Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Locuitorii unei comune din Dolj se împotrivesc construirii unei fabrici de bioetanol, pe motiv că vor fi eliminate multe substanţe toxice în aer

protest

Peste 200 de localnici din comuna Podari, județul Dolj, au participat, joi, la o dezbatere publică, organizată pentru obținerea unei autoritzații de mediu în vederea construirii unei fabrici de bioetanol în localitate. Oamenii au huiduit și au anunțat că se opun investiției, anunță MEDIAFAX.

Citește și: Guvernul face anunțul! Cât va mai funcționa Centrala de la Cernavodă

Localnicii din comuna doljeană Podari s-au adunat, joi, la sediul primăriei pentru a participa la dezbaterea publică privind autorizaţia de mediu solicitată de reprezentanţii unei companii elvețiene, care vor să construiască o fabrică de bioetanol.

Peste 200 de persoane s-au strâns în curtea primăriei, unde au strigat şi huiduit împotriva construirii acestei fabrici, pe motiv că vor fi eliminate multe substanţe toxice în aer. „Va fi mult dioxid de carbon şi alte substanţe eliminate în aer. Nu suntem de acord cu aşa ceva", a spus unul dintre localnici.

Fabrica de biotenaol ar urma să se construiască în 2020 pe terenul unei foste fabrici de ulei.

Citește și: Alexandru Cumpănașu reacționează după ce INML a finalizat raportul în cazul nepoatei sale: Mi se pare normal să nu mai fie minciuni

Mai mulți locuitori din Podari se opun construirii fabricii şi pe Facebook, unde au creat o pagină pe care au postat diverse mesaje cu riscurile la care vor fi expuși dacă se va construi această fabrică pe teritoriul comunei lor, punând accent pe cantitatea de amoniac care va fi depozitată în incinta fabricii.

„Va exista tot timpul un rezervor ce conţine 30 tone amoniac. În cazul unui accident, cutremur, inundaţie, ce va duce la deteriorarea acestui rezervor trebuie să ştiţi că o concentrație de amoniac de 0,5% în aerul inspirat produce în timp de 30-60 de minute moartea. Amoniacul sub formă de gaz într-un amestec între 15,5 - 30 % cu aerul este exploziv. Amoniacul este substanţa responsabilă de explozia de la Mihăileşti din 24 mai 2004 când a avut loc o explozie datorată accidentului unui camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu. Bilanțul victimelor arată că au fost 18 morți şi 13 răniţi grav. Un crater cu adâncime de 6,5 metri și un diametru de 21 metri s-a format în jurul locului exploziei, iar bucăți de metal au fost aruncate pe o rază de 200 de metri afectând acoperișurile mai multor case din zonă", se arată într-unul dintre comentarii.

Reprezentanţii fabricii, aflaţi la dezbatere, nu au făcut declaraţii. În cele din urmă, din cauza protestelor, dezbaterea publică a fost suspendată şi amânată pentru o altă zi.

Citește și: DNA a dat verdictul! Sorin Blejan și soția sa trimiși în judecată – au fost acuzați de luare de mită

Administratorul public al comunei Podari a precizat însă că proiectul este susţinut de majoritatea cetăţenilor şi că sunt doar o parte se opun.

„Acest proiect este susţinut de 80% din cetăţenii din Podari şi împotrivă sunt 20% care au fost sprijiniţi de oameni veniţi şi de la Craiova. Cei care au susţinut proiectul au plecat însă de la faţa locului odată ce au văzut că nu se poate susţine dezbaterea publică. Practic, cei de la Mediu, dar şi reprezentanții firmei nici nu au reuşit să prezinte proiectul că au şi început să facă gălăgie, să vorbească prin portavoce. Până la urmă ei vor lua avizele pentru construcţie de la Mediu şi de la instituţiile abilitate ale statului. Şi am înţeles că au făcut studii de impact asupra mediului, asupra zgomotului şi au ieşit pozitive", a precizat Aurel Gheorghiţă, administratorul public al comunei Podari.

Acesta a mai spus că autoritățile vor urmări ca proiectul să respecte normele europene de mediu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.