Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liviu Dragnea se IMPLICĂ în scandalul grâului românesc REFUZAT de Egipt: 'Inspectorii egipteni au dat BUN de export'

Inquam Photos / Octav Ganea
liviu dragnea incruntat

Liderul PSD se implică în scandalul iscat după ce în presă s-a vehiculat informaţia potrivit căreia egiptenii au refuzat un transport de 63.000 de tone de grâu românesc.  Liviu Dragnea, susţine că informaţia despre grâul românesc refuzat în Egipt din cauza identificării unor seminţe de mac nu este oficială, iar inspectorii egipteni au făcut verificările în Portul Constanţa şi "au dat bun de export" .


"Discuţia cu grâul care ar fi fost refuzat în Egipt, am spus foarte clar că nu este o informaţie oficială. Grâul despre care este vorba a fost exportat din Portul Constanţa, dar în Portul Constanţa au fost inspectorii egipteni care aici au făcut verificările, au dat bun de export, deci nu pot fi probleme de genul acesta. Mai mult decât atât, în România grâul nu are mac", a precizat preşedintele PSD. 

Întrebat dacă a luat legătura cu autorităţile egiptene, Dragnea a răspuns: "Nu am luat, pentru că nu am un telefon al lor", subliniind totodată că "în condiţiile în care inspectorii egipteni l-au verificat aici, când a plecat din Portul Constanţa, este foarte greu de crezut că pot fi probleme acolo".

Citeşte şi: Premierul Tudose face ANUNŢUL momentului! Ce se întâmplă cu FONDURILE EUROPENE

Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, a anunţat luni că analizează o posibilă respingere a unei livrări de 63.000 de tone de grâu din România care a ajuns în portul Safaga de la Marea Roşie, potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, citate de Reuters. 

Autoritatea sanitar veterinară din Egipt a identificat seminţe de mac în grâul din România, achiziţionat de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean. 

O altă sursă a precizat pentru Reuters că o decizie finală cu privire la grâul românesc va fi luată marţi. "Unele tipuri de seminţe de mac nu pot fi eliminate prin cernere aşa că grâul va trebui să fie respins", a menţionat sursa.

Citeşte şi : Liviu Dragnea, reacţie de ULTIMĂ ORĂ după percheziţiile la TelDrum

Ministerul Agriculturii din Egipt nu a putut fi contactat pentru a comenta aceste informaţii. 

În replică, autorităţile române şi reprezentanţii traderilor au susţinut că nu există nicio informaţie oficială cu privire la respingerea grâului românesc de către GASC, Portul Constanţa având un sistem foarte bun de monitorizare a calităţii. 

"În primul rând, în cultura din România nu există mac. În al doilea rând, recepţia se face în portul Constanţa de către inspectorii egipteni şi, dacă era ceva, nu recepţiona livrarea, iar în al treilea rând, la ora actuală nu există nimic oficial în acest sens", a declarat, luni, pentru AGERPRES ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea. 

Potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei Române a Comercianţilor de Produse Agricole (ARCPA), Victor Beznea, în Portul Constanţa există un sistem de monitorizare al calităţii care nu permite intrarea seminţelor toxice sau nedorite de către consumatorii internaţionali în portul Constanţa. 

"Nu am auzit de o astfel de situaţie, dacă se confirmă ar fi o noutate, însă vă pot spune că grâul este foarte bine selectat. În Portul Constanţa există un sistem de monitorizare al calităţii care nu permite intrarea seminţelor toxice sau nedorite de către consumatorii internaţionali. În Portul Constanţa există un filtru foarte bun, există şi autorităţile naţionale, există şi inspectorii internaţionali care participă la recepţia fiecărui mijloc de transport, fie el camion, tren sau barjă astfel încât este foarte greu să intre în port ceva nedetectat', a explicat, pentru AGERPRES, Victor Beznea.

Citeşte şi: ULTIMA ORĂ: Dan Şova, REACŢIE VIRULENTĂ după filmul în care se certa cu poliţia .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.