Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, ședință de gradul zero în Parlament. La întâlnire participă și Tudorel Toader / SURSE

Inquam Photos / Octav Ganea
Dragnea Tariceanu

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu vor relua, luni la Parlament, discuțiile pe marginea Legii offshore, pe ordonanța de urgență care înființează Fondul Suveran de Investiții, cât și asupra respingerii OUG 6/2016 care a stat la baza protocolului PG-SRI, au spus surse politice pentru MEDIAFAX.

Liderii coaliției PSD-ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au avut, joi discuții la Parlament pe marginea Legii offshore. Acestea au fost reluate, vineri, însă după patru ore coaliția de guvernare nu a ajuns la un consens în legătură cu proiectul Legii care stabilește modul de exploatare a gazelor din Marea Neagră. La întâlnirea de vineri au participat și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici și deputații ALDE, Varujan Vosganian și Andrei Gerea și secretarul general al ALDE, Daniel Chițoiu.

Astfel, întrevederea de luni a liderilor partidelor coaliției de guvernare, va fi urmată de întâlniri cu liderii grupurilor parlamentare dar și cu reprezentanții Asociațiilor Concesionarilor Exploatărilor Maritime, pentru a ajunge la o variantă finală.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că e puțin probabil ca dezbaterea în Comisia pentru industrii a Camerei Deputaților asupra modificării Legii offshore să nu mai aibă loc săptămâna care urmează, în contextul în care șeful forului legislativ, Iulian Iancu, în contextul în care acesta are probleme cardiace care au necesitat spitalizare.

Sociolog: EȘECUL referendumului este o PALMĂ dată de baronii PSD lui Liviu Dragnea

"Da, s-a ajuns la un consens, în sensul că trebuie să se uite mai atent pe cifre și eu cred că toți liderii de grupuri din Parlament trebuie să se uite mai atent pe cifre și comisia trebuie să aibă loc cu toate revizuirile în sală, să fie transmisă live și toți românii să vadă de fapt despre ce e vorba", a spus Dragnea, sâmbătă, după ce a votat la referendumul pentru familie.

Întrebat dacă Ministerul de Finanțe va veni cu o estimare legată de câștigul României, pe Legea offshore, Liviu Dragnea a răspuns: "A transmis deja domul Teodorovici. În acele zile erau transmise acele date".

Referitor la întâlnirile de joi și vineri din Parlament, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a scris, sâmbătă pe Facebook, că, deși discuția pe Legea offshore a fost "pe alocuri tensionată", aceasta a fost consistentă și utilă. Acesta a prezentat și propunerile sale la actul normativ.

Prin urmare, una dintre modificările propuse de liderul ALDE la Legea offshore are ca scop maximizarea câștigurilor la bugetul pe stat pe termen scurt și lung. În al doilea rând, susține președintele Senatului, Legea offshore trebuie reglementată astfel încât România să nu mai fie dependentă de gazul furnizat de Rusia. Tăriceanu mai propune preluarea unui model care există și în alte state europene ca Norvegia, Olanda sau Marea Britanie unde profiturile să fie împărțite 50%-50%.

Călin Popescu Tăriceanu a mai precizat că vrea ca această lege să fie rezultatul unui consens între toate formațiunile politice din Legislativ.

"Mi-aş dori ca această lege extrem de utilă pentru viitorul economiei (şi implicit al sectorului energiei) româneşti să întrunească consensul tuturor partidelor politice reprezentate în Parlament pentru a asigura stabilitatea legislativă pe care un astfel de proiect o presupune", a conchis președintele ALDE.

ÎCCJ începe judecarea apelului în dosarul lui Liviu Dragnea. În primă instanță șeful PSD a fost condamnat la trei ani și jumătate cu executare

Un alt subiect care va fi discutat de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu este cel referitor la Fondul Suveran de Dezvotare și Investiții, asupra căruia Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit, pe 18 iulie, că este neconstituțional deoarece FSDI trebuia înfiinţat prin Hotărâre de Guvern, nu printr-un proiect de lege adoptat de către Parlament, au precizat surse politice pentru MEDIAFAX.

Pe 19 iulie, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, anunța că Fondul va fi înființat printr-o Hotărâre de Guvern.

"Este un instrument util şi sunt convins că va fi folosit în economie în ansamblu, dar, după decizia Curţii Constituţionale, cred că paşii următori sunt la nivel de Guvern, emiterea unei Ordonanţe pentru a crea cadrul legal general pe care Curtea l-a invocat ca fiind necesar", spunea la acea vreme Teodorovici.

O altă temă care va fi abordată de liderii coaliției PSD-ALDE împreună cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, luni la Parlament, va fi OUG 6 din 2016, au spus, pentru MEDIAFAX, sursele politice. Discuțiile vor viza clarificarea propunerilor pe care le va face ministrul Justiției cu privire la OUG 6, au adăugat sursele citate.

Liviu Dragnea a afirmat, sâmbătă, în legătură cu Ordonanța de urgență cu nr. 6 din 2016, care a stat la baza protocolului încheiat în același an între Parchetul General și SRI, că susține respingerea acestei OUG și că deputații trebuie să își asume "care sunt articolele ce trebuie introduse în Ordonanţa 6 şi să o trimită la votul final". În prezent ordonanța se află în comisia parlamentară cu raport de respingere.

"Deputații trebuie să vină cu amendamente legat de OUG 6. I-am rugat și pe domnul Toader și pe cei din comisia juridică care ar fi calea de urmat pentru OUG 6 și să vină cu propuneri", a declarat Dragnea, sâmbătă după votul la referendum.

De asemenea, liderul social-democrat a precizat că relația cu Tudorel Toader, este una bună în sensul că "eu îl rog și el ascultă".

Chestionat ce se va întâmpla dacă nu ascultă ministrul Justiției, Tudorel Toader, Liviu Dragnea a replicat: "Dar cum? Tot timpul ascultă când îi zic ceva."

În ceea ce privește OUG pentru modificarea Legile Justiției, președintele PSD a spus că aceasta va fi dată după ce toate cele trei acte normative intră în vigoare, în contextul în care președintele Klaus Iohannis a promulgat doar două dintre actele normative, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, respectiv Legea 317/2004 privind organizarea și funcționarea CSM, promulgată joi de șeful statului.

"Nu se poate da ordonanţa de urgenţă până când toate legile vor fi publicate şi vor intra în vigoare. Legea 303 abia a ajuns la Cotroceni, ultima zi când o poate promulga este vinerea următoare şi, după ce se promulgă, se publică şi după publicare intră în vigoare în trei zile. Deci abia atunci se poate vorbi de ordonanţă", a explicat Dragnea.

Liderul PSD a adăugat că l-a rugat pe Toader să analizeze raportul preliminar al Comisiei de la Veneția pentru a vedea ce prevederi pot fi cuprinse în OUG care va modifica Legile Justiției.

"Noi l-am rugat pe ministrul Justiţiei şi eu l-am rugat şi o să analizăm şi noi din raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia care sunt observaţiile ce pot fi adoptate sau cuprinse într-o ordonanţă de urgenţă", a explicat, sâmbătă, Dragnea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.