitarea diviziunilor la nivel european. A exprimat dorinţa ca dezbaterea de mâine din Parlamentul European, să fie argumentată şi constructivă”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Conform sursei citate, oficialul român a reiterat susţinerea pentru priorităţile legislative pe care Comisia Europeană le-a prezentat recent, a salutat dialogul cu Comisia Europeană şi a subliniat necesitatea unei coordonări strânse între România şi Comisia Europeană pe durata Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, în interesul tuturor, pentru consolidarea proiectului european.

”În cadrul întrevederilor au fost abordate aspecte privind modificările aduse legilor justiţiei din România, despre protocoalele secrete dintre serviciile de informaţii şi diferite instituţii judiciare din România. Cu privire la evoluţiile din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, au fost abordate aspecte legate de evaluările cuprinse în rapoarte, primul-ministru arătând că acestea nu reflecta în întregime realitatea în domeniu. Premierul român a reiterat deschiderea de a continua consultările cu Comisia de la Veneţia”, mai precizează Guvernul.

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European a discutat, luni, situaţia din România, inclusiv independenţa justiţiei, în prezenţa prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a făcut apel la autorităţile române să „regândească cursul pe care l-au luat”, făcând referire la modificările legilor justiţiei şi Codului penal, avertizând că, dacă regulile sunt încălcate, CE nu va ezita să ia măsuri şi să aducă Guvernul român în faţa instanţei. Timmermans a comentat, de asemenea, protocoalele secrete, la intervenţia eurodeputaţilor din Comisia pentru libertăţi civile din Parlamentul European, spunând că nu vede legătura între acestea şi modificările legilor justiţiei care afectează independenţa sistemului. Referitor la mitingul din 10 august, Frans Timmermans a spus că pe imaginile video nu a văzut oameni care ar fi putut fi huligan, ci doar protestatari paşnici. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a subliniat că raportul MCV este cel mai bun instrument pentru a ajuta România.

„Legile nu au fost încă promulgate, nu e prea târziu ca autorităţile să dea înapoi. În următorul MCV de luna viitoare vom face o evaluare a raportului. Un pas înapoi ar fi o mare dezamăgire pentru prietenii României, mai ales pentru cetăţenii români. Ar fi o tragedie dacă în ultimul kilometru al maratonului aţi începe să alergaţi în cealaltă direcţie. Dacă ajungem la concluzia că regulile sunt încălcate, nu vom ezita să luăm măsuri, sa aducem in fata instantei Guvernul român daca nu va da curs recomandarilor noastre, ale GRECO si ale Comisiei de la Veneţia. Există riscul real ca România să facă paşi înapoi. Comisia Europeană face apel la autorităţile române să regândească cursul pe care l-au luat. Acest apel îl voi repeta şi în plen. Comsia e dispusă să sprijine autorităţile române în acest sens. M-am întâlnit de mai multe ori cu premierul, cu liderii din Parlament şi nu pot să ascund că evenimentele recente sunt o sursă de îngrijorări şi preocupări”, a avertizat Timmermans.

În replică, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat că afirmaţiilor oficialului european cu privire la dialog, înţelegerea problemelor şi căutarea de soluţiii, ar trebui să li se adauge "să fim documentaţi în legătură cu afirmaţiile pe care le facem şi, dacă se poate, să fim de bună credinţă". Toader a precizat că se va întâlni cu Timermans, căruia îi va solicita să fie depăşită "faza ingrijorărilor şi preocupărilor" şi să aibă loc discuţii punctuale.

"Am ascultat cu interes, aş porni de la una dintre afirmaţiile sale   - să dialogăm, să înţelegem problemele, să căutăm soluţii şi aş adăuga să fim documentaţi în legătură cu afirmaţiile pe care le facem şi, dacă se poate, şi ar trebui să se poată, să fim de bună credinţă",  a declarat Toader, subliniind că România este racordată la valorile europene şi este în plin proces legislativ.

Ministrul Justiţiei a precizat că îngrijorările exprimate de acesta cu privire la Codul Penal şi la Codul de procedură penală sunt premature, acestea fiind în control al constituţionalităţii şi nu se ştie ce soluţii vor fi cele finale, care vor intra în vigoare şi dacă vor fi de natură să afecteze statul de drept.

În ceea ce priveşte legile justiţiei,  a precizat că acestea au fost emise în urmă cu 14 ani, există decizii de neconstituţionalitate, iar procesul legislativ nu s-a încheiat.

Ministrul a anunţat că marţi dimineaţă este aşteptată o delegaţie a CE pentru verificări privind MCV, despre care a afirmat că nu a fost riguros instituit, pentru că iniţIal erau trei recomandări, iar acum sunt 12.

"România tot face eforturi să le îndeplinescă şi după 11 ani avem 12 recomandări, deşi plecasem de la 3. Cele iniţiale erau ca nişte ţinte mobile şi de câte ori te apropiai de ele mai apărea ceva", a comentat Toader, care a susţinut că progresele sunt evidente.

De asemenea, el a precizat că  va merge la Strasbourg cu premierul Dăncilă şi se vor întâlni cu Frans Timmermans.

"Îi vom cere să depăşim faza îngrijorărilor şi preocupărilor şi să discutăm punctual, să ieşim din enunţurile de principiu, care nu au o abordare secvenţială", a menţionat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.