Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Locuitorii regiunii Okinawa, japonia, chemați la un referendum privind amplasarea unei baze militare americane pe litoralul lor

japonia

Locuitorii din regiunea subtropicală japoneză Okinawa sunt chemaţi duminică la vot, în cadrul unui referendum, pentru a se pronunţa în legătură cu amenajarea pe litoralul lor a unui loc pentru transferarea unei controversate baze militare americane, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Traian Băsescu, reacție dură la adresa ultimelor OUG pe legile justiției:’Ultima OUG este odioasă’

Votul, care are o mare importanţă simbolică în ce priveşte percepţia referitoare la prezenţa militară americană în aceste insule situate la peste 1.500 km sud-vest de Tokyo, nu va avea totuşi o valoare legală şi lasă deschisă problema efectului rezultatului său.

Opozanţii reamplasării bazei, inclusiv guvernatorul Okinawei, Denny Tamaki, fiul unui puşcaş marin american şi al unei japoneze, sunt majoritari în sondaje.

Circa 1,15 milioane de persoane cu drept de vot sunt chemate să se pronunţe în cadrul referendumului. Secţiile de votare, deschise dimineaţa devreme, se vor închide la ora 11,00 GMT.

Problema care se pune este cea a transferării bazei Corpului de puşcaşi marini din Futenma din partea dens populată a Okinawei, unde se află în prezent, către un loc izolat, în parte înconjurat de mare.

Transferarea bazei din Futenma în regiunea Nago, la 50 de km, a fost decisă prima dată în 1996, în timp ce SUA se străduiau să calmeze furia locuitorilor după un viol în grup comis de militari americani. De atunci, proiectul a fost blocat.

Locuitorii care se opun reamplasării bazei doresc ca ea să fie mutată din regiunea Okinawa, care susţine că suportă o parte disproporţionată a poverii militare americane. Okinawa totalizează mai puţin de 1 % din suprafaţa Japoniei, dar găzduieşte mai mult de jumătate din cei circa 47.000 de militari americani staţionaţi în ţară.

Pentru SUA, aceste insule situate aproape de Taiwan au o importanţă strategică în Asia. Guvernul japonez condus de Shinzo Abe nu are în vedere o schimbare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.