Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liviu Pop a făcut CALCULE COMPLICATE și anunță soarta pensionarilor și a salariaților din România

liviu pop

Senatorul PSD Liviu Pop a afirmat miercuri, pe Facebook, că România va ajunge, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, la un raport egal între numărul de salariaţi şi numărul de pensionari, respectiv câte 5 milioane de persoane în fiecare categorie, scrie Mediafax.

„Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, numărul de salariaţi îl va egala pe cel al pensionarilor. Cel mai mare dezechilibru dintre salariaţi şi pensionari a fost înregistrat în ianuarie 2011, în guvernarea Boc, când România ajunsese la un număr de 4,095 milioane de salariaţi şi 5,475 milioane de pensionari, raportul dintre pensionari şi salariaţi fiind de 1,33. Numărul de salariaţi a ajuns la 4,94 milioane la jumătatea acestui an după ce angajatorii au făcut aproape 90.000 de noi angajări în primul semestru din 2018", a scris, miercuri, pe Facebook, senatorul PSD Liviu Pop.

Potrivit acestuia, această tendință se datorează politicilor economice ale PSD.

„În același ritm, România va ajunge, pentru prima dată în ultimii 20 de ani la un raport egal între numărul de salariaţi şi cel al pensionarilor – de 5 milioane de persoane. Se văd rezultatele politicilor economice ale PSD. Acestă tendință pozitivă se va accentua în perioada următoare pentru că, prin actuala structură bugetară, PSD duce banii către sectoarele care generează noi locuri de muncă", a mai scris Liviu Pop.

Citește și: Decizie INCENDIARĂ a judecătorilor în dosarul privind dispariția tezei de doctorat a lui Florian Coldea

În trimestrul I 2018, populaţia activă a României era de 8,8 milioane de persoane. Din acest total 8,4 milioane erau ocupate și 4,1 milioane erau şomeri (rata medie fiind 4,7%), arată datele comunicate pe 27 iunie de Institutul Național de Statistică (INS). Șomajul în rândul tinerilor a fost de 16,8%.

„Din totalul persoanelor ocupate, doar 6,4 milioane sunt salariați și alte două milioane sunt lucrători pe cont propriu, lucrători familiali neremuneraţi, membri ai societăţilor agricole sau ai cooperativelor neagricole”, arată un comunicat al INS.

Defalcat pe categorii de vârstă, rata de ocupare a populaţiei din categoria de vârstă 15-64de ani a fost de 63,1% în trimestrul I 2018, în scădere comparativ cu trimestrul anterior. Gradul de ocupare a fost mai mare la bărbaţi (71% faţă de 54,9% la femei) şi la persoanele din mediul urban (64,9% faţă de 60,7% în mediul rural).

În același timp, rata de ocupare a populaţiei din categoria de vârstă 20-64 ani a fost de 68%, cu 2% mai mică decât ţinta naţională de 70%, stabilită în contextul Strategiei Europa 2020.

În rândul tinerilor cu vârste situate între 15 și 24 ani, rata de ocupare a fost de 23,4%. În plus, rata șomajului la această categorie de vârstă a ajuns la 16,8% - cel mai înalt nivel.

La nivel național, rata șomajului în trimestrul I 2018 a fost de 4,7%, o valoare egală cu cea înregistrată în trimestrul anterior. Șomajul este mai crescut în rândul bărbaților, care au înregistrat un procentaj de 5,3%, comparativ cu 3,8% al femeilor. De asemenea, șomajul este mai crescut în mediul rural (5,3%), faţă de cel urban (4,1%), mai arată datele INS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.