Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Locuitorii din Minneapolis votează asupra unui proiect de reformă radicală a poliţiei, la un an de la moartea lui George Floyd

cnn.com
Minneapolis politie SUA

Locuitorii din Minneapolis votează marţi asupra unui proiect de reformă radicală a poliţiei din acest oraş din nordul SUA unde acum aproape un an şi jumătate afro-americanul George Floyd a murit asfixiat sub genunchiul unui poliţist alb, relatează AFP.

Alegătorii sunt chemaţi să spună dacă doresc "înlocuirea serviciilor de poliţie cu servicii de securitate publică", care să pună accentul în mai mare măsură pe prevenirea criminalităţii.

Rezultatul acestui scrutin, care se anunţă strâns, va reflecta şi popularitatea apelurilor la reforma poliţiei din SUA, devenite mai puţin sonore în contextul unei creşteri generale a omuciderilor, cu 30% în 2020.

În vara lui 2020, metropola din statul american Minnesota s-a aflat în centrul unor ample manifestaţii antirasiste, aminteşte AFP.

Reforma vizată ar urma să asigure o "abordare de sănătate publică" noului serviciu, care va apela la lucrători sociali şi personal medical pentru rezolvarea anumitor "situaţii" de pe teren - persoane în stare de ebrietate, tulburări psihiatrice etc.

Dacă proiectul va fi adoptat, primarul va superviza noul serviciu împreună cu consiliul său municipal şi nu singur ca în prezent. În plus, municipalitatea nu va mai fi obligată să aloce un buget minim poliţiei şi să angajeze un număr minim de agenţi. În prezent, Minneapolisul ar trebui să dispună de 1,7 poliţişti la 1000 de locuitori, adică 730 de agenţi, dar are mai puţin cu circa 100.

După moartea lui George Floyd în mai 2020, consiliul municipal al metropolei, orientat clar spre stânga, a anunţat că are în vedere "desfiinţarea" poliţiei, iar pe tot cuprinsul SUA s-au făcut auzite apeluri la tăieri de fonduri rezervate forţelor de ordine. Dar, în plină campanie prezidenţială şi pe fondul înmulţirii omuciderilor, republicanii i-au acuzat pe democraţi de "laxism", iar astfel de mesaje au slăbit în intensitate.

Proiectul de reformă a poliţiei din Minneapolis, care ar fi trebuit votat acum un an, a fost la rândul lui pus la sertar, dar o petiţie semnată de peste 20.000 de persoane l-a readus în prim plan în acest an.

Conform unui sondaj realizat de media locale, 49% dintre locuitorii din Minneapolis susţin această reformă, iar 41% i se opun, raport care se inversează în rândul populaţiei de culoare, afectată în mod special de creşterea omuciderilor, aceasta susţinând reforma doar în proporţie de 42%, 47% fiind împotrivă, informează Agerpres.ro.

În paralel, în celălalt capăt al SUA, locuitorii din Austin, în statul Texas, votează marţi cu privire la creşterea efectivelor poliţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.